5.6.2013

Mielipidettä nuoren äidin silmin

Rupesin eilen ajellessani miettimään eri puolia siitä, että on saanut lapsen hyvinkin nuorena.
Ja kenenkään ei tarvitse vetää hernemaissipaprikaa nenään tästä kirjoituksesta, nämä ovat minun mielipiteitä ja näkemyksiä asioista.

No ensiksi, kylmä faktahan on, että nuoret jaksaa paremmin. Nuorelle ne yöheräilyt ei ole ihan niin rankka isku. Lasten kasvaessa sujuu esim. hippasleikit paljon helpommin, kun on vielä tuoreessa muistissa, on vielä suht notkea ja hyvä kunto, jaksaa.

Sekin on hyvin mielenkiintoinen juttu ja ero nuoren ja vanhemman äidin välillä, että jos vanhempi äiti menee välillä viettämään iltaa baariin, ei kukaan ole moksiskaan ´´kuuluuhan äitienkin irrotella ja rentoutua``, mutta, jos tällainen nuori ´teini äiti` lähtee joskus baariin ja vie lapsen hoitoon, niin se on olevinaan ihan kamala asia. ´´Aina viemässä lastaan hoitoon, että pääsee ryyppäämään!`` vaikka ei veisi lastaan hoitoon kuin sen kerran kolmeakuuta kohden.
Nuoremmat ovat aina ne silmätikut.

Jos ihmiset näkee vanhemman naisen raskaana, kaikki ovat iloisia. Jos taas nähdään hyvin nuori naisen alku raskaana, suurin osa alkaa miettimään kaikkia kauheuksia. ´´Ei noin nuori voi pärjätä lapsen kanssa`` ´´mistä ne muka saa rahaa elämiseen`` ´´huostaan syntyvä vauva joutuu samantien, ei noin nuori ole vastuuntuntoinen.`` Kyllä niitäkin tapauksia ikävä kyllä on, mutta ei kaikki nuoret ole sellaisia. Ihan yhtähyvin voi vanhempikin äiti olla sopimaton kasvattajaksi. Ja kyllä, nuoret saavat ne ihan samat tuet kelasta, mitä vanhempikin äiti saa. Ja jos raskaana oleva näyttää sen ikäiseltä, ettei voi töissä vielä olla, niin tarkoittaako se, etteikö mies olisi? Ja tiedän, että suomessa ei kukaan kuitenkaan ole ilman ruokaa, kotia ja vaatteita, kyllä sosiaalihuolto auttaa jos on tarvis.
Sitten paheksutaan niitä nuoria, jotka joutuvat hakea apua soskalta, mutta miksi sitten vanhempia ei katsota tuossakaan asiassa nenänvartta pitkin, ainankaan yhtä pahasti?
Itse en ole joutunut käymään soskan luukulla, mutta en silti sielä häpeäisi käydä, jos lapseni ruoka olisi siitä kiinni.

Nuorena lapsen saamisessa on tietysti se puoli, että ei sitä vakituista työpaikkaa ole kerennyt saamaan, koulutkin voivat olla kesken. Kaikki jäävät kesken joksikin aikaa. Mutta esim. minulla on opiskelu paikka säästynyt, sain koulusta äitiyslomaa 2 vuotta ihan samallailla, kuin vanhempi nainen voi saada töistään. Että eipä tässäkään kohtaa voi moittia nuoria äitiä ´´eihän sulla ole edes ammattia``, kyllä sen vielä kerkiää!

Hyvä puoli nuoruudessa on myös se, että nuoren keho (yleensä) palautuu raskaudesta nopeammin, kuin iäkkäämmän naisen, koska ihokin on vielä hyvin kimmoisa.

Mutta sitten, nuori äiti voi jäädä hyvin yksinäiseksi, ulos kaveripiireistä. Ne koulukaverit jäävät kouluun, kun itse jää äippälomalle, he valmistuu ja lähtee omille teille. Muutkin kaverit voivat yrittää jättäytyä, koska ajattelevat äitiyden muuttaneen toista niin paljon, ettei ole enään lainkaan sama ihminen, vaan koko elämä pyörii lapsen ympärillä. Sitten vanhemmilla naisilla taas voivat suuremmalla todennäköisyydellä olla ystävätkin samassa elämän tilanteessa, kavereista tuleekin äitikavereita. Uusiin äiti piireihikin voi hyvin nuoren iän takia olla vaikea päästä. Muut äidit siinä ´´piirissä`` ovat vanhempia ja ajattelee siitä alle 20-vuotiaasta, että hitto mikä kakara.

Neuvoloissa ja lääkäreissä saatetaan puhua kuin vajakille, koska odottaja tai äiti on niin nuori. Mutta mistä he voivat tietää, vaikka tuo nuori olisi joutunut vanhempien välinpitämättömyyden takia huolehtimaan omista pikkusisaruksista, tai mistä he tietävät vaikka kyseinen nuori olisi opiskellut lasten alaa. Entäpä jos kyseessä onkin vanhempi nainen, he olettavat hänen olevan fiksu. Mitä jos näin ei olekkaan, eikä nainen tuo tietämättömyyttään mitenkään esille?

Jos joku tekee lastensuojeluilmoituksen nuoresta äidistä, siihin puututaan usein hyvin äkkiä ja jyrkästi, vaikka ilmoituksessa ei olisi perääkään. Jos tehdään vanhemmasta äidistä ilmoitus, tutkitaan paremmin se, onko siinä perää, ennekuin ruvetaan syyttelemään. Tästä mulla ei ole kyllä omakohtaista kokemusta, mutta näin olen tutuilta kuullut.

Miksi pitää tuijottaa sitä ikää? Miksei kaikki voisi ottaa raskaanaolevia sekä äitejä ihan vaan ihmisinä sellaisinaan ja kohdella heitä samalla tavoin. Asia on tottakai eri jos on oikeasti syytä huoleen, mutta silloinkaan ei se ikä ole se vaikuttava tekijä!

Tässä nyt oli muutamia mietteitä, alkaa tässä kohtaa iltaa menemään aivot unille, joten heitänkin pallon nyt teille. Miten te näette nuoren (alle 20v.) ja vanhemman äidin erot?

19 kommenttia:

 1. Ihan täyttä asiaa,oon just samaa mieltä! Ei äidiksi tuleminen katso ikää :) itse aina ihmettelen että minkä takia kukaan ei nosta samanlaista haloota siitä jos "vanhemman äidin" lapsi otetaan esim. huostaan tai vanhemmat muuten vain mokaavat jollain tapaa,mutta odottappas vain kun "nuori äiti" tekee pienenkään virheen niin tämä pääsee heti kaupungin kuumimmaksi puheenaiheeksi... Mun korviin ei oo koskaan mitään pahaa sanottavaa kantautunut lapseni hoito- tai kasvatustavoista,mutta monet tuntemani henkilöt ovat saaneet kuulla melko rajua tekstiä ihan tuikituntemmattomilta keskellä kaupunkia esim. siitä kuinka ovat tottelematonta lastaan kaupassa komentaneet :/ sitten taas kun vanhempi äiti tai isä rajuin ottein ja jopa hiuksista lastaan kiskoen kaupassa huutaa että "jos et nyt vittu käyttäydy kunnolla niin menet yksin kylmään autoon istumaan!!!!" ei yksikään edes eväänsä heilauta,vaan vanhemmat saavat korkeintaan paheksuvia katseita... Mun mielipide on siis että äiti voi olla ikää katsomatta hyvä tai huono,kaikki riippuu täysin ihmisestä :) kaikkien pitäis muistaa että meitä on moneks,ei kukaan ole samanlainen :) ohhoh tuli aika pitkä kommentti :D tää on vaan semmonen aihe joka saa mut aina kiehumaan ja voisin väitellä näistä asioista vaikka loputtomiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannanotostasi! Samoilla linjoilla mennään! Mun on pitäny aikoja sitten kirjoittaa tästä, mutta vie niin paljon aivo kapasiteettiä näin ´´monimutkaset`` aiheet, etten oo saanu aikasiksi, ja kuten mainitsinkin tästä voisi höpöttää vaikka kuinka paljon!

   Poista
  2. Ja piti vielä tohon sun esimerkkiin sanoa, että olen törmänny samaan ilmiöön. Sitä rupee väkisinki miettii että uskaltaako tämmöi nuori äiti edes komentaa lastaan julkipaikoilla ettei tule niitä "mitä sä nyt tollee" mut sitte taas jos antaa lapsen läyttäytyy mite vaa ni sekää ei o hyvä "etkö sä yhtää kato mitä lapses touhuaa" :/

   Poista
 2. Anonymous5.6.13

  Me just puhuttii yks päivä mun kaverin kans siint et mikä hemmetti siin on et vanhemmalle äidille oikein tuputetaa sit vapaata ja baari-iltaa mut auta armias ku me 'teiniäidit' lähtää vähä tuulettumaan ni heti katotaa nenän vartta pitkin! :D ei todellaka oo reiluu et iän mukaa katotaa et kuka on hyvä äiti ja miten vanhemmat saa pitää vapaata, meil jokasel nuorel äidil on ihan samat oikeudet ku vanhemmil äideil!! Ei se tee meist yhtää sen huonompii äitei vaikka 'teinei' oltaiski! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Se on hyvin erikoinen juttu miten muka vanhemmil äideil ois enempi oikeuksii pitää välil vapaa ilta...

   Poista
  2. Anonymous5.6.13

   No kyllä.. Ja se on niin tyhmää et vanhemmat äidit ois muka parempii kaikes mitä tekee, en ymmärrä tot koko ajattelu tapaa, koska kyl neki joutuu 'harjoittelee' sit äitiyttä, ei kukaa tiedä lapsen hoidost ennenkö saa sen ensimmäisen lapsen. Samal taval ne vanhemmat äidit tekee virheit niinku myö nuoretki, mut niit ei vaa tuomita niin helpost koska ne on kuitenki vanhempii.. Hohhoijaa, kunnon ikä rasismii xDd tää asia on vaa sellain mitä en voi ymmärtää enkä lyö tuu ikinä ymmärtämäänkä.

   Poista
  3. No näinpä juuri.

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu. :) Itse tulin raskaaksi 19-vuotiaana, sain lapsen 20-vuotiaana ja nyt olen 21v. ''Teiniäiti'' en siis oikein kerennyt olemaan, muutenkin olin alle parikymppisenä raskaana vain pari kuukautta, täytin siis melkein heti 20v. Mutta kumminkin, olen nuori moniin äiteihin verrattuna, sillä ensisynnyttäjän ikä on noussut paljon viime aikoina. Muistaakseni se on nyt 28v?

  Käyn paljon vauvaharrastuksissa ja olenkin onnellinen siitä, että olen verkostoitunut niin hyvin muiden äitien kanssa. Ennen raskautta minulla ei oikeastaan ollut edes kavereita jolla olisi lapsia, joten pelkäsin, että jäisin ns. ''yksin''. Osa kavereista häipyi jo raskausaikana, kun en päässyt enää juhlimaan yhdessä. Osa jäi, osaa näen jonkin verran. Parhaimpia kavereita tällä hetkellä ovat he, joilla on lapsia ja näiden lisäksi kaksi muuta lapsuudenystävääni, joilla ei ole lapsia, mutta he ovatkin poikkeuksia. :)

  Meille on syntynyt muskarin kautta oma ''vauvaryhmä'' ja tapaamme viikottain. Olen selkeästi nuorin, sillä ikää muilla on 26v, 28v, 30v ja 36v, jos oikein muistan. Vanhimman kanssa minulla on siis ikäeroa 15 vuotta ja silti tulemme juttuun erittäin hyvin. Olemme tavanneet kaksinkin(+ lapset toki) ja juttua riittää, koskaan ei ole hän(eikä kukaan muukaan heistä) syrjinyt minua ikäni vuoksi, päinvaistoin.

  Koen nuoren iän eduksi myös siinä, että minulla on monta vuotta aikaa hankkia lisää lapsia ja olen vasta 38v kun Nella on täysi-ikäinen! :)

  Oho tuli vähän pitkä kommentti. :D

  VastaaPoista
 4. kiva :)

  Tosta unohdinkin kirjoittaa, piti kyllä, että kun kaikki hokee nuoruuden menevän hukkaan, mutta ajatteleeko kukaan, että tosiaan mullakin kun Kevin on täys ikänen niin mulla on vielä monta vuotta aikaa reissailla, kun olen vasta 35v. :) Ja siinä iässä pystyis tehdä vielä vaikka iltatähdenki, jos siltä tuntuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sust tulee varmaa sellanen MILF ;) Kaikki Kevinin kaverit on sillee: ''Vau, onks toi sun äiti? Se on niin kuuuuuma!'' ;D

   Poista
  2. haha hyi sinuu! : DDD

   Poista
 5. Oon ihan samaa mieltä! Paitsi onneks ite en oo koskaa joutun olla silmätikkuna. Ja mun mielestä raskaana oleva 30 vuotias ja raskaana oleva 18 vuotias on ihan samas lähtöpisteessä, kumpakii yhtä tietämättömiä. Eikä 30 vuotias äiti oo millää tavalla parempi ku 18 vuotiaskaa, jokainen äiti on lapsellee se paras äiti esim.kukaa ei voi olla mikelle parempi äiti ku miä, tai kevinille parempi ku siä :) ps. Mietiskelin eilee illal täysin samaa asiaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, se on vaan ikävää että jos joku satunnainen 18v. äiti mokaa niin pahasti, että lapsin joudutaan ottaan pois, niin sen jälkee melkein kaikki nuoret on huonoja öiteje, jos sama tapahtuu 30v. äidille, kaikki ajattelee, että se nyt oli vaan semmonen yksilö..
   Heh aika hyvä sattuma :D

   Poista
 6. Hyvä teksti! Minulla oma siskoni sai ensimmäisen lapsen ollessaan 17 ja täyttää tänän vuonna 29 ja hänellä on 5 lasta tällä hetkellä. En itse näe että hän olisi sen huonompi äiti kun mitä häntä vanhemmat on! Ja itse ootan omaa esikoistani tällä hetkellä tuohon kesä-heinäkuun vaihteelle ja täytin ite muutama päivä sitten 20. Mutta tämä että ikää katsotaan on ihan syvältä, koska mulla kaveripiirissä aluksi oli vähän halveksuntaa, mutta onneks moni huomas sen että hei mä oikeesti oon valmis äidiks ja kuintekin asiasta juteltiin lapsen isän kanssa et pidetäänkö lapsi vai ei. Että kasvatushan se tekee lapsista millasii ne on. Mielummin nuori äiti joka käy silloin tällöin istuu iltaa kavereiden kaa, kun sellanen äiti joka on lähellä keski-ikää kokee sen ikä kriisin ja rupee ryyppäämään kotona lapsen nähden...tuli vähän sekava kommentti mutta ehkä sieltä ne mun mielipiteet löytyy;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ymmärsin kyllä mitä tässä haettiin :) Ja kiitos kannanotostasi!
   Niinhän se on, kyllä mullakin kaverit kauhisteli, osa kaikkos lopullisesti, mutta ne tärkeimmät pysy ja tajusi, että ihminen on sama vaikka saiskin lapsia, ei se heidän elämiin vaikuta juuri mitenkään. He voi samallailla käydä kahvil meillä tai minä heillä vaikka se lapsi onkin olemassa.

   Paljon onnea loppuraskauteen sekä tulevaan!

   Poista
 7. Ite oon nyt 23 vuotias ja tyttö täyttää tässä kuussa yhden. Eli en ole niinkään teiniäiti mutta kyllä sen eron huomasi kun ihmiset sai tietää mun olevan raskaana. Ja mä vielä joudun siellä sossun luukulla jonkun aikaa ravaamaan. Nyt vasta pari kuukautta sitten ihmiset alko suhtautumaan oikeesti hyvin siihen että mulla on lapsi. Aluksihan kaikki oli varmoja että ei se lapsi mulla kauaa ole kun ite oon ollut huostaanotettuna. Oli kyllä kiva todistaa ihmisten olevan väärässä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan varmasti mahtava tunne! Olet siis loistava esimerkki siitäkin, ettei lasten tarvitse mennä vanhempien jalanjälkiä!
   Kaikki paska puheet on vaan suodatettava toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos :)
   Kaikkea hyvää teidän perheelle ja kiitos kommentistasi!

   Poista
 8. Löysin sun blogin tässä vähän aikaa sitten. Ja nyt aattelin kommentoida.

  Oot kyllä aikas hyvin kirjottainut. Itse olen 25-wee ja sain neitin päivän vaajaa 24-weenä. Oon sitten vissiin niitä vähän vanhempia äitejä. ;) Noh, itekkin joskus aina mietin, kun kuulen nuorien äitien saavan lapsia, että mitenhän se pärjää lapsen kanssa jne. Oon kuitenkin huomannut, että monet pärjää todella hyvin! Itse en olisi varmaan ollut juurikaan valmis tuossa iässä saamaan lasta. Nyt vasta, kun päätettiin tehdä lapsi niin se oli suht oikea hetki meidän molempien mielestä. Mulla ei oo kerennyt tulla vakkari työtä tai mitään muutakaan. Toisen ammatin ehdin just opiskella ennen kuin neiti syntyi. Nyt sitten on edessä tuo työpaikan etsintä.

  Nyt oon sitten alkanutkin miettimään asiaa vähän erilailla. Oon sitä mieltä, että jokainen kasvaa siinä äitiyden mukana ja jos lapsen päättää pitää niin on siihen suht valmiskin. Ainahan se arki tulee sitten jokaiselle vastaan oli sitten nuori tai "vanha". Omaa lastaan rakastaa tosi paljon ja sen eteen tekee kaiken. On sitten erikseen ne teiniäidit, jotka ei välitä muusta kuin itsestään, mutta onneksi on paljon niitä jotka sitten hoitaa myös lapsen tosi hyvin.

  Tuo on niin totta, että kun nuorena tekee lapset niin siinä jaksaa paljon enemmän ja paremmin touhuta sen lapsen kanssa ja palautuu synnytyksessä erilailla. Jaksaa leikkiä ja touhuta paljon enemmän ja ehkä on enemmän mielenkiintoakin touhuta kaikkea ns. lasten juttuja. Vanhempi äiti ei välttämättä edes halua lähteä juoksemaan hulluna ympäri pihaa lapsen kanssa, kun leikitään hippaa tai ihan huvikseen vaan. Tosi hyviä pointteja kyllä oot ottanut esille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi, sait sitten maailman parhaan synttärilahjan päivän etuajassa ;)

   No mutta tuokin on ihan loistava lähtökohta, että on jo se ammatti opiskeltuna! Mutta pakko myöntää kyllä että itskein, nuorena, mietin joidenkin nuorien äitien kohdalla, että mitenhän pärjää, mutta pidän ne ihan omana tietonani, vaikkakin kerran olen joutunut toteamaan senkin, että kaikki eivät oikeasti pärjää. Mutta eipä se ole iästä kiinni, vaan ihan ihmisestä.

   Kiitos!

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥