19.6.2013

Perinteet/tavat/uskomukset

Sain jonkun ihme inspiksen kirjoittaa siitä, millaisia perinteitä/tapoja ja uskomuksia mun perheellä on ollut ja mitä ajateltiin Kevininkin kanssa käyttää.

Taruolennot

Joulupukki
Meillä on aina puhuttu Joulupukista. Pieninä minä ja serkkuni (sekä aijemmin veljeni) uskottiinkin joulupukkiin. Joululahjat jakoi pappani tuttu, joka oli pukeutunut joulupukiksi. Mihinkään poro juttuihin ei olla uskottu. Ennen aattoa kirjoitin Joulupukille aina kirjeen, joka sisälsi lahjatoivelistan. Silloin, kun en osannut vielä kirjoittaa niin äiti auttoi siinä. Kirje vietiin ruukun alle takapihalle ikkunalaudalle ja sieltä ´´tontut`` oli sen yön aikana vienyt.

Aijon varmaankin Kevinillekkin puhua joulupukista, joka tuo lahjoja ja joku tuttu sitten esittää pukkia. Mun mielestä se vain kuuluu Jouluun ja lapsuuteen. Itse ainakin oli ihan täpinöissään aina, kun tiesin, että pukki on tulossa ja haluan sen ilon saada Kevinillekkin ja nähdä sen jännityksen pojan kasvoilla. Sitten kun Kevin on isompi niin hän varmasti itse tajuaa, ettei sitä pukkia nyt oikeasti olekaan, ihan niinkuin minäkin olen tajunnut. Ei sen suurempaa numeroa siitä sitten.

Tontut
Ainoat tontut mitä minun lapsuudessa on ollut, ovat olleet juurikin yllämainitun Joulupukin apureita. Joulutonttuja. Tontut tarkkaili ikkunasta koko vuoden, olenko kiltisti. Jos tein jotain mitä ei saisi, äiti kertoi tonttujen raportoivan Joulupukille, etten ole ollut kiltisti. Ja kuten ylenpänä mainitsinkin niin ne tontut myöskin kuljettivat mun kirjeen Joulupukille.

Itse en näillä näkymin aijo sekoittaa tonttuja Kevinin elämään, Pukki riittäköön. Mun mielestä ei ole hyvä vedota lapsen käytöksen kanssa siihin, että ´´nyt ei oo tontut tyytyväisiä eikä ne tee jouluksi kaikkia sun lahjoja``, en pidä kiristys menetelmistä. Joululahja listan Kevin saa tehdä ja viedä tiettyyn paikkaan aaton alla, mutta ´´joulupukki`` sen sieltä noutaa, ei tontut.

Hammaskeiju
Mulla pienenä hammaskeijut vei mun tyynyn alta sinne laittamani pudonneen hampaan ja yön aikana se vaihtui 1 tai 2€ kolikkoon (aijemmin siis markkaan). Karkkia ym. ei sinne tullut, koska nehän vaan huonontaa hampaita. Aamulla mä aina innoissani juoksin äidin luokse esittelemään aarrettani. Aina kun hammas heilui, odotin tosi innoissani, että se irtoaisi ja saisin piilottaa sen taas tyynyn alle. Muistan, kun kerran hampaani irtosi, ilman, että äiti tiesi siitä ja laitoin tuttuun tapaan tyynyn alle hampaani, mutta aamulla se olikin edelleen siellä. Tietysti, eihän äiti voinut sitä hakea, kun ei tiennyt sen edes siellä olevan. Aamulla pettyneenä sanoin äidille, että joko keijulta on rahat loppu tai sitten se on unohtanut minut. Äiti muistaakseni vastasi siihin jotain, että keijulla on varmasti ollut vain niin kovin kiire viime yönä. Ja seuraavana yönä hampaan tilalle olikin sitten tullut taas kolikko.
Minulla oli myöskin hopeinehn hammasrasia, jonka päällä makasi mahallaan kultainen keiju. Sitä minä en nyt millään muista, että veikö keiju ne mun hampaat sitten sinne purkkiin vai sainko tietää purkista vasta, kun en enään uskonut keijuun.

Kevinillä on jo nyt hammasrasia, jonka hän sai ristiäislahjana kummiltansa. Semmoinen muumirasia, jossa on kyltti nimellä varustettuna. Se on siitä ihan loistava, että sen sisällä on hyvät pehmuisteet, niin ei pääse hampaat niin herkästi menemään rikki (omani olivat lopulta niin halkeilleet, että ne heitettiin pois)
Aijon varmaankin käyttää samaa menetelmää, kuin mitä minulla on käytetty. Hammas yöpöydälle/tyynyn alle ja yöllä minä (´´hammaskeiju``) käy sen siirtämässä hammaspurkkiin ja jättää tilalle kolikon.

Pääsiäispupu
Äiti yritti aina uskotella, että pääsiäispupu on käynyt tuomassa pääsiäis suklaamunat, mutta en siihin koskaan uskonut. Äiti siis yön aikana piilotti aina minun ja veljeni suklaat pitkin meidän omia huoneita. Aamulla kaikkein kivointa oli etsiä niitä erilaisista kätköistä. Sitte, kun olin varmasti löytänyt kaikki, äiti kysyi montako ja jos jotain puuttui, niin hän kysyi, olenko katsonut varmasti kaikki paikat. Ei siis suinkaan suoraan sanonut, että jotain puuttuisi, koska kyllähän ne piiloista joskus paljastuisi.

En ole miettinyt vielä ollenkaan tuleeko Kevinin elämään pääsiäispupuja ja tipuja, mutta tuota munan piilotusta aijon käyttää! Jälleen siitä syystä, että se on lapsesta tosi hauskaa ja jännää ja onhan siinä lapselle jotain odotettavaa, ennen kyseistä aamua ja aamulla hyvää virikettä, voi itse nauttia aamukahvin rauhassa ;)

juhlat

Joulu
Joka joulu meillä on ollut kuusi ja kuusen alla aamulla lahjat (jotka joulupukki on tuonut). Ensin riisipuurot napaan + mantelin metsästystä ja sitten pakettien avaamiset.
Meillä on myös ollut aina perinteenä mennä jouluaattona äidin ja veljen kanssa meidän isovanhemmille syömään ja sinne on tullut myös serkkumme, enomme ja hänen vaimo. Ollaan menty aina klo: 12.30, koska tasalta on ollut ruoka. Ruuan jälkeen jälkkärit ja siitä hetkenpäästä kahvit. Viidenmaissa on tullut pukki lahjasäkkien kanssa. Pukki luki aina paketista nimen ja se haettiin ja kiitettiin. Kun kaikki lahjat oli jaettu, pukki lähti ja me jäätiin availee lahjoja, jonka jälkeen lähdettiin kotiin. Kaikkein paras joululahja on varmasti ollut minun Minna-nalle. Sain sen muistaakseni 3-vuotiaana, serkkuni oli silloin 5v. ja hän sai samanlaisen nallen, poikamaisissa väreissä. Minä kun avasin paketin sanoin ensimmäisenä ´´Minna!`` Siksi siitä tuli Minna-nalle. Kysyin serkultani, mikä hänen nallen nimi on siitä tuli Kalle. Nallet oli meillä aina mökilläkin mukana ja nekin oli serkuksia. Nykyään Minna on Christian Dior:in tuolilla yöpöydälläni. No juu nyt eksyin aiheesta.

Kevinin jouluperinteistä en ole vielä varma, koska on olemassa myös Rasmuksen perhe, se mutkistaa asioita. Heillä ei ole mitään erikoisempaa juttua käsittääkseni, ovat kotona, avaavat lahjoja, syövät. Siksi haluaisin, että aatto oltaisiin minun isovanhemmilla niin kauan, kuin he elävät ja joulupäivä sitten Rasmuksen vanhemmilla. Niin toimimme viime jouluna.
Mutta kuitenkin kuusi on meilläkin ja sen alla aattona lahjoja. Aamulla riisipuuroa ja päivällä jouluruokia.

Juhannus
Tähän meillä ei ole ollut mitään perinteitä varsinaisesti. Välillä ollaan mökillä oltu.
Kevinin kanssa haluaisin ottaa perinteeksi, että joka Juhannus vietetään mökillä uiden (mikäli veden lämpötila sallii) ja grillaillen.

Vappu
Vappuna ollaan käyty markkinoilla ja pienenä sain sieltä vappupallon ja kasvomaalauksen. Myöskin Sima, tippaleivät ja munkit ovat kuuluneet tapoihin. Kotona äiti on täyttänyt mulle monta ämpärillistä vesi-ilmapalloja ja oon niitä sitten ulkona heitellyt joko kaverin kanssa kopitellen tai yksin puita, maata tai muuta vastaavaa päin. Myöskin serpentiinit hankittu aina.

Kevin saa juhlia vappua samallailla kun minä pienenä ja saikin jo viime vappuna kolme vappupalloa.

Pääsiäinen
Kuten ylempänä kerroin niin pääsiäismunien metsästystä ja lisäksi mämmin syöntiä.
Eipä sen kummempaa. Samoilla mennään Kevinin kanssa, ellei sitten keksitä vielä jotain muutakin kivaa tapaa.

Mitä perinteitä/tapoja/uskomuksia teillä on?

7 kommenttia:

 1. Juhlitteko te nimipäiviä ja syntymäpäivä ollenkaan? :) ja jos juhlitte niin kuinka suurestija minkälaisia tapoja niihin liittyen on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että laittaisinko noita tuohon kirjoitukseen, mutta päätin jättää pois, koska tuo kirjoitus oli enempi tollain taruolentoihin perustuva juttu :)

   Mutta juhlitaan kyllä molempia. Niihin ei ole sen kummempia tapoja, milloin mitenkäkin. Siksikään en niitä tuohojn kirjoittanut, kun ei noista ole mitään perinteitä meillä :)
   Mun synttäreitä ja nimppareita on ollu juhlimassa mun äidin puolen suku + yksi kummi ja tietty kaverit erikseen.

   http://petra-diaryofmylife.blogspot.fi/2012/11/viikonloppu-haslingit.html
   ^^Tosta pääset lukemaan Kevinin viime nimppareista

   Ja Kevinin synttäreistäkin tulen tekemään sitten ihan erillisen postauksen, kun niiden aika koittaa vajaan 2kk päästä ;)

   Poista
 2. Anonymous19.6.13

  Ei hitsi luin varmaan tunnin näitä sun postauksia ja täytyy kyllä sanoa että on yksi parhaimmista blogeista mitä oon lukenut ! Ei mitää turhaa mässäilyy uusil vaatteil ja muul hömpänpömpäl vaan aidost elämänmakust tekstii ja sopivan henkilökohtaisia aiheita. Kerrot arjestas kiinnostavast ja ihailen sitä miten pystyt vastaamaan asiattomiinki kommentteihin samalla mitalla ja puolustaa omias. Tääkin postaus oli tosi jännä, en oo vastaavaa aiemmin lukenu. Laihisprojektias on kiva seurata ja oot kyl rohkee kun uskallat kertoo siitäkin avoimesti ja realistisest. Tuun kyl jatkossakin seurailee tätä. Kaikkee hyvää siulle ja pikkuselles :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Ihana saada tämmösiä piristäviä ja positiivisa kommentteja! Hienoa myös kuulla, että mun kirjotukset kiinnostaa! :)
   Pitkään mietin, julkasenko laihisprojektia vielä, mutta musta on kiva saada jakaa kokemuksia muiden kanssa ja ehkä motivoida muitakin omissa projekteissa :)
   Kiitos vielä! :)

   Poista
 3. Anonymous22.6.13

  arvostan sinunlaisia ihmisiä ketkä kertovat elämästään realistisesti, eikä niin että elämä olisi kuin jossain sadussa (yllättävän moni kirjoittaa pelkistä hyvistä ja mukavista asioista, ihan kuin elämässä ei tapahtuisi koskaan mitään p*skaa)! todella rohkeaa, itse en pystyisi avoimesti kirjoittamaan elämästäni. voisitko joskus tehdä postauksen joka kertoisi miten saman ikäisetn kaverisi (joilla ei ole lasta) miettivät sinusta, miten annat heidän olla poikasi kanssa (siis esim. annatko vaihtaa vaippaa ym) jne. olis tosi kiva kuulla!

  ps. sait uuden lukijan, oon kylläki anonyymi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Olen itsekin huomannu monien bloggaajien kirjoittavan heidän niin ´´täydellisestä`` elämästä, muut kadehtii ja blaablaa, Mun mielestä, jos aikoo kirjoittaa elämästä, oikeasta elämästä, on osttava kertoa myös huonoista asioista. En tietysti itsekkään rupea avaamaan täällä esim. parisuhde riitojani tai vastaavaa, rajansa kaikella :)

   Pyrin aina toteuttamaan toiveita ja tuonkin voin tässä nyt vaikka viikolla tehdä! :)

   Poista
  2. Anonymous23.6.13

   Kiva, kiitos :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥