1.8.2013

Ragdoll-kissa

Ajattelin tehdä tämmösen tietopläjäyksen höystettynä omilla kokemuksilla muutaman viikon varrelta sekä omilla mielipiteillä!

Seuraavia tietoja on poimittu eri kasvattajien sivuilta,
mm. Anun, jolta meidänkin ihanuus on. Anun sivuille pääset TÄSTÄ
Meidän pallero on tuolta viimeisimmästä elikkä J-pentueesta, Jättiläisen Justiina eli ´´Lola``.

•Alkuperämaa: Yhdysvallat
•paino: uros: 6-10kg, naaras: 4-7kg
•Ragdolleilla on kolme kuviointia: colourpoint (ei valkoista), mitted (valkoiset tassut) ja bicolour (valkoista myös naamassa). Perinteiset värit ovat ruskea, sininen, suklaa ja liila.
•Suuri ja lihaksikas Ragdoll kehittyy hitaasti ja voi kulua 3-4 vuotta, ennen kuin kissa on täysikasvuinen ja sen kuviointi ja väritys täysin kehittyneitä.
•Ragdoll (suom.räsynukke) -nimitys juontuu rodulle tyypillisestä taipumuksesta valahtaa täysin veltoksi syliin nostettaessa.
•Seurallisuus, leikkisyys, lempeys, luottavaisuus, älykkyys ja huumorintaju ovat rodulle tyypillisiä ominaisuuksia.
•Ragdollit ovat aina siellä, missä ihmisetkin ovat, ja ne osallistuvat kaikkeen, mitä perheessä tehdään. Ne ovatkin luonteeltaan enemmän koiranpennun kuin kissan kaltaisia ja kiintyvät syvästi perheeseensä.
•Ragdoll on päässy guinesin ennätysten kirjaan maailman suurinpana kesykissana.
•Ragdollien turkki on puolipitkä, kaunis ja hyvin silkkinen. Turkki on pituudestaan huolimatta helppohoitoinen, sillä se ei takkuunnu helposti.
•Tämä kissa ei yleensä osaa pelätä vieraita ihmisiä tai koiria. Sen mielestä kaikki ovat kissojen ystäviä.
•Ragdollit oppivat yleensä helposti valjaiden käyttöön ja mielellään tekevät niissä pitkiäkin lenkkejä.

Meidän Ragdolli on siis Lola, viralliselta nimeltä Jättiläisen Justiina, synt. 24.3.13.
Haimme Lolan kotiin 16.6.13 luovutusiässä.
Väritykseltään sininaamio bicolour, näyttelytasoinen.

Nyt reilun kuukauden verran Lolan kanssa asustelleena olen tehnyt seuraavia huomioita kisustamme:

´´taipumus valahtaa täysin veltoksi syliin nostettaessa``
Onhan Lola ihan eri tuntunen käsitellä, kun vaikkapa mun kahta muuta kissaa. Sitä en tiedä pystyiskö tuo olemaan vieläkin veltompi, kun ei ole kokemusta muista saman rotuisista, mutta en jotenkin usko. Että kyllä mielestäni on ihan hyvästä syystä tuo rotu saanut räsynukke -nimen. Lolaa on aivan ihana käsitellä, kun se on just sellai lörppänä ja lisäks siitä huomaa niin selkeesti, että kui hyvä luotto on. Jos Kevin on lähettyvillä niin Lola on paljo jännittyneempi, eikä silloin edes viihdy sylissä.

´´seurallisuus``
Ainakin tämä aika mitä Lola on meillä ollut, niin hyvin huomion kipeä on, varsinkin heti aamusta, kun herätään. Ja tykkää kovasti rapsutteluista. Yöt neiti nukkuukin meidän sängyssä, tyynyjen vieressä.

´´leikkisyys``
Lola lähtee herkästi hassutteluihin mukaan, kuten hippaleikkiin ja sekavaan riekkumiseen. Onkin asia erikseen saada neiti rauhottumaan! Myöskin lelukoppa on aina tyhjillään ja lelut pitkin kämppää, mikä missäkin. Tykkää myöskin leikitellä Kevinin kanssa, mutta muistaa aina pitää kynnet piilossa vaikka esim. tasuuillaan hakkaisikin Keviniä päähän.

´´lempeys``
Tämänhän voi ajatella monelta kantilta. Mutta jos nyt mietitään vaikkapa sitä, että monet kissat innostuessaan/pelästyessään saattaavat napata kynsineen kiinni, Lola ei sitä tee. Lola nykäsee kynnet piiloon aina jos hoksaa, että kohteena on ihminen. Leluja tietysti käsittelee usein kynsineen. Lola ei edes suuttuessaan nappaa kynsineen kiinni, pehmosella tassulla vaan koittaa läpsiä.
Mainitaan lisäksi nyt vaikkapa tässä kohtaa, että Lola antaa leikata kynnet ihan hirmu hyvin, ei rimpuile juuri yhtään. Turkin harjauksesta tykkää kovasti. Lisäksi, vaikka pelkää vettä, on ollut ihan suhteellisen nätisti, kun on harjoteltu pesulla käymistä. Korvat saan tutkia ihan rauhassa, mutta suuhun katsomisesta ei oikein pidä, siitä koittaa aina lähteä pois.

´´älykkyys``
Todella! Lola on oppinut perus asiat todella nopeasti! Heti ekana iltana oppi, miten pääsee syömäpaikalleen, oppi myöskin heti, missä oma hiekka-astia on (tosin jostain syystä on tehnyt parit pissat Kevinin uima-altaaseen ja useammat kakat ja pisut eteisen matolle, vaikka oma astia on aina puhdas), missä omat nukkumapaikat ja omat lelut. Muita perus juttuja on myöskin oppinut viikon sisällä kuten; pöydälle ei mennä, verhoja ei revitä, kynnet teroitetaan omaan kiipeilypuuhun yms. Aijotaan kyllä opettaa ihan käskyjäkin (esim. istu, noutaminen) mutta niiden aika ei ole vielä. Valjaissa kävelyyn totutellaan yhä.

´´ovat aina siellä, missä ihmisetkin ovat, ja ne osallistuvat kaikkeen, mitä perheessä tehdään``
Jep, Lolan lempi paikka onkin kiipeilypuun huipulla, koska sieltä näkee olkkarin, keittiön ja makkarin. Jos menen vessaan, niin Lola usein seuraa perässä. Jos olen tietokoneella, Lola istuu pöydällä koneen vieressä. Ruokaillessamme, Lola tulee istumaan joko ruokapöydän tuolille taikka omalle ruokapaikalle pakastimen päälle. Jos Kevinille vaihetaan vaatteita tai vaippaa on Lola siinäkin mukana, vieressä makoilemassa ja tarkkailemassa tapahtumaa. Jos Kevin käy vain pikakylvyssä, että minä en menen hänen kanssaan suihkuun, on ovi auki, jolloin Lola tulee sinnekin mukaan, vaikkei vedestä pidäkkään. Neito tunkee minun ja Kevinin leikkeihikin mukaan, vaikka varmasti tietää Kevinin jossain vaiheessa alkavan kiusata häntä.
 
´´ovatkin luonteeltaan enemmän koiranpennun kuin kissan kaltaisia``
Lola on kyllä ihan niinkuin kissan pentu, ja mielestäni koiran ja kissan pennut ovat melko samanlaisia, mutta lisäksi Lolata löytyy tapoja, joita kissoilta harvemmin löytyy. Mm. Lola syömisen jälkeen ruopii pakastinta ja koittaa ´´piilottaa ruokansa`` kuulemma koirat tekevät niin. Jos joku tulee tai lähtee, niin Lola on haukkana ulko-ovella vahtimassa. Sitä en tiedä, kuinka moni muu kissa jahtaa omaa häntäänsä, mutta ei minun muut kissat ainakaan ole sitä koskaan tehnyt, paitsi Lola.
tähän oli tarkoitus saada hännän jahtaus kuva tai ruuan piilotus kuva, mutta en jaksa enään odottaa, että saan tän pois luonnoksista! (mulla ei siis tietenkään ole ollut kameraa lähettyvillä, kun ois pitänyt räpsiä)

´´Tämä kissa ei yleensä osaa pelätä vieraita ihmisiä tai koiria``
Ainakaan ihmisiä ei ole pelännyt, vaan on heti tunkenut syliin. Koirista ei ole kokemusta.
Toisia kissoja lähestyy ihan luottavaisin mielin ja aina uudelleen ja uudelleen, vaikka toinen sähisisi ja murisisikin. Lola haluaisi vaan päästä aina leikkimään, mutta minun kaksi muuta kisua ei ole vielä oikein hyväksyneet Lolaa kaverikseen. Iisa nuuhkii pari kertaa ja lähtee. Pai taas suhisee eikä laske yhtään lähelleen.

´´Ragdollit oppivat yleensä helposti valjaiden käyttöön ja mielellään tekevät niissä pitkiäkin lenkkejä``
Ainankaan vielä ei ole tottunut valjaisiin, ei niissä suostu juurikaan liikkumaan. Mutta jos niitä on pidetty sitkeesti jo n.tunti, on Lolakin vähän jo sopeutunut ja pikkasen liikkunutkin, mutta eron kyllä huomaa, kun ottaa valjaat pois, on kuin eloon herännyt taas. Mutta jatkamme harjoituksia, niin kyllä se siitä!

Semmoinen on meidän kaunokainen.

Onko täällä muita ragdollien omistajia? Sopiiko yleis kuvaukset niihin?

18 kommenttia:

 1. Anonymous1.8.13

  ihana lola! :)on kyl tosi nätti kissa!

  VastaaPoista
 2. On kyllä niin kaunis kissa että! Mun kissakuume vaan nousee mutta ehkä sitten joskus.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat on kyllä ihania :)

   Poista
  2. En päässyt yli nyt tästä joten meillekkin on ensi kuun alussa tälläinen kotiutumassa toivon mukaan! Onneksi luen sun blogia ja löysin tän kissarodun, kuulostaa ja näyttää niin ihanalla!

   Poista
  3. Noni! :)
   Minkä värinen? tyttö/poika?
   keltä kasvattajalta?

   Poista
  4. Sininen oli vissii! Tyttö:) ei oo kait kukaan kasvattaja, löysin apulasta ilmoituksen. Kuvissa ainakin on niin nätti että! En malta odottaa että saadaan typy kotiin! :D

   Poista
  5. okei, bicolour, colourpoint vai mitted?
   En oo tommosesta paikasta kuullukkaan :o
   Onks ne sielt sit puhdasrotusii kumminkiin?
   Oliks ihan pentu, vai onks toi joku semmoi paikka, mis joku on jo ostannu sen ja nyt myy sen tavallaa eteenpäin?
   En tosiaan tiedä yhtää tommosista paikoista mitää :D

   Poista
 3. Colourpoint. Toi apula on sellainen et siellä on kissoille ja koirille osta myy anna- palstat ja sit muita eläimiä kanssa. Vaikea selittää. :D en tosta puhdasrotuisuudesta mee vannomaan mutta tulee ell paperit mukana ja sitten sirutettu ja madotettu ja rokotettu kun luovutetaan. On pentu vielä, siinä poikueessa oli kaks tyttöä ja yks poika! :)

  VastaaPoista
 4. http://www.lemmikkipalstat.net/apula/kissat.htm tossa on linkki sinne:)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kovasti tästä postauksesta! Jäin lukijaksi, sillä blogi oli muutenkin mielenkiintoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa! :)

   Poista
 6. Meillä on sekarotuinen pentu ja tuntuu että siinä on hiukan ragdolkia! Se tottui tosi helposti valjaisiin, puskee aina aamulla syliin, ei käytä kynsiä ihmisiin jne. Ja se jahtaa sitä häntäänsä. Aika huvittavan näköistä kyllä kun pyörii siinä ympyrää :)

  VastaaPoista
 7. Anonyymi17.3.17

  Miksi olet luopunut Lolasta, koska se on nyt muuttanut meille???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten olen täällä kertonut, tulin allergiseksi kissoille. Onpa "kiva" jos tää pitää paikkaansa ja siitä on tehty joku heittopussi joka joutuu perheestä toiseen kiertää :'(

   Poista
  2. Anonyymi27.3.17

   Kyllä Lola sai meiltä nyt koko loppuelämänsä kodin. Hyvin olet opettanut sen tavoille on tosi kiltti js siisti kisuli. Meillä tykästyttiin siihen heti. Meillä se vaan ei tykkää harjaamisesta yhtään.

   Poista
  3. Ihana kuulla, voisitko laittaa mulle vaikka tän blogin facebookin kautta viestiä? Lolan kasvattaja haluaisi kuulla myös missä kissa menee yms :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥