28.9.2013

vanhemmuus ja päihteet

Heti alkuun: esitän tässä postauksessa omia mielipiteitäni, kanssani saa olla erimieltä, mutta ketään ei tarvitse alkaa haukkumaan toisen mielipiteiden takia.
Mielelläni kuulen muidenkin mielipiteitä asiaan!!
Monet bloggaajat ovat, milloin kukakin, käsitelleet kyseistä aihetta ja nyt on minun vuoroni!

Huumeet
Ei. Lyhyt ja ytimekäs. En hyväksy huumeita missään tilanteessa. Olipa raskaana, jo lapsen saanut tai ihan vaikka lapseton, sama mulle, ei huumeita.
Mielestäni tätä ei nyt edes tarvitsisi edes perustella, mutta yleensä jos lähdetään mielipide linjoille, kuuluu tapoihin perustella oma kantansa.
No huumeista ei ole mitään hyötyä. Huumeet vain pilaavat ihmisten elämiä. Valitettavasti tuttavapiiriini kuuluu henkilö, jonka poika on jopa kuollut niiden takia. Olen nähnyt omin silmin mitä ne aiheuttavat ihmisille, mitä se riippuvuus aiheuttaa, kuinka pohjalle huumeet vetää.
Olen nähnyt senkin, että vaikka niistä pääsisi eroon, on elämä hetkittäin hyvin synkkää, ihan vain siksi, että joskus nuorena meni sortumaan niihin ja riippuvuus, se säilyy, vaikka siitä pääsisikin ottamaan yliotteen, heikko luonne voisi helposti repsahtaa uudelleen.
Tosin mielestäni se, että edes lähtee kokeilemaan jotain noin hyödytöntä, vaarallista, hölmöä, osoittaa ihmisen luonteen heikkouden!
Tietysti se, että eksyy pahasti vääriin piireihin, on jo puolimatkaa sortumiseen.
Nuori uskoo helposti ne tutut kavereiden puheet ´´kokeile vaan, tulee hyvä fiilis, et sä koukkuun kerrasta jää!`` Vaikka joku muu ei ehkä siitä kerran virheestä jäisikään koukkuun ja oppisi kerrasta, joku muu voi jäädä sillä hetkellä jumiin siihin paskaan, kun ensimmäisen kerran kokeilee.
Huumeet pitäisi saada poistettua maailmasta.

Nikotiinituotteet
Jokaisen oma asia, niin kauan, kun ei altista muita sille.
Eli en hyväksy missään nimessä raskaana tupakointia (enkä kyllä muitakaan nikotiinituotteita) ja mielestäni on täyttä paskaa ne puheet; ´´oon polttanu niin ja niin kauan, en mä nyt vaan voi`` ´´Jos mä lopetan niin mä stressaannun ja sitte vauva stressaantuu``
Ensiksikin, se on täysin itsestä kiinni onnistuuko lopettaminen vai ei, itsekuria! Kyllä mäkin olin aijemmin yrittänyt montakertaa lopettaa, mutta ei onnistunut, koska ei löytynyt tarpeeksi tahtoa, mutta kun plussasin, mulla oli vastuulla joku muukin ihminen, niin kyllähän se vaan loppu kuin seinään.
Toiseksi, kumpi on pahempi vauvalle, viikon- pari stressiä vai koko 9kk nikotiiniä&hapettomuutta aika-ajoin?
Oli mullakin tuttu, joka tupakoi koko raskausajan, en tätä hyväksynyt missään muodossa, mutta en siitä hänelle alkanut urveltamaankaan, koska asia ei minulle kuulu, silti sääli, että viaton lapsen alku joutui sen kärsimään.
Lisäksi on ihan selvästi huomattu juttu, että osastolla, raskaana tupakoivien vastasyntyneet lapset ovat paljon itkuisempia, kuin ei tupakoivien. Ihmekös tuo, kun vauva on jäänyt nikotiini koukkuun ja kun ei enään sitä saa, on vierotusoireet.Voisin tähän höpöttää pitkän tarinan siitä, kuinka tupakoivien ihmisten pitäisi huomioide ne, ketä ei polta, tuola julkisilla alueilla, mutta koska aihe oli vanhemmuuteen liittyvä, jätetään se väliin ja mennään niihin tupakoiviin vanhempiin.
Okei, itse kuulun tähän sarjaan, ikävä kyllä.
Nyt joku miettii, että eikö se just sanonu lopettaneensa. Juu kyllä, en polttanut ollenkaan raskausaikana, en imetysaikana, mutta kun ne oli ohi, olin heikko ja repsahdin.

Mielestäni ihan sama tupakoiko vanhemmat, jos eivät tee sitä lasten läsnäollessa/altista lapsia sille savulle tai jätä niitä nikotiini tuotteita lapsen ulottuville.
Piilossa tupakointikin on toki paha vaihtoehto, sillä sehän vasta herättääkin lapsen mielenkiinnon.
Mielestäni paras vaihtoehto on olla rehellisiä asiasta, altistamatta lasta sille ja tietysti kun lapsi tulee tiettyyn ikään, on tehtävä kaikkensa, että hän ei lähde samalle tielle.

No sitten ne äidit, jotka eivät tupakoi.
He ovat pyhimyksiä, maailman parantajia, parhaita.
Itsekin olen kuullut kommentin ´´kyllä Kevin varmaan alkaa tupakoimaan, koska sä ja Rasmuskin poltatte`` Jahas, no miksi äitini tupakoi, vaikka mummi ja pappa ei ole ikinä koskenut kyseisiin tuotteisiin?
Ja oikeasti, kuka teini-ikäinen aloittaa tupakan polton, koska ´´no kun äitikin...`` ei kukaan, eiköhän teini-iässä aloittavat aloita suurimmaksi osaksi kaveriporukan mukana.

Alkoholi
Jälleen sama, kuin raskaana ollessa: Ei missään tapauksessa! Okei jos ottaa huikan, maistaakseen jotain uutta siideri makua, se tuskin ketään tappaa, mikäli jää oikeasti siihin yhteen maistiais huikkaan.
Muuten en hyväksy.

No alkomahoolihan on kovin haluttua tavaraa.
Kuitenkin tästä voi koitua melkein yhtä pahoja ongelmia, kuin huumeista.
Joo olisin voinut tupakankin kohdalla kertoa, kuinka se lisää syöpäriskiä ja syöpään voi kuolla, mutta kuitenkin ehkä pienempi paha, kuin huumeiden käyttö tai alkoholiongelmat.
Olen ollut näkemässä tämänkin tavaran varjopuolen. Kaukaa, vähän lähempää ja todella läheltä. Tästä syystä en pidä siitä, jos joku läheiseni juo usein. Kyllähän toki itsekin käyn silloin tällöin tuulettumassa ja alkon merkeissä, mutta no, ymmärsitte varmaan.


Mitäs sitten vanhempien alkoholin käyttö?
Monet aikuiset saattavat juoda lasillisen ruuan kanssa tai saunajuomana. Se on mulle ihan okei, mutta itse en ottaisi niitäkään pienten lasten nähden.
Tietysti sitten taas eriasia, kun lapsi on isompi, silloin voi olla hyväkin näyttää, että alkoholipitoisia juomio voi nauttia lasin-kaks sivistyneestikin.
Ensin olin aina ajatellut asian niin, että yksinkertaisesti ei tippaakaan lasten nähden, mutta muiden mielipiteitä kuunnelleena ja asiaa miettineenä, tulin siihin tulokseen, että sekin voi olla huono vaihtoehto, että alkoholista tehdään ´´kiellettyä`` ja ´´salaista`` sehän se vasta vähän isompia lapsia kiehtookin.
No sitten, jos kaikki lapset on nukkumassa, voin hyväksyä sen, että vanhemmat siinä iltasella ottaa, mutta mielestäni hyvänä rajana on pitää se, että on ajokykyinen. Nimittäin, mitäs jos lapsi herää? Mitäs jos käy jotain, että on päästävä autolla vaikka sairaalaan? Vanhemmat ovatkin ottaneet pikkasen liikaa.
Kyllä myönnän, että itsekin saatan nauttia herkkujen kanssa iltasella 1-2 mietoa juomaa, kun Kevin on jo sikeässä unessa, kuitenkin rajani menee siinä, että olen selkeästi lapsen hoito kykyinen ja pystyisin vaikkapa autolla ajamaan. Alkomittaria en omista, joten on toki olemassa riski, että puhallukseen joutuessa sen puolentoista miedon jälkeen voisi tärähtää yli 0,5, joka on se raja.


No mitäs sitten, se, että lapsi hoitoon ja viihteelle?
Usein nuorista vanhemmista ajatellaan heti, että nyt se lapsi on sitten isovanhemmilla kaikki viikonloput, koska teinivanhemmat tahtoo ryyppäämään. Okei, näitäkin tapauksia on, mutta niitä löytyy vanhemmistakin vanhemmista.
Mielestäni on ihan tervettäkin laitta lapsi/lapset hoitoon silloin tällöin ja lähteä itse tuulettumaan, olipa se alkoholin merkeissä tai ei.
Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että väänetään se lapsi maailmaan, ja sama meno jatkuu, kuin ennen lasta.

Tässä nyt oli hiukan minun mielipiteitäni näihin asioihin, enemmänkin tekstiä olisi tullut, mutta se olisi ollut jo tuskallista lukea niin kamalan pitkää mielipidettä! Kysykää, jos joku asia jäi mietityttämään tai jos en jotain asiaa maininnut. Kertokaa omia mielipiteitä näihin asioihin!

Näihin mietteisiin, hyvää viikonloppua ;)

4 kommenttia:

 1. mullakin on tuttu joka poltti koko raskausajan.(Lapsi oli aivan normaali syntyessään silloin eikä huutanut turhia tai ollut mitenkään erikoinen muihin verrattuna. ) Minun mielestä on tyhmää leimata ketään sentakia yhtään huonommaksi, omakin äitini poltti ja ei minusta ole yhtään sen vammaisempaa tai vajaampaa tullut kuin sinustakaan. mitä muuten tarkoitit tuolla "Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että väänetään se lapsi maailmaan, ja sama meno jatkuu, kuin ennen lasta." ? ja ymmärrän, tämä on oma mielipiteesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi.
   Ei tietenkään voi yleistää, että kaikki ketkä tupakoi, saa kiukkusia ja/tai jollain lailla vammaisia/hitaasti kehittyviä lapsia, mutta faktahan se on, että se tupakointi lisää sitä riskiä. Totta on myös se, että jos vauva saa sitä nikotiiniä 9kk ajan äidin kautta, jää vaavikin riippuvaiseksi, mutta se on toki yksilöllistä, huomaako sitä siitä vauvasta mitenkään vai ei.
   En sanonut, että ne äidit olisivat huonompia, yhtä hyviä äitejä voi olla, vaikka vastuuttomasti polttaisikin raskausaikana. Mielipiteeni on se, että se on vain itsekästä, mielestäni en kuitenkaan missään sanonut, että se tekisi huonommaksi äidiksi :)

   Lauseella ´´sitä en kuitenkaan ymmärrä, että väännetään se lapsi maailmaan, ja sama meno jatkuu, kuin ennen lasta.`` -tarkoitin, että jos on ennen lasta juossut ulkona miten sattuu/tykkää, ryypännyt joka viikonloppu (tai useamminkin), että jatkaisi sitten vauvan saannin jälkeen samallailla.

   Poista
 2. Faktahan tosiaan nimenomaan ON SE, että kun raskaana oleva polttaa yhden tupakan, lapsi ei saa puoleen tuntiin-tuntiin kunnolla happea. ELI jos tupakkaa polttaa SÄÄNNÖLLISESTI raskaus aikana, pahimmassa tapauksessa lapsi ei saa kunnolla happea ennenkuin syntyy... jos elävänä edes syntyy. En mäkään mee ketää haukkumaan huonoks äidiks sen takia, eihän se siihen äitiyteen vaikuta, mutta en itse kyllä henkilökohtaisesti haluais ottaa sitä riskiä että oma lapsi kuolee kun ei saa happea, siks että mä haluan pilata omat keuhkoni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos tästä hyvinkin vahvasta mielipideilmaisusta!
   Niin, uskoisin, että jokainen tupakoiva tietää riskit ym. samaten raskaana polttavat, kuten sanottu, kaikkiin vauvoihin se ei välttämättä vaikuta mitenkään, mutta en vain ymmärrä kuka haluaa ottaa tietoisesti sen riskin, että omilla valinnoillaan aiheuttas lapselle jotain...
   Usein on puhetta siitä, että ´´jokasen oma asia`` ja sitten taas ´´ei ole enään oma asia, jos kantaa vauvaa sisällään`` noh, joo eihän silloin voi enään ajatella vain itseään, vaan myös sitä pientä ihmisen alkua, mutta toisaalta, eihän se ulkopuolisille kuulu yhtään, mitä valintoja toinen ihminen tekee.. eriasia jos vauva pystys kertomaan, että nyt lopetat :D mut ei pysty :(

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥