27.11.2013

Tutti & vaippa mielipiteeni

Törmäsinpä tänään keskusteluun, joka alkoi: ´´oonko ainut kenen mielestä näyttää urpolta kun kävelevällä lapsella on ulkona tutti suussaan?``

Ihan ensin, urpolta? oikeesti?!? En lähtisi kyllä sanomaan, että yksikään lapsonen näyttää urpolta, olipa hänen vanhemmat tehneet mitä ratkaisuja tahansa...
No se nyt taisikin olla sivuseikka.
Toiset lapset lähtee kävelemään hyvinkin aikaisessa vaiheessa, alle 1-vuotiaana, eikö sen ikäinen saisi syödä tuttia enään vai? Milloin siitä tutista sitten PITÄÄ luopua? Kuka siitä määrää?
Eikö se ole jokaisen vanhemman oma asia, milloin siitä tutista luovutaan, toki on faktaa, että jos tuttia lussutetaan jatkuvasti ja pitkään, kun hampaatkin jo on kasvanut, voi edessä olla tulevaisuudessa hampaiden oikominen, mutta jos joku antaa esim. ulkoillessa 2-vuotiaan syödä tuttia, onko se sivullisilta ihmisiltä jotenkin pois?
Ja kyllä, voi olla vähän oudoksuttavaa, että joku esim. 4-vuotias syö tuttia, ottaa sen välillä pois suustaan sanoakseen jotain ja tuikkasee sitten takaisin.
Seuraavaksi ihmetystä herätti se, miksi tässä oli kyse vain ulkona kävelevästä lapsesta. Jos kyseisten henkilöiden mielestä on hölmöä antaa kävelevän lapsen syödä ulkona tuttia, onko se sitten hyväksyttävämpää, kun ollaan piilossa kotona?

Toiset eivät ota tuttia ollenkaan käyttöön, jotkut vauvat eivät ikinä opi syömään tuttia vaikka sitä tarjottaisiin, toiset lopettavat sen syönnin alle 1-vuotiaana, joillain se on keino rauhoittaa kovin itkuista tai jopa koliikki vauvaa, toiset eivät nukahda ilman tuttia, mutta eivät tarvitse sitä muulloin, toiset antavat sen kauppareissun ajaksi, jotta siitä reissusta selvittäisiin kunnialla, toiset tosiaan syövät vielä 3-5-vuotiaanakin, mutta kenelle muulle se asia kuuluu, kuin lapselle ja hänen vanhemmilleen?

Joidenkin mielestä esikoinen pitäisi vieroittaa ennen kuin uusi vauva syntyy. No jos tämä esikoinen on vaikka 1-2 vuoden väliltä, mitenkä hänet saa ymmärtämään, että ´´vauva saa syödä tuttia, sinä et!`` Tai tuon ikäisen vahtiminenkin on varmasti kivaa, ettei ole viemässä vauvan tutteja kokoaika.. Nojoo, kyllähän sekin varmasti onnistuisi pienellä vaivan näöllä, mutta ei vaan kaikilla onnistu. Ja siis, miksi? Miksi sen PITÄÄ olla niin?
Jotkut katsovat helpommaksi vieroittaa esikoisen samaan aikaan tutista, kuin pienemmänkin lapsen.
Noh, tähän asiaan minun on vaikea sanoa mitään, koska meillä on vaan tuo yksi tutin syöjä eikä toista ole tulossa vuosiin, joten... ehkä joku muu voipi pohtia tätä asiaa tarkemmin.

Meillä on syöty tuttia sairaalalta asti. Alkuun tutti oli melkein aina suussa, seuraavaksi sitä ei syöty enään huvikseen, vain silloin, kun harmitti, oltiin muualla kun kotona tai oli unet. Tuon vaiheen jälkeen n.6-7kk iässä harmitus alettiin helpottamaan halimalla, ei tutilla. Eikä tuttia enään käytetty muutenkaan päivällä, muutakun unilla. Siitä ei mennyt kauaa, kun Kevin ei vaan enään tarvinut sitä yöllä, aina se oli heitetty lattialle.
Nykyään tuttia meillä syödään päiväunille käydessä. Kevin tarvii sen rauhoittuakseen, kun on ollut päivä hulinaa täynnä, ei malttaisi oikein rauhoittua nukkumaan. Kaupassa tms. tutti on mukana, mutta se on piilossa minun laukussa. Ei sitä yleensä tarvita ollenkaan, mutta se tuo helpottavaa tunnetta itselleni, kun tiedän, että jos iskee joku pahemman luokan raivari, kesken kassajonoa, saan vaimentimen paikalleen samantien. Ajattelin, että meillä luovuttaisiin päiväunitutistakin helmikuussa, kun Kevin on 1½v. En ota asiasta mitään paineita, koska mielestäni on ihan fine, vaikka joku kaksi vuotiaskin söisi tuttia satunnaisesti, itse kuitenkin pyrin nyt tuohon ikään ja katsotaan kuinka käy. En usko siitä tulevan suurempaa ongelmaa, kun tutin käyttö on muutenkin hiipunut ihan huomaamatta aina.
Olen muuten törmännyt sellaiseenkin teoriaan, että Kevinin hampaat olisivat ´´myöhässä`` koska hän syö tuttia... niin, ne hampaathan ovat paenneet, koska poikani syö tuttia kaksi kertaa päivässä, nukahtaessaan. Ja kappas! Ei lopetettu tuota tuttia vielä ja sieltä ne hampaat vaan löytyivät ;)Sitten sielä puitiin myöskin, kuinka on hölmöä pitää yli 3-vuotiasta rattaissa tai vaipoissa.
Noh, tuostakin on monia mielipiteitä. Itse olen sitä mieltä, että tietysti kaikille paras, mitä äkimmin oppii vaipoista pois, mutta joillain se on vaikeampaa, kuin toisilla. Joillain lapsilla voi olla sellainen vika, että tulee huteja, vaikka pääsääntöisesti ymmärtäisikin, että pitää kertoa, kun on hätä. Toiset taas kiiruhtaa vaipoista eroon, vaikkei lapsi olisikaan vielä valmis siihin, sitten sitä ollaan ja ihmetellään, kun pallomeri on pissassa.
Mulla olisikin tähän hyvä esimerkki. Meillä oli päiväkodissa lapsi, iältään taisi olla 4v. hänellä EI ollut vaippoja. Noh, mielestäni hänellä olisi voinut olla vaippa ainakin nukkuessa. Mielummin olisin vaihtanut unien jälkeen vain sen märän vaipan, kuin se, että melkein jokaikisten unien jälkeen sai vaihtaa koko lapsen vaatetuksen, sängyn kaikki lakanat yms. ja käyttää lapsen suihkussa.
Siinä missä tutin käyttö ei voi millään lailla häiritä ulkopuolisia, voi vaipan käyttö/käyttämättömyys vaikuttaa sivullisiinkin.
No, jos vaipattomuus voi aiheuttaa pissavahinko haittoja muille, miten se voi haitata muita, että isolla lapsella on vaippa?
Noh, 3-vuotias ei mielestäni ole vielä kovin vanha vaipan käyttäjä, mutta esim. 4-vuotias, joka vanhempien laiskuuden takia käyttää vaippaa, on jo aika huono juttu. Lasta voidaan kiusata tarhassa, jos lapsi on jo kookas (painava/pitkä) eikä mahdu lavuaariin pesulle/ häntä ei jaksa mitenkään enään roikottaa lavuaarilla, on aina mentävä suihkun alle pesulle.

Sitten ne rattaat. Nekin osittain voivat vaikuttaa muihinkin ihmisiin. Esim. julkisilla tunnetusti pääsee ilmaisiksi vaunujen/rattaiden kanssa, joten tätä käytetään paljon hyväksi ja siksi ne 5-vuotiaat ´´vauvat``kin ovat yhä rattaissa, hyppäävät sitten vaan pysäkillä pois. Sen lisäksi, että tuollainen on ilmanmuuta väärin, ajattelevatko ne ihmiset sitä, että he vievät sitä muutenkin vähissä olevaa tilaa muilta, jotka oikeasti tarvitsevat vaunupaikkaa?
Jos lapsi on jo sen verran iso, että kävelee muutenkin joka paikkaan ja kokoajan, miten se lapsi ei sitten muka pysty kävelemään paikasta a - pysäkille ja paikkaan b ja istumaan kulkuvälineessä normaalisti penkillä?

Tähänkin minulla on luonnollisesti omat suunnitelmat. Ensiksi se vaippa asia. Se on käynyt varmaan jo moneen kertaan aika selväksi, että ollaan aloitettu pottailu jo Kevinin ollessa 6kk ikäinen ja kova tavoite olisi, että Kevin osaisi tarhaan mennessään 2-vuotiaana ilmaista päivisin, milloin on hätä ja ymmärtäisi, että tarpeet tehdään pottaan, eikä housuun. Unikuivuutta, en odota vielä silloin.
Rattaita käytetään niin kauan, kun Kevin ei jaksa kävellä pitkiä matkoja. Sitä on paha sanoa, mikä se ikä on, sen näkee sitten. Kuitenkin Kevin kykenee junassakin varmasti istumaan normaalisti tuolilla, joten, kun lähdetään joulun viettoon Kouvolaan, en aio raahata turhaan isoja rattaita mukana. Ne veisi turhaa tilaa muilta, jotka niitä tarvitsevat enemmän, kuin me, ne syövät hermojani, kun pohdin mihin rakoon ne saa tungettua ja me pärjätään kokoontaitettavilla matkarattailla mainiosti. Meiltä ei asemalle pitkä matka ole, joten se menee hyvin vähän ´´huonommillakin`` vehkeillä, junassa ne saa näppärästi kasaan viemästä tilaa ja toisella asemalla hypätään suoraan autoon, eikä vie sieltäkään sitten niin paljon tilaa.


Mitäs mieltä muut ovat aiheista vaippa/tutti/rattaat??

6 kommenttia:

 1. Anonyymi27.11.13

  Mielestäni sinulla on hyvät suunnitelmat ja hyvään ikävaiheeseen pyrit kaikissa näissä osa-alueissa joita tässä kävit läpi!
  Meillä on tutista alettu luopua silloin kuin hampaita tulee, ja olen kokenut sen ihan suhteellisen helpoksi hommaksi. Meillä oli suurinpiirtein samassa tilanteessa kanssasi tuo tutinkäyttö kun hampaat alkoivat tulla. Keksin vain keinon jolla tuteista luopuminen oli lapsellekkin mielekästä. Meillä kerättiin kaikki tutit samaan pussiin ja laitettiin eteisen naulakkoon, ja seuraavana aamuna hammaskeiju oli hakenut ison pojan tutit hammaskeijun varastoon! Näin tutteja ei enää kaipailtu meillä!

  Vaipasta eroonpäästessä meillä on ollut tavoitteena, että 3 -vuotiaaseen mennessä ollaan sitten kuivia. Ja onnistuttu ollaan. Pienestä asti vaan pottailtu ja opeteltu, että mennään vessaan aina aamuisin ja unilta herättyä ja ulos lähtiessä ja tullessa jne. Siitä se pikkuhiljaan sitten lähti ja nyt ollaan ihan kuivilla oltu ! Mutta teidänkin meno kuulostaa hyvältä ja olen varma, että kyllä teilläkin ajoissa päästään eroon vaipoista! Ja turhan kiireellä ei olla mekään hätiköilty rauhassa arkeen aina tuotu näitä uusia asioita! :) Ja hyvin pärjätty!!

  Rattaissa olen sinun kanssa täysin samaa mieltä, meillä rattaat jätetty pois.. koska jaksetaan kävellä tarvittavat matkat vallan hyvin ja kesällä opeteltiin pyöräilemäänkin jo ;) heh

  Mutta sinulla on ihanan selvät sävelet Kevininkanssa!!

  Ihanaa loppuviikkoa teille sinne!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kuulemma pienenä luovutin tuttini oravanpoikasille :D toi on ihan paras tapa jättää tutit, kun laps on siin iässä että ymmärtää :)

   mullakaan ei muuten olisi ihan näin "kiire" saada päiväkuivaks kaksi vuotiaana, mutta olisi mieltä rauhottavaa kun lapsen ei tarvis hoidossa odottaa vaipanvaihtoa vaan osais ilmasta tarpeensa :)

   kiitos ja hyvää loppuviikkoa teillekin! :)

   Poista
 2. Mä voin myöntää, että itse usein ihmettelen isoja lapsia, joilla on tutti suussa. Tutti on mun mielestä vauvojen väline tuudittamaan uneen, lieventämään imemisentarvetta (rinnalla roikkumista) ja rauhoittamaan. Ja isommalla lapsella pitäisi mun mielestä olla jo jokin muu tapa näihin. Niiden hampaiden takia, hygienian takia, puheen oppimisen takia ja ihan vain muutenkin. Ja siis vauvoilla en tarkoita ainoastaan sylivauvoja, vaan ennemminkin alle 1,5 vuotiasta. Mulla tutti on pelastanut vauvavuoden kuopuksen kohdalla, mutta mitä lähemmäs taaperoikää tullaan, sitä tiukemmin yritän välttää antamasta tuttia heti ekasta huudosta. Esikoinen ei hirveästi tutista piitannut koskaan, vaan se oli vain nukkuessa käytössä ja jäi kokonaan pois 1v synttäreiden jälkeen.

  Ja vaipat. Mä kannatan myös sitä, että mielummin pitää vaippaa, kuin vaihtaa koko ajan petivaatteita ja vaatteita, mutta koen myös, että yli kaksi vuotiaan pitäisi käydä säännöllisesti jo potalla, vaikka vaippa sitten olisikin. Tietysti on tapauksia, että lapsella ihan oikeasti on vikaa vessahädäntunnistamisessa, mutta muuten mun mielestä 4v on jo tosi iso vaippoja käyttämään. Meillä esikoinen oli päiväkuiva 1v7kk ikäisestä, mutta yövaipat on yhä ja nyt 2,5v. Kuopukselle menee varmasti vaipat kauemmin, koska ei suostu potalle, enkä pakota. Kesällä sitten. :)

  Ja vaunut. Meillä on tuplarattaat, joten 2,5v:lle on paikka siinä koko ajan, mutta enemmän hän tykkää kävellä ja kävellä annakin, että tulee liikuntaa ja energiaa kulutettua. :) Tuntuu, että nykyaikana muutenkin lapset ulkoilee vähemmän ja on hassua, jos joku 5v matkustaa vielä vaunuissa, kun voisi ihan hyvin reippailla ja kävellä. :/

  Nämä aiheet, varsinkin vaipat ja tutti herättää varmasti monissa ajatuksia ja niin saa mun mielestä ollakin. Mutta jokainen silti tehkööt niin kuin itse kokee parhaimmaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se ihmetystä herättää, jos on justiinsa esim. lapsi joka jo puhuu ja hänel tutti suussa kokoaika, koska sehän on vaan merkki vanhempien laiskuudesta, mutta aika äkkiä asian aina itse sivuutan, koska ei tosiaan ole minun asiani/ongelmani eikä minun elämää hetkauta mitenkään :) Ehkä jos kyseessä olisi joku kaverini lapsi, niin saattaisin asiasta vähän vihjaista, että eikö olis jo aika luopua, mutta tuntemattomien ihmisten lapset voivat puolestani olla vaikka kouluiässäkin tutti suussa :D
   Se on kyllä jännä, miten lapset ottavat sen tutin niin erilailla, justiin, jotkut ei piittaa siitä ollenkaan ja toisille se on hirveän tärkeä :)

   Meilläkin on potan kanssa vaihteleva menestys. Välillä saadaan montakin päivää putkeen kaikki tarpeet sinne ja välillä poika ei suostu edes istahtamaan potalle ja minunkin mielestä pakottaminen on huono juttu, enkä niin teekään. Jos alkaa pakottamaan, niin eihän se ainakaan asiaa auta, potastahan tulee sitten vaan pahempi mörkö..
   Tosi hyvin tuo 1v7kk iässä päiväkuiva! Vautsi, saa nähdä milloin me päästään tuohon :)

   No sehän onkin ihan eri asia, jos on tuplat, koska ne vempaimet veisi joka tapauksessa tilaa julkisista, vaikkei se vanhempi laps niissä istuiskaan, joten väliäkö sillä sitten :) Ja 2,5v. ei mun mieleen vielä ole vanha rattaiden käyttäjä! Oikeastaan sitä ikää on paha tosiaan sanoa, mikä on liian iso rattaisiin, enemmin sen pystyy siitä sanomaan, pystyykö lapsi kävelemään pitkään vai ei --> tarviiko rattaita vai ei. Mekin yritetään antaa Kevinin kävellä mahd. paljon, vaikka rattaat onkin oltava mukana, kun ei tosiaan pitkään vielä ulkona jaksa kävellä ja kauppareissuilla pakko olla niissä, tai meillä menisi koko päivä kaupassa käyntiin :D

   Näinhän se on! Kiitos, kun jaoit oman mielipiteesi!

   Poista
 3. taisit äityleist löytää ton tutti jutun :D onneks meil ei oo mitää tutti/vaunu hässäköit, koska neiti ei oo ikinä tuttii syöny ja vaunut on aina tytön mielest ollu aivan kamala paikka.. :D Mut sit toi vaippa juttu. Meijän tyttö on 2v 3kk ja käy säännöllisesti pöntöllä (pottakin on aivan hirveä paikka tytön mielest) mut silti pidän viellä vaipat jalassa koska tyttö ei aina muista ilmottaa että pissattaa ja sitten siinä helposti käy niin että vahingossa pissaa lattialle, sängylle tai sohvalle. Välillä kyllä ollaa pari tuntii ilman vaippaa,mut viel ei menis koko päivän ilman vahinkoja. Mut vaippa tosiaan pysyy kuivana, aamusta iltaan saatetaan pärjätä vain yhellä vaipalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sieltäpä juuri! =DD
   Nonii pääsitte ainakin siltä osin sitte helpolla! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥