17.12.2013

Kevinin päiväunista

Juttelin yksi ilta Miran kanssa meidän lasten päiväunista, meillä kun on ihan saman ikäiset muksut. Jännää, että silti Kevinillä ja Nellalla on ihan erilainen päivärytmi, vaikka ovat saman ikäisiä ja herää ja käy yöunille suht samoihin aikoihin.

Tuli puhetta siitä, että Kevin ei nuku rattaissa ja Nella taas nukkuu hyvinkin usein liikkeellä ollessa.
Miraa kummastutti, kuinka meidän elämä on paljon hankalampaa, kun ei voi liikkua mihinkään silloin, kun Kevin nukkuu ja kuinka minä sitä jaksan.
Niin no, tottumus kysymyksiähän nämä on. Itse en koe tätä mitenkään hankalaksi tai rasittavaksi. Musta on ihan hyvä, että Kevin nukkuu sängyssä, minä voin sillä aikaa tehdä kotihommia, blogihommia ja sitten, kun Kevin on hereillä, voidaan ulkoilla, olla kaupoilla, tai vaikka kavereilla.
Ymmärrän kyllä Miran ihmetyksen, koska heillä ei tällaista tilannetta ole. Varmasti olisi heille aikamoinen järjestely, jos Nella löisikin yhtäkkiä hanskat tiskiin ja lopettaisi rattaissa nukkumisen, kyllä se voisi alkuun olla hankalaakin.
pikku-Kevin 1kk, yli-isossa nallepuvussa ;)

Sitten ne syyt, miksi Kevin ei nuku rattaissa, ennen kuin on ihan tosi tosi väsynyt.
Ihan varmahan en tietenkään voi olla, kun en ajatusten lukija tai selvännäkijä ole, mutta voin veikkailla.
Vauvana Kevin nukkui vaunuissa ulkona vähintään yhdet päikkärit päivässä. Silloin ei ollut väliä, oliko menopelit paikallaan vai liikkeessä, eikä pieni herännyt siihinkään vaikka kesken unien piti välillä ottaa vaunut hetkeksi olkkariin ja sitten taas takaisin parvekkeelle.
Tuli talvi ja tuli todella kovat pakkaset, enkä enään viitsinyt pitää pikkuista ulkona nukkumassa kun oli niin järjettömän kovaa viimaa ja muutenkin tosi kylmä.
Ajatuksissa oli kuitenkin, että heti, kun kovimmat pakkaset hellittää, siirtyy hän taas takaisin ulos unille.
Kevin kasvoi ja oppi tukea vasten ylös nousemisen jalon taidon. Unille ei maltettu käydä, kun pinniksessä oli pakko vaan apinoida. Kevin huomasi, kuinka paljon hauskempaa on olla seisovilteen joka paikassa, kun näkee paremmin. Enään ei haluttu olla selällään vaatteiden laittoa/riisumista/vaipan vaihto eikä sänkyynkään enään saanut laittaa makuulleen, tai tuli hyvin kovaääninen vastalause. Siitä asti ja yhä tänäpäivänäkin Kevin on pakko jättää sänkyynsä istumaan tai seisomaan, siitä hän sitten itse käy jossain vaiheessa makuulle.
Tästä päästään toiseen syyhyn, miksi ei rattaissa ole kiva nukkua: siellähän olisi vähän pakko olla selällään/vähintääkin kyljellään, mutta Kevinpä tahtookin nukkua joko epämääräisessä sikkurassa tai mahallaan. Äh, täysin toivotonta siis.
Palataan vielä takaisin siihin, kun ne pakkaset hellittivät, ettei jää mietityttämään, ``miksei ne sitten laittanut sitä silloin takaisin vaan vaunuihin?!`` Niin, Kevin kun oli nuo yllämainitut jekut hoksannut, ei vaunuihin laitosta tullut mitään. Siellä kyllä istutaan tänäpäivänäkin nätisti, kun ollaan liikkeellä, pysytään ilman valjaitakin, mutta auta armias, jos yrittäisi laittaa makuu asentoon, ei tule mitään muuta kun hermostunut huuto, joka jatkuu niin kauan, että pääsee pois. Eli ei silloin eikä tänäpäivänäkään toimi sekään konsti, että senkun laittaisi vaan ja hihnat kiinni niin eihän sieltä mihinkään pääse. No ei pääse ei, mutta kuka haluaa tietentahtoen kuunnella sitä raivohuutoa ja kiusata toista, jos huomaa, ettei toinen vaan tykkää niin nukkua. Pääasiahan on, että nukkuu edes jotenkin, jossain.

Ja ei, Kevinin ei tarvitse nukkua aina kotona, kyllä hän yleensä nukkuu ihan missä vaan, kunhan on sellainen peti, mistä a)ei pääse karkaamaan, b) sielä voi nukkua missä asennossa vaan ja c) sielä voi ensin hetken istua/seisoa, ennen kuin käy nukkumaan.

Tähän loppuun voisin vielä laittaa plussia ja miinuksia vaunuissa/rattaissa nukkumisesta, ja jos joku on erimieltä niin saakin olla, tämähän on nyt vain minun mielipide taas.

+ elämää ei tarvitse rytmittää lapsen unien mukaisesti
+ lapsi saa raitista ulkoilmaa, eikä itse tarvisi kököttää hänen kanssaan ulkona!
+ herkkäuniset lapset jos nukkuu ulkona, ei tarvitse sisällä varoa niin paljon kolinoimasta
+ monet lapset nukkuu paremmin ulkoilmassa

- Jos lapsi nukahtaa matkalla vaunuihin/rattaisiin, on oltava ulkona niin kauan, kun unet kuuluu kestää, jos asuu kerrostalossa, lapsi nimittäin aika varmasti heräisi siihin, kun ryskyttää portaita ylös tai nostaisi lapsen pois kopasta.

- kylmillä säillä hirveä pukeminen ennen kuin saa lapsen nukkumaan ja kauhea riisuminen taas, kun herää. Meillä lisäksi usein käy se, että tulee vaipan vaihto eteen juuri silloin, kun on saatu puolet vaatteista niskaan.

- jos asuu rivitalossa, on kokoaika vahdittava, ettei lapsi ja menopelit katoa ikkunan alta.

- jos itseäni ajattelen niin en kyllä tykkäisi nukkua niin, että mua kärrättäisiin joka paikkaan siinä samalla, mutta toisaalta, ei lapsi sitä osaa niin ajatella :D


Nukkuuko teillä lapset sisällä vai ulkona? Miksi?
Silloin, kun hänet sai vielä selälleen nukkumaan ja hänet sai jopa peitelläkin...

7 kommenttia:

 1. Toivottavasti et ottanut mun ihmettelyjä pahalla, se ei tosiaan ollut tarkoitus enkä kyllä usko että otitkaan. :) Mutta joo, uskon että olette tuohon tottuneet ja se ei olekaan teille mikään ongelma, itsestään se tuntuisi hankalalta kun ei ole siihen tottunut. :)

  Nella siis monesti nukahtaa vaikka bussiin tai kun ollaan ulkona kävelemässä ja juo maidon. Siitä sitten ryskytän ne portaat ylös tai menen kellarin kautta sisään kerrostaloomme, mennään hissillä tokaan kerrokseen ja tullaan sisään ja siirrän vaunut koko kämpän läpi parvekkeelle ja niin se neiti vaan vetelee unia heräämättä. :D Eli eipä ole koskaan tarvinnut jäädä ulos siksi aikaa, kun neiti nukkuu. :)
  Enkä mä koe erityisen hankalaksi sitä pukemista, koska se on niin tottumiskysymys myös. :D Joka päivä puen neidin säänmukaisilla varusteilla ja sitten vaan ulos nukkumaan. Nella kun nukkuu vaan ne yhet päikkärit niin ei ole mun mielestä iso homma pukea silloin. Ja ei oo aikoihin kyllä tarvinnut vaihtaa vaippaa kun on juuri pukenut, ehkä sillon vauvana joutuikin. Nella myös antaa pukea ihan hyvin, eikä pahemmin siinä kiukuttele edes, nykyään auttaakin jo itse pukemisessaan. :)

  Ja Nella tosiaan on aina ollut herkkäuninen, jollon nautin itse enemmän kun neiti nukkuu parvekkeella/muualla ulkona, niin voin itse kolistella ja imuroida yms. Näin ne lapset on erilaisia! :) Eikä siinä toki mitään pahaa olekaan. :)
  Nella ei ole oikeastaan koskaan nukkunut sisällä, kun ei olla siihen totutettu. Siitä toki voi tulla ongelmiakin, sitten kun Nella menee hoitoon.. no eiköhän sekin asia järjesty. :) Nyt kuitenkin nautitaan vielä siitä, kun Nellaa voi nukuttaa missä vaan kun olen kotona. Kyllä sisällekin nukahtaa, mutta ei nuku yhtään niin sikeästi ja hyvin kun ulkona. Ai niin ja me nukutettiin jopa parinkymmenen asteen pakkasilla viime talvena, en edes ajatellut ettei voisi. :D Kun kyllähän meitäkin on pienenä nukutettu ja se tekee vaan hyvää lapselle. Mutta ymmärrän kyllä jos kaikki ei halua lasta nukuttaa kovilla pakkasilla, mutta meitä se ei ole haitannut eikä lastakaan. :) Nella veteli vauvana jopa neljän tunnin päikkäreitä pakkasessa sikeästi! :D

  Mutta annetaan lasten vaan olla rauhassa omanlaisiaan nukkujia(kin), niinhän me aikuisetkin ollaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ohho mikä kilometri kommentti :D
   Vastasinkin jo osittain chatissa sulle :) Eli en ottanu pahalla tietenkään! höpsö ♥ Sainpas vaan hyvän aiheen mistä kirjottaa ;)
   Aika jännä, että ei herää tommosee kauheaa ryskytyksee, jos muuten on niin herkkä nukkumaan :o

   En mäkään sillon koe sitä pukemista haastavana, jos ollaan muutenvaan ulos menossa, mutta kun miettii että jos pistää sänkyy, senkun hänet sinne vie, kun taas jos veis ulos nukkumaan ilman että kuitenkaan mihkään lähetään niin pitää rystätä kasa vaatetta päälle. Voi olla että mulle iskostu päähän tuo ettei kovil pakkasil ulos kun ihan kaikki mulle silloin höpötti, ettei niin niin kylmään kannata viedä jne. Mutta eipä se lapsi kyllä palellu jos tarpeeksi lämpösesti on laitettu :)
   Kevinillä on joku vaihe, että kun käydää potalla niin jos ei tuu ja sit tajuaa, että ollaan lähössä niin on äkkii väännettävä vaippaan, pirun rasittavaa :D Mutta on siinä se hyvä, että hän ei ikiin tee tarpeitaan jos ollaan ulkona, kaupassa, kahvilassa tms.
   Kevinkin osaa pukea jo monet vaatteet ihan itsekin päälleen, että ei siinä mitään ongelmaa olekaan :)

   Poista
 2. meil tyttö nukku vauvana parvekkeel päikkärit paitsi talvel. mut yks vuotta ku täytti nii tosi harvoin nukku rattaissa ku kävelemäs käytii, maisemien katselu oli mielenkiintoisampaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuu olevan meilläki niin paljon kaikkea ihmeteltävää/katseltavaa, ettei malta nukkua :)

   Poista
 3. meil ei oo tyttö ikinä halunnu nukkuu vaunuis, vauvanaki huus pää punaseen jos erehty vaunuihin laittaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hah :D voi toista, lapset on niin erilaisia :)

   Poista
  2. niinhän nuo on :) meijän tyttö nyt muutenka vauvaan halunnu olla missää missä piti olla paikoillaa (autoistuin,sitteri,vaunut). :D ei se kyl vielläkä tykkää istuu rattais, autos suostuu pienii matkoi istuu :DD

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥