20.12.2013

Perinteinen joulumme

Mun oli tarkoitus kirjoittaa tämä samaan postaukseen meidän joulukuulumisten kanssa, mutta parempi ehkä näin, niin ei tule niin kilometri postausta sitten kerralla! Ja toisekseen on kiva jo vähän fiilistellä etukäteen. Postauksen kuvat ovat viime joululta.

Kun olin vielä pieni ja asuin kotona, meillä oli tapana aloittaa jouluaatto riisipuurolla, josta löytyi tietysti myös manteleita. Mantelit imeskeltiin, toivottiin ja sitten syötettiin koiralle.
Sen jälkeen saatiin aukoa joululahjoja kuusen alta, minne ne oli yön aikana ilmestynyt tonttujen toimesta.
Yhdeksi menttin koko porukalla mummille ja papalle, minne tuli minun, äidin, veikan, tietty isovanhempiemme lisäksi enoni, hänen vaimonsa ja serkkuni. Siellä oli aina samantien jouluateria.
Melkein heti ruuan päälle piti ähkyyn änkeä vielä jälkiruokakin. Sitten saatiin pitää taukoa, kuka sitten otti päikkärit, minä ja serkku leikittiin, aikuiset höpötteli jne. kuka mitäkin. Viiden aikaan tuli sitten joulupukki lahjasäkin kanssa. Minä kävin aina pukin sylissä laulamassa parit laulut ja sitten alkoi lahjojen jako. Pappa aina auttoi pukkia, kun lahjoja oli niin paljon.
Meillä on aina opetettu hyvät tavat ja ne toimivat tässäkin tilanteessa, nimittäin aina, kun pukki/pappa huusi jonkun nimen (mikä paketissa luki) meni henkilö hakemaan paketin ja samalla kiitti ja minä yleensä myös niiasin.
Kun lahjojen jako oli ohi, pukki lähti ja me jäätiin aukomaan paketteja.
Sitten aikuiset joivat kahvia ja me tutkittiin uusia leluja. Kahvien jälkeen lelut pusseihin ja koteihin.
Ilta menikin aina sitten uusien lelujen kanssa leikkiessä.

Kun vähän tuli ikää lisää ja pukki jäi aina porojen kanssa jumiin tai autosta loppui bensa ylämäkeen, paketit olivat aina tonttujen toimesta mummin ja papan varastossa. Siis ne paketit mitä pukki olisi tuonut. Toki edelleen niiden lisäksi oli aina aamuisin kuusen alla osa.
Sitten tulikin aika, kun pukkiin ei enään uskottu ja kaikki lahjat olivat vain kuusen alla.

Meillä on ollut lahjoihin sellainen käytäntö, että silloin, kun en osannut kirjoittaa, merkkasin ruksilla lelulehdistä mitä toivoisin saavani. Sitten, kun opin kirjoittamaan, kirjoitin paperille mitä haluan ja olipa joukossa välillä pikkusisko ja koiranpentukin.. niitä en kyllä ikinä saanut, pöh!
Listani oli aina hirmusen pitkä, enkä tietenkään aivan kaikkiea saanut ja kyllä sen tiesinkin aina, ettei kaikkia voi tulla. Kuitenkin meillä on kaikki lapset aina saanut ihan mielettömästi kaikkea, että äkkiä se aina unohtui, että ei sitä koiranpentua tullut vieläkään! haha.
Lahjalistan kiikutin aina takapihalle ikkunalaudalle kiven alle ja sieltä se oli yön aikana kadonnut tonttujen mukaan.

Viime jouluna meillä olikin Kevin vauva ja ensimmäistä joulua oma pikku kolmihenkinen perhe.
Pukkihommia ei vielä ollut, koska eihän vauva siitä olisi mitään ymmärtänyt.
Nyt kun mulla ja Rasmuksella on yhteinen lapsi, pitää revetä jouluna kahteen paikkaan.
Aattona me ollaan mun puolen suvun kanssa, eli mennään mun isovanhemmille ja sinne tulee sama porukka kuin aina ennenkin ja joulupäivänä ollaan syömässä Rasmuksen vanhemmilla.
Tämänvuoden joulusta kirjoittelen tosiaan sitten heti kun kerkiän sen jälkeen kun on käyty molemmissa paikoissa syöpöttelemässä. Sen verran voin paljastaa, että tänä jouluna tulee pitkästä aikaa myös joulupukki ;)


Kuinkas muilla vietetään joulua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥