19.2.2014

Isojen poikien juttuja: Tuttipullosta luopuminen

Kevinhän on saanut maitoa tuttipullosta ihan sairaalalta asti, kun oma maitoni ei riittänyt täysimetykseen. kuukauden iässä loppui tissin imeminen kokonaan minulle määrättyjen lääkkeiden takia ja poika sai jatkossa vain korviketta - pullosta.
Enempää en jaksa muistella Kevinin ja pullon historiaa, koska se ei ole kovin olennaista.


Oltiin päätetty Rasmuksen kanssa, että meillä ei enään puolitoistavuotias käytä tuttipulloa ja tuttia ja yhtäkkiä tajusin Kevinin olevan ja 1v.5kk ja rupesi tulemaan kiire tuon suunnitelman toteutuksessa.

Aloitettiin todennäköisesti helpommasta, eli tuttipullosta, 6.1.14 maanantaina. Kevin oli siis tuolloin 1v. 5kk 2pv.
Kevin ei ollut aikoihin juonut tuttipulloa muulloin, kuin heti aamulla kun herätään ja illalla juuri ennen nukkumaan menoa. Ja pariin kuukauteen ei oikein sitä iltamaitoakaan ollut tykännyt juoda. Aamupullo sen sijaan on ollut myös tämän äipän mieleen, sillä olen ihan tajuttoman huono heräämään aamuisin. On ollut niin ihanan helppoa nousta, kun tietää pääsevänsä sinne lämpöiseen sänkyyn vielä hetkeksi pienen tuhisijan kanssa.
Ikinä Kevin  ei ole saanut sänkyynsä pulloa, vaan se on aina juotu kainalossa/sylissä. Ei haluttu opettaa siihin, koska olen kuullut, että silloin lapsi yhdistää pullomaidon nukkumiseen ja siitä vierottaminen voi olla vaikeampaa. Olen myös kuullut, että makuullaan juominen voisi lisätä korvatulehdus riskiä, tiedä sitten. Kevinillä ei ole vielä ikinä ollut korvatulehdusta vaikka/koska on juonut pari kertaa täysin makuuasennossa.

Noh silloin sunnuntaina me sitten tehtiin se päätös, että ´´huomenna nämä pullot lentää roskiin!`` Ja näin tehtiin.
Herättiin Kevinin kanssa normaalisti 8.30, Rasmus oli tehnyt illalla tupla annoksen puuroa, jotta mun ei aamulla tarvitse kuin lämmittää se annos mikrossa.
Alkuun Kevin oli vähän hämillään, kun ei kämppä ollutkaan pimeänä eikä mentykään meidän sänkyyn maidon juontiin, vaan kaikki valot oli päällä ja tää joutui syöttötuoliin istumaan.
No, heti kun puuroa sai, oli murunen taas iloinen oma itsensä ja aika onnellinen tuosta aamupuurosta.
Illallakaan poitsu ei reagoinut mitenkään siihin, ettei iltamaitoa tullutkaan.

Kolme päivää sujui oikein mallikkaasti, jonka jälkeen Kevin taisi tajuta, että hitto, täähän onkin pysyvä ratkaisu eikä joku väliaikainen dementikko äidin unohdus. Poika nimittäin alkoi sitten kahtena peräkkäisenä iltana pienen huutokonsertin sängyssään, toisena iltana  nukahtaminen vei jopa parituntia, vaikkei toki sitä kokoaikaa huutanutkaan. Ei meidän siltikään tarvinut huoneeseen mennä, koska hän aina sillointällöin rauhottui ja lopulta myös nukahti.
Noiden iltojen jälkeen kaikki on taas sujunut oikein hyvin, mitä nyt uudet hampaat aiheuttanut kiukkua välillä.

Tehtiin myös nokkamukeihin muutoksia. Nokkamukejahan on sellaisia mitä pitää imeä ja sellaisia mistä tulee kaatamalla. Meillä on yksi kaatomuki ja toinen on sellainen, että siinä on tulppa, jota käytettäessä pitää imeä. No otettiin se tulppa pois, joten enään ei ole muutakuin kaatomukeja.

Tämän muutoksen myötä Kevin oppi ihan itestään juomaan myös normaaleista laseista. Osaa hörppiä ilman, että ´´huuli vuotaa`` ja osaa jopa itse pidellä lasia ja kaataa varovasti, eli on ymmärtänyt, että jos lasin kippaa heti kovin ylös, holahtaa kaikki päälle.

Olen niin iloinen, että tämä sujui näin helposti.

Seuraava isojen poikien juttuja -osa on todennäköisesti tutista lupuminen, joka on nyt viivästynyt syystä: hampaat. En ole raaskinut ottaa sitä vielä pois, kun se kuitenkin helpottaa päikkäreille nukahtamista kun ikeniä kutittaa.

Laitan tämän ´´sarjan`` postauksiin tunnisteeksi tuon, millä otsikkokin tulee jatkossakin alkamaan, eli: isojen poikien juttuja.
Näin kaikkien on jatkossakin helppo löytää tämän aiheen kirjoitukset!

Kuinka muilla on onnistunut tuttipullosta luopuminen?

2 kommenttia:

 1. Meillä olis edessä myös jossain vaiheessa... Milja inhoaa kaikenlaisia nokkamukeja. Ollaan kokeiltu vissiin 5 erilaista ja jokaisen kohdalla ihan sama juttu - ei kelpaa. Ruualla juo maidon joko hörppimällä mukista tai pillillä (pillillä tykkää juoda). Maidon saa muuten edelleen pullosta. Unipullo siirrettiin just sängystä pois, eli juodaan maito sohvalla ennen hampaiden pesua, se on nyt onnistunut yllättävän hyvin. Mutta siis pääpointti tais olla se, että edessä olis tuttipullosta vierotus jossain vaiheessa ja en tiedä mitä siitäkin mahtaa tulla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa justii totutat nokkamukiin ennenkun ottaa pullon pois, niinkun nyt oot ilmeisesti tehnytkin :)
   Päättäväisyyttä ja pitkää pinnaa niin kyllä se siitä ;)
   Tsemppiä tulevaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥