20.3.2014

Pieni kisu sairastaa

Tänään PITI kirjoittaa uusista vaatteista, mutta..
Dita (Bengali kissamme, jos joltain on mennyt ohi) pitikin viedä taas eläinlääkäriin ja päätinkin kertoa tästä reissusta, kun en hetkeen olekaan kissoista kirjoittanut mitään.

Me käytiin viimekuussakin Ditan kanssa lääkärissä, koska sillä oli ollut kunnon ripulia siitä asti, kun tuli meille. Silloin oire oli myös Lolalla, mutta se meni siltä ohi maitohappobakteerijauheella. Ditalla ei. Lisäksi sen kakan joukossa oli aina verta.
Silloin eläinlääkäri määräsi antibiootti kuurin Tylosin Tart nimistä lääkettä johonkin suolistovaivaan, lisäksi uudestaan maitohappobakteerijauhetta.
Lääkitsemisestä ei tullut oikein mitään. Tuurilla ehkä 1/3 osaa saatiin elukan elimistöön asti.
Kisu ei suostunut ottamaan lääkettä namien kanssa, ruuan seassa, maidon seassa eikä sitä saatu edes ruiskulla tai tabletin muruina suuhun.
Dita raateli meidät täysin, vaikka yritettiin hanskat kädessä, kissa pyyhkeen sisässä, ´´päällä istuen``, kahdestaan, yksin, vaivihkaa.. Karvapallo vaan huusi, rimpuili, raapi, puri, kakkasi alleen ja sylkikin alkoi vaahtoamaan. Se oli jotain todella järkyttävää.
Jotenkin tuo lääkitseminen auttoi, tai sitten ripulointi olisi loppunut muutenkin, ken tietää. Kuitenkin verta tiputtelee edelleen ulostamisen yhteydessä. Nyt kuvioihin on tullut myös takapuolen hinkkaaminen mattoihin. Tämä viittaa yleensä madoista tai anaalirauhasesta, joka ei ole päässyt tyhjenemään. Matoja ei kuitenkaan oletettavasti voinut olla, kun molemmat kissat on madotettu oikein eikä viimekerrasta ollut kuin pari kuukautta.

Soitto eläinlääkäriin. Kerroin kaiken yllämainitun, sekä sen, että kynsiäkään ei ole antanut leikata ja siinäkin kaikki konstit kokeiltu - ei tule mitään.
Kasvattajan mukaan Bengalit vain ovat sellaisia, että antibiootit ja kynsien leikkuu usein mission impossible.
Lääkäri veikkasi myöskin anaalirauhasia ja sanoi, että se on usein aika nopea ja helppo toimenpide tyhjentää ne, mutta ´´jos siellä on tuollaínen villitiikeri vastassa`` niin varaudutaan siihin mahdollisuuteen, että joudutaan rauhoittamaan.
Puhelimessa ollut nainen, oli erittäin miellyttävä, asiallinen, asiansa osaava ja sai meille parin päivän päähän ajan niin, ettei mun tarvinnut ottaa Keviniäkään mukaan.

Tänään sitten ei saanut antaa Ditalle ruokaa ollenkaan, siltä varalta, että pitää rauhoittaa.
Lääkärissä meidät otettiin nopeasti sisälle, käytiin kaikki asiat uudelleen läpi, keskusteltiin vaihtoehdoista, jonka jälkeen lääkäri huikkasi käytävään hoitajille. KOLME hoitajaa ja yksi lääkäri lähti koppa mukanaan leikkuusaliin, minun piti jäädä odottamaan. Lääkäri sanoi, että he yrittää ensin tuolla kokoonpanolla saada hommat hoidettua, ettei välttämättä tarvisi rauhoittaa.
Hän kertoi myös, että heillä käy muitakin Bengaleita ihan vaan kynsien leikkuussakin, ja kun heitä on monta ihmistä pitelemässä niin yleensä on saatu homma hoidettua.
Istuin yksin hoitohuoneessa ja kuuntelin Ditan karjuntaa.
n. 10 minuutin kuluttua lääkäri tuli takaisin kisun kanssa ja kertoi, että rauhaset oli ihan täynnä, mutta nyt tyhjät ja kynnet leikattu. Oli kuulemma pistänyt kovasti vastaan, mutta saivat pidettyä.
Rauhaset olivat täyttyneet ripuloinnin takia. Jos uloste ei ole normaalia, ei rauhaset pääse tyhjenemään, koska ne tyhjenevät normaalisti ulosteen mukana.

Puhuttiin jälleen vaihtoehdoista: Ditalla voi olla ruoka-aine allergiaa/yliherkkyyttä, johon auttaa ruoan laadun muutos.
Toinen voi olla joku suolistotulehdus, johon edellinen antibiottimme ei tepsi, mutta tuollaiselle rimpuilijalle ei ole järkeä alkaa arviolta antamaan lääkkeitä, vaan olisi otettava ulostenäyte, josta selviää kaikki, jos jotain on.

Tultiin siihin lopputulokseen, että kokeillaan ensin ruoan vaihtoa + peräpukama voide (auttaa kutinaan ja ilmeisesti Ditalla on myös pukamia)
Ja jos ei ala auttamaan, niin sitten otetaan se ulostenäyte ja toimitaan sen mukaan.
Ruoka pitää vaihtaa pikkuhiljaa, eli sekoittelen alkuun pienen määrän uutta ruokaa vanhan joukkoon ja lisään uuden määrää pikkuhiljaa. Nopea muutos voisi taas johtaa suolivaivoihin.
Uudet ruuat on Royal Caninin Sensitivy merkkisiä.
Toivotaan, että ruuan vaihto auttaa, ei huvittaisi maksaa taas isoa summaa jostain tutkimuksista...

Ps. yritän saada Bengali -postauksen mahdollisimman pian valmiiksi!

13 kommenttia:

 1. Anonyymi20.3.14

  Voi raukka pikkukisu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :( Onneksi yleiskunto on sentään hyvä!

   Poista
 2. Siis mäkin oon aaaaina haaveillu bangalin kisust!! Aivan ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä :) Melko vaativa rotu vain, mutta siihin kun osaa sennoitua niin pärjää kyllä ;)

   Poista
 3. Oho, mäkin piti siis olla vain *mä* :D

  VastaaPoista
 4. Moikka! Oli pakko tulla kurkkaamaan, kun minun kaverit ottivat juuri tälläisen kissan. Ihan mielettömän upean näköinen kissa, kyllä! Harmi, kun itse olen allerginen niin meillä on vain koiria - nekin kyllä vähän kissamaisempia koiriksi, Kiinanharjakoiria. Minullakin on kesken postaus koirista :)

  Tosi söpö :) Zemppiä pikkuiselle, toivottavasti paranee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Onko niillä kavereilla muita kissoja? Jos ei, niin käyppäs kokeilemassa allergisoiko tuo, Ditan kasvattaja nimittäin kertoi, että tuo rotu ei ole kovin allergisoiva, hänkin on luovuttanut pentuja allergia perheisiin, joihin ei muita kissoja ole voitu ottaa, mutta bengalista ei ole tullut mitään oireita :)

   Kiitos, toivotaan! :)

   Poista
 5. Voi ku se ihanasti "poseeraa" :) <3

  VastaaPoista
 6. Jaana13.8.15

  Hei! Eksyin blogiisi, kun googlettelin tuota tylosin tart lääkettä. Meillä on sattumalta myös bengali, jolla erinäisiä mahaoireita. Ihan ripulilla maha ei kuitenkaan ole ollut, vain sellaista löysää ja hirmuisen hajuista.. Verta lähes joka kerta tullut kakan mukana tai jälkeen päin tippunut lattilalle. Kuukausi sitten käytiin lääkärillä ja epäili vilja-allergiaa. Kakan koostumukseen ja hajuun tuo viljattomaan vaihto onneksi sentään auttoi, mutta veren tulo ei loppunut. Nyt tänään sitten uudelleen lääkäriin ja saatiin nuo antibiootit matkaan. Toivon mukaan nyt helpottaisi. Mikä teidän kisun tilanne tällä hetkellä on? Loppuiko veren tulo tuohon anaalirauhasten tyhjennykseen? Niitä lääkäri ei minusta edes tutkinut niin jäi mietityttämään olisiko vika voinut sieltäkin löytyä. Lääkäri sanoi, että mahaoireet ovat nuorille bengaleille aika tyypillisiä ja nyt kun löysin tämän sinun kirjoituksesi niin alan uskomaan siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiva kun löysit tänne :)
   Joo eipä se kakka koskaan hyvälle tuoksu, mutta silloin ripulin aikaan oli jotain ihan järkkyä :'D
   Me ei vaihdettu ruokavaliota, kun se anaalirauhasen tyhjennys tosiaan siis auttoi.
   Ollaan jouduttu kerran vai kaks tän kirjotuksen jälkeen käymään tyhjentämässä, mutta olen tunnistanut sen jo siitä, että ´´piereskelee`` semmosta hiton pahan hajusta ja hinkkaa persettään mattoihin niin tietää jo että jaahans ja taas mennään, ennenkuin ehtii pahenemaan. Sitten on aina ollut kaikki jees kun on tyhjennetty.

   Toivottavasti teilläkin masuvaivat helpottaa ja kannattaa tosiaan niitä rauhasia kysellä jos ei lääkkeillä nyt helpota :)

   Poista
 7. Jaana13.8.15

  Toivotaan et tuo lääke auttaisi. Mutta sen antaminen oli meilläkin aikamoinen näytös. Veteen sekoittettuna ruiskul sain viimein jotain suuhun asti, mutta huolestuttaa ajatellakin et kymmenen päivää pitäis saada annettua tuota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, meillä ei toiminu tosiaa se ruiskukaan kun alko paskoo allessa ja sylki vaahtoomaa... nyt viimenää sain ees matolääkkeen reseptin niskaan ihoon laitettavaan liuokseen, kun ei Ditalle saa niitäkää annettuu, viimeks olin siis TÄYSIN raadeltu ja ehkä 1/4 lääkkeestä siellä missä piti...

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥