16.5.2014

Isojen poikien juttuja: tutti pois!

Alunperin oli tarkoitus, että meillä ei olisi tuttipulloa eikä tuttia enään, kun Kevinillä tulee mittariin puolitoistavuotta, mutta väliin tuli päiväunirytmin muutos, sänky kokeilu ja hampaita. Pullosta luovuttiin ajoissa ja siitä kirjoitin jo TÄÄLLÄ
sairaalalla vielä

1kk

2kk

Pullon jälkeen ei heti viitsinyt ´´riistää`` tuttiakin ja sitten alkoi poskihampaiden kivulias teko, joten se lykkääntyi taas. Kun hampaat oli tullut, oli tiedossa reissu Kouvolaan ja taas ei viitsitty jättää tuttia. Syynä se, että jos ei vähän vieraamassa paikassa malta nukkua muutenkaan kunnolla, niin vielä huonommin menee, jos on juuri joutunut luopua rakkaasta ´´unikaverista``.
Eikä meillä tuo tutti nyt mikään suuri ongelma olekaan ollut yli vuoteen, kun Kevin on syönyt sitä vain päiväunille nukahtaessaan.
5kk

Kouvolan reissun jälkeen kuitenkin haluttiin siitä eroon, kun ei ollut juuri kivuliasta hampaiden tekoa, eikä mitään muita muutoksiakaan.
Tutista vieroitus alkoi siis 10.5.14, eli lauanta, etten joudu yksin kuuntelemaan kiukuttelua, kun Rasmus olisi viikolla töissä, haha.
7kk

Vein pojan normaalisti sänkyyn, olin aiemmin jo vienyt tutin pois hyllyltä, missä se normaalisti aina on. Kevin alkoi tietysti heti sängystä osoitella hyllylle. Koitin selittää, että tutti on kadonnut, enkä tiedä missä se on. Ei mennyt läpi. Nostin pojan syliin ja vein hyllylle, että näkee itsekin, ettei se ole siellä, tuli tuhahdus ´´ohho!``
Selitin uudelleen, että tutti on nyt tosiaan kadonnut, mutta hän on jo niin iso poika, että pärjää kyllä. Annoin unirievun kainaloon ja sanoin, että halailee sitä, pärjää kyllä. Toivotin hyvät unet ja lähdin.
Melkein heti alkoi kitinä ja kitinän väleissä höpötys.
Normaalisti siis on hiljaa siellä. Mutta toisaalta yöunille on aina käynyt niin, että saattaa aika pitkäänkin siellä höpötellä itsekseen. Mutta itkun kuuntelu ei tosiaan ollut kivaa ja kokoaika olisi tehnyt mieli vaan viedä se hemmetin tutti pienelle raasulle.
n.30 min. kuluttua poika kuitenkin hiljeni ja ilmeisesti siis nukahti.
Unta ei kuitenkaan riittänyt kolmea tuntia, niinkuin olisi pitänyt, vaan jo tunnin kuluttua kuului parkaisu.
Parkaisu kuullosti ihan siltä, että normaalisti hän olisi vaan lutsuttanut tuttia ja jatkanut unia, mutta nyt sitten havahtuikin täysin hereille, kun ei ollut mitä imeskellä.

8kk
Toisena tutittomana päikkäripäivänä saatiin taas yhdessä ihmetellä tutin kadoksissa oloa, mutta kun lähdin pois, ei alkanutkaan minkäänlaista kitinää, vaan hän jäi sinne ihan hiljakseen ja taisi nukahtaakkin aika pian.
Unet eivät kuitenkaan riittäneet taaskaan tuntia pidemmälle.
Kolmantena ja neljäntenä päivänä ei tarvinut enään tutin puuttumista ihmetellä, poika ei kitissyt ja nukahti aika pian. Nukkui tosin taas vain tunnin.
Illat ollut todellista kiukuttelua tietenkin, kun päiväunet ovat olleet aivan liian lyhyitä.

Eilen Kevin nukkui ´´jopa`` puolitoistatuntia, kun oltiin ensin riekuttu täyttäpäätä ulkona tunti, tänään sitten äänistä päätellen vedettiin pohjanoteeraus ja puolentunnin unet, jippikajei, kiukkua luvassa!
Yöunet on onneksi mennyt kokoaika hyvin, mutta eipä se ole ihme, koska sillä saralla ei mitään muutoksia tullutkaan.
No saa nähdä alkaako päiväunet pikkuhiljaa pitenemään vai jumittuuko tämä ´´vaihe`` päälle siihin asti, että päiväkoti alkaa parin kuukauden päästä. Mutta meni miten meni, meillä ei enää tuttia syödä missään tilanteessa!

Minkä ikäisenä teidän lapsilla on jäänyt tutti kokonaan pois? Miten lapsi reagoi siihin?
Jos ei vielä ole jäänyt, niin milloin ajattelitte jättää?

4 kommenttia:

 1. Yritän mennä niin, että lapsi näyttää itse merkit kun on valmis luopumaan :) Pulloista luopui täysin itse.

  Kyllä toki sitten 2v ikä kun lähestyy niin mietitään uudelleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että ainakaa Kevin ei ois ikinä näyttäny merkkejä olevasa valmis luopuu päiväunitutistaan :D
   Mä halusin, että kun menee päiväkotiin niin ei ole vielä sitä suuhuntungettavaa välinettäkin keräämässä kaikkia pöpöjä, yök :s

   Topihan vissiin onkin pari kuukautta Keviniä nuorempi? :)

   Poista
 2. Tuttipullosta(joka oli vaan päikkäripullona enää) luopuminen onnistui hienosti kun Nella täytti 1v 7kk. Tutti vielä käytössä unilla, julkisilla paikoilla ja autossa. Päivisin tai muuten vaan ei sitä saa.
  Ärsyttävää kun on oppinut aina pyytämään sitä autossa ja kun menee vaunuihin istumaan, sekä toki unilla. Hokee "tutti, tutti, tutti" niin kauan kunnes saa sen... Pitäisi alkaa pikkuhiljaa jättämään se pois automatkoilta ja vaunureissuilta ja jättää vaan unitutti... Tarkoituksena olisi vieroittaa kesällä kokonaan, viimeistään elokuussa kun täyttää 2v. Syyskuussa aloittaa hoidon niin josko siellä sit olis jo ilman...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai te saitte Nellan pois pullolta, hienoa! :)
   Huomaa, ettei olla nyt hirveesti juteltu, kun en tätäkää tienny :D
   Tsemppiä tutista luopumiseen, kyllähän se inhottavalta tuntuu, kun pieni kiukkuaa ja tietää mikä siihin auttais, mut ei vaan voi antaa periks tai peli on menetetty :(

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥