23.6.2014

2v. hammaslääkäri

Meillä oli tosiaan tänään 2-vuotis hammaslääkäri, Kevinin ensimmäinen käynti siis.
Hammaslääkäri oli aivan ihana, huomasi heti, että on ollut paljon lasten kanssa tekemisissä ja myös arkojen lasten kanssa ja selvästi piti työstään.
Hän puhui hiljaisella ja rauhallisella äänellä ja selkeästi, niin, että lapsi ymmärtää.
Kevin oli tapansa mukaan tosi reipas ja katseli/kuunteli huvittuneena naisen höpinöitä mikkihiirihanskoista ja hassusta suojaimesta.
Kevin kävi Rasmuksen sylissä tuoliin istumaan ja olipahan hauskaa, kun tuolissa oli sellainen vika, että se ajeli omiaan!
Kevin ei tietysti tykännyt suun rönklimisestä, kun ei hampaiden harjauskaan kuulu suosikkeihin, mutta ei kuitenkaan saanut mitään hepulia. Yritti vaan laittaa suutaan kiinni ja käännellä päätä, mutta lääkäri tietysti sai pidettyä homman hallinnassa.
Lääkäri katsoi ensin ilman välineitä, sitten kävi hampaat läpi pienen peilin kanssa, sitten kokeili sormineen ikenet ja sitten vielä rapsutteli hampaiden pintoja jollain välineellä.
Hampaat oli todella puhtaat eikä niissä näkynyt mitään vikoja, muuta, kuin se yksi jota olen kokoaika pelännytkin: Kevinillä näkyy jo nyt selvä purentavika.
Minulla itsellänihän on ollut rankat oikomiset vakavan etupurennan takia ja olen siitä kirjoittanutkin TÄÄLLÄ
Rasmuksella sensijaan ei ole ikinä ollut mitään ja olen kokoaika toivonut, että Kevin saa hänen hammaskaluston, mutta toisinpa kävi.
Onneksi Kevinillä ei ole yhtä ahtaat luustot kuin minulla, vaan hänellä on jo nyt etuhampaidenkin välissä kolo, joka ei kuulemma haittaa mitään - päinvastoin: se antaa tilaa muille hampaille, kun tarve vaatii.
Oikomiset siis edessä, kun raasulle vaihtuu aikanaan rautahampaita. Ja todellakin haluan, että ne aloitetaan HETI, kun mahdollista, ettei hän joutuisi mahdollisesti kärsiä samaa kiusaamista, kuin minä aikoinaan.

Toinen juttu, mikä hammaslääkärissä huomattiin, ja joka on itseasiassa huomattu jo synnyttäneiden osastolla aikoinaan, mutta asialle ei mitään tehty: Kevinillä on liian tiukka kielen jänne.
Nyt alkaa kaikki palaset loksahdella kohdilleen!
Osastolla tuo siis huomattiin, mutta lääkäri sanoi, ettei sille mitään tarvitse tehdä.
Kuitenkin tajusin nyt, että Kevinin hankala imeminen on taatusti johtunut tuosta jänteestä. Hänen oli todella vaikea saada mistään kunnon imuotetta, tuttikaan ei pysynyt suussa ja toista kiukutti tilanne. Hoitajat jankkasi vaan, että kyllä se siitä harjoitusta vaan!
Ja nyt minua harmittaa ihan mielettömästi, koska ollaan ´´pakotettu`` Keviniä puhumaan, koska ollaan ajateltu, että on vaan laiska kun ymmärretään häntä muutenkin. No toinen on kyllä kaikkensa yrittänyt muodostaa sanoja, mutta minkäs sille voi jos ei kieli kertakaikkiaan taivu. Ja onhan Keviniä se kiukuttanutkin kun ei onnistu. En vain ole osannut ajatella, että syy voisi löytyä suusta, kun en tuota jänne asiaa yhtään muistanut, ennenkuin hammaslääkäri siitä sanoi. Miksi olisinkaan? Juuri synnyttäneenä ei ehkä paina kaikkea mieleen ja vielä jos asia ´´ei ole tärkeä``, eriasia olisi, jos siitä olisi sanottu vaikka, että pitää seurailla.
No hammaslääkäri sanoi, että on kaksi keinoa: toiset suosii heti jänteen leikkausta ja toiset tahtoo ensin yrittää ´´venyttää/vetreyttää`` jännettä puheterapiassa. Kumpi tahansa vaihtoehto, niin aika varataan neuvolalääkärin kautta.
Ajattelin ensin, että ilmanmuuta ensin se puheterapia ennenkuin aletaan mitään leikkelemään, mutta sitten kyselin äiti-ryhmästä asiasta ja selvisi, että se toimenpide tuo samantien helpotuksen, se on yleinen leikkaus sekä helppo ja nopea ja paraneekin kuulemma samantien.
Nyt olen siis vakaasti leikkauksen puolella.
Monet myös sanoivat, että lapsi ei puhunut ennen, mutta leikkauksen jälkeen alkoi sanoja löytyä vaikka kuinka.
Puheterapiaan on myös pitkät jonot, eikä ole takuuta että se auttaisi ja onhan siinä isompi homma opetella se puhe, kuin että ongelma ratkaistaan hetkessä ja voi alkaa puhua normaalisti.

Onko teillä kokemusta liian kireästä kielen jänteestä? Kertokaa!

No reissu meni siis hyvin, harmittaa, etten ottanut kuin yhden kuvan sieltä, kun en malttanut. Olihan tuo uutta ja jännää mammallekin!
Kevin sai sieltä valita ´´palkinnoksi`` yhden tarran ja ylläri ylläri, valinta oli koira ´´TÖH TÖH!``
Neuvolakorttiin tuli teksti:
´´- 11 hienoa hammasta
   - *joku*purenta -seurataan
   -limakalvot siistit
   - kireä kielijänne``

Lisäyksenä: nyt on myös se neuvolalääkäri varattu ja saatiin se jo perjantaille, toivottavasti leikkaus aika saadaan yhtä nopsaa!

3 kommenttia:

 1. Anonyymi23.6.14

  Itselläni oli syntyessäni kielenjänne niin kireä, että kieli oli vain pieni löntti suussa. Se leikattiin samantien, ja kuuelma toimenpide oli todella pieni ja vaivaton. Nykyään ei sitä uskoisi että joku on leikannut kieltäni.. vielä alta. AUTS! mutta.. kevin on vielä niin pieni että kannattaa suorittaa mahdollisimman pian ja se on Kevinille vielä "pieni" operaatio ja tosiaan tehokkaampi kuin yksikään terapia. Itse olen kyllä sitä mieltä että kieltäni on leikattu vieäkin liian vähän sillä joskus R:n sanominen takkuilee :D kieli ei taivu. (en siis omista ärrä vikaa)

  Helpottaa Keviniä paljon tuo pienenpieni operaatio joka vie sekunnin aikaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen kuullut, että tuo leikkaus on hyvin nopea, helppo ja kivuton toimenpide :)
   Toivottavasti saadaan operaatio aika mahdollisimman pian niin pääsee pieni opettelemaan puhumista :)

   Poista
 2. Anonyymi26.6.14

  Meillä aikanaan tuumattiin tytön ollessa 1,5v että on kireä kielijänne.. Asiaa ei sen enempää käyty läpi. Sitten 5,5v huomattiin r-vika. Puheterapiaan lähete ja sitten todettiin ettei kieltä saa kielijänteen kireyden vuoksi sellaiseen asentoon että r- tulisi koskaan täysin puhtaasti. Nukutuksessa kielijänteen leikkaus ennen esikoulun aloitusta. Nopeasti parani, vaikka olihan se sen päivän kipeä. Joten suosittelen hoitamaan asian varhaisessa vaiheessa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥