10.7.2014

Isojen poikien juttuja: sängyn vaihto

Meidän tavoite oli alkujaan, että ennen päiväkodin alkua Kevin olisi siisrtynyt pinnasängystä lastensänkyyn.
Tämä on kirjoitettu aika päiväkirja tyyppisesti, koska niin tämä on kaikkein selkein, kun suhteellisen pitkä pätkä on.
Kuvituksena toimii erilaiset kuvat pinnasänky/vauva-ajoilta sekä tuoreempaa jatkettavasta sängystä.


Ensimmäinen yritys siirtyä pinnasängystä jatkettavaan lastensänkyyn oli 20.1.14
Kaksi ensimmäistä yötä meni täydellisesti, Kevin nukahti itsekseen sänkyyn (vietiin, lähdettiin, ovi kiinni, jäi sinne) ja nukkui hiiskahtamatta aamuun asti.
Kolmantena iltana poika ei jäänytkään sänkyyn vaan minun piti istua sängyn laidalla, kunnes hän nukahti. Yö meni taas hyvin.
Neljäntenä iltana jälleen istuin sängyllä nukahtamiseen asti, mutta yöllä heräsinkin itkukonserttiin, joka onneksi loppui suht nopeasti ilman mitään ´´toimenpiteitä``.
Viides yö ja päiväunet saivat meidät kuitenkin palaamaan takaisin pinnasänkyyn, joo, eli luovuttamaan.
Kevin oli nimittäin yöllä herännyt ja tullut herättämään Rasmuksen  n. klo 02.30 ja Rasmus oli ollut pojan huoneessa reilun tunnin nukuttamassa, kun minä heräsin. Siirsin pienen pinnasänkyyn ja sinne hän vihdoin nukahtikin.

Päiväunetkaan eivät parin ekan päivän jälkeen menneet kovin hyvin.
Alkuun Kevin nukahti itsekseen ihan hyvin, sitten alkoikin se karkailu ja palautus rumba, joka sekään ei auttanut ja lopulta homma meni siihin, että sain olla aina vieressä nukahtamiseen asti.
Lopulta sekään ei auttanut.

Tultiin siihin tulokseen, että oli vähän liian monta juttua pienelle kerralla: tuttipullosta juuri luovuttu, hampaita tulossa ja päivärytmikin muuttunut.
Lisäksi kaikki puhui, että ei tarvi panikoida, kyllä päiväkodeissa on pienille retkisänkyjä.


Toinen yritys alkoi 13.6.14
Kerittiin tässä yritysten välissä luopua tutistakin, ja Kevin oppi itse kiipeämään pinna(retki)sänkyynsä sekä sieltä pois.
Nyt olisi pakko onnistua, koska siellä päiväkodissa onkin osattava nukkua normi sängyssä (ei olekkaan pienille erikseen mitään retkisänkyjä, kaikki nukkuu laidattomilla normi sängyillä)

Ensimmäisenä iltana istuin pojan huoneen sohvalla ja välillä sängyn vieressä ja olin hiljaa. Aina, kun Kevin alkoi apinoimaan, oikaisin hänet takaisin maate. Tasan tunnin hän tosiaan jaksoi, kunnes nukahti niin, että istuin sängyn vieressä ja käteni oli hänen päänvieressä paikoillaan.
Ja ei, en edes jaksanut laskea, montako kertaa jouduin pistämään takaisin maate.

Yö sitten olikin taas se kamalin. Homma meni siihin, mihin se viimeksi päättyi.
Mutta nyt ei luovutettu.. tai no yritettiin mutta sekin epäonnistui, haha!
Heräsin viideltä yöllä parkaisuun ja raskaisiin juoksuääniin. Kevin oli olohuoneessa matkalla, mutta nähdessään minut, kääntyi ympäri ja kipitti kiltisti omaan sänkyyn.
Yritin lähteä, mutta alkoi huuto, joten jäin taas viereen istumaan.
Kaikki oli hyvin niin kauan, kunnes mun oli ihan pakko päästä vessaan. Yritin kuiskata Kevinille, että äiti tulee kohta takaisin, odota siinä. No ei auttanut, poika juoksi itkien meidän huoneeseen, jossa Rasmus nappasi hänet meidän sänkyyn...
Kun tulin vessasta, päätin, että laitetaan taas loppuyöksi retkisänkyyn niinkuin viimeksikin tehtiin, mutta sitten aamulla pinotaan sänky taas meidän huoneeseen.
No eipä toiminut enään, koska Kevin ei tahtonut nukkua ja karkasi sieltäkin kolme kertaa.
Lopulta vaihdettiin vuoroa ja Rasmus meni pojan sängyn(normi) viereen istuskelemaan odottamaan pojan nukahtamista, joka tapahtui vasta joskus puoli seitsemän aikaan.
Sitten nukuttiin yhdeksään asti!

Rasmus sai nukuttaa ´´ensimmäisille`` päikkäriyritykselle, koska minähän siellä joudun taas kohta olla yksin viisi päivää putkeen. Päiväunille nukahtamiseen ei mennytkään kuin puolituntia ja Kevin nukkui sitten taas tunnin.

Toinen yö meni samalla kaavalla, kuin ensimmäinen. Nukuttamiseen meni vähemmän aikaa kuin viimeksi, n.45min. Mutta yöllä sitten herättiinkin jo puoli kolme.
Rasmus meni nukuttamaan, eikä tietenkään tajunnut katsella kelloa, mutta sanoi, että ekan kerran nukahti melko äkkiä, mutta heräsi oven kolaukseen ja seuraavaan nukahtamiseen kestikin tosi kauan.
Siitä nukuttiin normaalisti puoli yhdeksään.

Toisille päiväunille nukahti 20minuutissa ja nukkui taas reilun tunnin.
Alla video yhdeltä illalta Kevin touhuista tiivistettynä, kun pitäisi nukkua..


Kolmantena iltana nukahtamiseen meni tunti. Yöllä neljän aikaan kuului vaimeaa itkua, mutta ei Kevin ilmeisesti herännyt, kun ei ainakaan pois tullut. Kuudelta koko poppoo herättiin Rasmuksen herätyskelloon (joka oli täysillä ja toopella kesti taas saada se sammuksiin....)
Kevin ei itkenyt, mutta kömpi hiljaa viereeni nukkumaan ja nukahti siihin heti. Pyöri ja mölysi unissaan niin paljon, että minä en paljoa nukkunut.
Heräsi tunnin etuajassa eli 7.30.

Päiväunille nukahti taas 20minuutissa ja nukkui tunnin.

Neljäs yö meni tähän astisista parhaiten. Nukahtamiseen meni tosin taas 50min. mutta Kevin ei herännyt yöllä ollenkaan! Poika hipsi ilman itkuja aamulla puoli 9 herättelemään minua ♥
Tiedä sitten, oliko asiaan vaikutusta sillä, että illalla sängyssä höpötin pienelle, kuinka äiti tulisi tosi iloiseksi, jos hän nukkuisi koko yön, ja kerroin ettei ole mitään hätää - äiti löytyy veilä aamullakin ja lupasin myös hurrata aamulla, jos ei ole yöllä herännyt. Ja näin tehtiin!

Päiväunille ei olisi malttanut taas millään käydä ja nukahtaminen veikin 50minuuttia.
Unta riitti taas vain tunnin.

viides yö ei taas mennytkään niin hyvin, huokaistiin siis liian aikaisin. Kevin heräsi yöllä kahdentoista aikaan, jolloin olin juuri käymässä nukkumaan vasta. No yritin kaksi tuntia nukuttaa, tuloksetta. Olin niin väsynyt, että mun oli pakko herättää Rasmus, että saisin edes vaikka tunnin nukkua ennenkuin vaihdetaan taas vuoroa, että Rasmus jaksaisi nousta töihin.
Rasmus ei kuitenkaan tullut missään vaiheessa herättämään ja hänelläkin oli mennyt pari tuntia, että Kevin oli nukahtanut.
Aamulla Kevin heräsi tunnin etuajassa, eli 7.30. Olin ihan tajuttoman väsynyt. Pistin vain muumit pyörimään ja torkuin sohvalla tunnin. Kamala äiti, hyi minua. Mutta Kevin leikki leluilla ja katsoi telkkaria ihan tyytyväisenä.

Päiväunille nukahdettiin puolessa tunnissa ja nukuttiin jälleen vain vajaa tunti.
Tiedä sitten missä mättää. Onko se sänky olevinaan niin kamala vai johtuuko nämä huonot unet kahdesta poskihampaasta ja yhdestä pienestä hampaasta, jotka ovat tulossa samaan aikaan..

Kuudes yö oli kaikkein kamalin! Kevin nukahti illalla normaalisti, mutta heräsi jo yhdeltätoista, nukahti kuitenkin taas nopeasti. Seuraavaksi herättiin viideltä ja nukahtaminen kesti vajaa puolituntia. Kuudelta oltiin taas pystyssä enkä siinä välillä ollut saanut itse nukuttua ollenkaan, kun Rasmus torkuttu herätyskelloa 5min. välein.. No yritin sitkeästi kaikilla eri tyyleillä saada poikaa nukahtamaan ja kahdeksalta totesin, että ei enään kannata, kun pian olisi muutenkin jo oikea aika herätä. Väsytti ´´pikkasen``... Keviniä tosin ei.

Päiväunille sentään nukahdettiin ihan ennätys ajassa, meni varmaan vain 10minuuttia kun alkoi tuhina.

Tasan viikko sängyn vaihtoa takana ja samaa rataa edelleen. Yöllä Kevin heräsi joskus kahden aikaan ja nukahtaminen vei taas 1½-2 tuntia ja aamullakin herättiin pari tuntia etuajassa, jippii..

Yhtenä päivänä Kevin oli huonon yön ja vajaan tunnin päiväunien jälkeen niin väsynyt, että nukahti minun syliin päikkäreiltä herättyään. Tätä ei ole tapahtunut sitten pikkuvauva-ajan!
Sain vietyä höntin takaisin sänkyynsä nukkumaan vielä vajaaksi tunniksi.


Kuukausi sängyn vaihtoa takana ja ollaan siirrytty tyyliin palautus. Eli viedään Kevin sänkyyn sanotaan hyvät yöt tai hyvät unet, halit, pusut ja hän jää yksin sänkyyn. Tahtotaistoahan tämä vielä on, poikaa saa palauttaa aika usein sänkyynsä ja välillä kun kurkin oven raosta niin jätkä leikkii hiljaa sohvalla tai istuu potkuaasin päällä keskellä huonetta ja oikein säikähtää kun menee komentamaan takaisin sänkyyn.
Mutta kyllä tämän tapa tuntuu nyt paremmalle, koska Kevin loppupeleissä rauhoittuu sänkyyn nopeammin ja mulle jää edes vähän enempi ´´omaa aikaa``

Yöt menee edelleen niin, että 1-2 kertaa hän herää, mutta nukahtaa melko nopeasti kun viedään omaan sänkyyn. Aamulla herätään 7.30-9 välillä riippuen siitä monelta on viimeisin herääminen-nukahtaminen ollut.

En viitsi roikottaa tätä kauempaa luonnoksissa, vaan lisään tähänkin kirjoitukseen sitten päivämäärää milloin yöt palautuu kokonaisiksi ja varmasti kuulumis -postauksissa kirjoittelen miten menee.

Edit. 13.7.14 viime iltana tajuttiin mistä kiikastaa. Kevin oli jo jollain tasolla ainakin nukahtanut ja laitoin hiljaa oven kiinni, joka on aina rakosillaan sen aikaa, että poika nukahtaa. Hetken päästä Kevin kuitenkin hiippaili sieltä unisena pois. Vein takaisin sänkyyn ja nukahti heti, taas ovi kiinni.
Kohta taas kuitenkin ihmettelin, miten hänen tuhina kuuluu niin selkeästi, että varmaan on oven välissä kurkkimassa. No ei ollut. Hän oli käynyt itse avaamassa oven takaisin rakosilleen ja mennyt hiljaa takaisin sänkyyn nukkumaan.
Eli Kevinillä on turvallisempi olo, kun ovi on rakosillaan ja muualta asunnosta tulee huoneeseen vähän valoa ja tietysti elämisen äänet kuuluu selkeämmin eikä varmaan ole niin eristetty olo.
Jätettiin sitten ovi raolleen koko yöksi ja pieni valo asuntoon päälle. KEVIN NUKKUI KOKO YÖN HERÄÄMÄTTÄ!

Nukahtamiset paljon nopeampiakin nykyään, kun ei olla siinä vieressä odottamassa unta. Kevin karkaa sängystä 0-10 kertaa, aika normi päikkäreille on 2 kertaa ja yöunille vähän useampi. Lopulta hän aina luovuttaa ja makoilee nätisti sängyssään ja odottaa että uni tulee.

Edit 17.7.14 Ei se homma toiminutkaan hyvin kuin sen yhden yön ja olen tullut siihin tulokseen, että poika nukkuu paremmin silloin, kun suussa ei vaivaa ja huonommin silloin kun hampaiden tulo tekee oikein kiepää. Tässä yhtenä päivänä nukutin päiväunille (palautus systeemillä) 2tuntia 15minuuttia, ja muuten olisin sitten antanut valvoa kokopäivän, mutten halunnut ottaa iltakiukku riskiä, kun oli menoa. Toisena päivänä meni tunti ja sitten olikin taas helpompi päivä kun ei tarvinut palauttaa kuin kahdesti.
Usein herätään 5-6 välillä (miksi oi miksi?!?), mutta tänään olin ihan häkeltynyt, kun poika heräsikin vasta vähän vaille 9!
Että erittäin vaihtelevasti menee, ikinä ei tiedä onko luvassa hyvät unet vai aivan kamalan huonot.

Edit. 14.9.14 Nykyään menee tosi hyvin. Päiväunet Kevin nukkuu hyvin tarhassa ja viikonloppusin kotona 1-3h. Illalla usein ei tarvitse palauttaa Keviniä ollenkaan sänkyyn ja joskus max. 3 kertaa. Yöt nukutaan kokonaan, jos ei mitään vaivaa ole, kuten kulmahampaiden teko. Joskus saattaa yrittää aamuyöstä tulla viereen, mutta nukahtaa heti ja kannan hänet sitten vain omaan sänkyyn.


Muistakaas, että tunnisteella isojen poikien juttuja -löytyy tuttipullosta luopuminen, tutista luopuminen ja nyt tämä sänky.

Miten muilla on sujunut sängyn vaihto? Minkä ikäinen lapsi silloin oli ja nukkuiko omassa huoneessa?

2 kommenttia:

  1. Anonyymi10.7.14

    Mahtavaa ku ootte jaksanu olla noin sinnikkäitä! Se varmasti palkitaan ajan kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Jep, en mäkää usko et tää näin loputtomii jatkuu ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥