28.8.2014

2v. neuvola

Meidän neuvolassa oli se kesäsulku, eli ´´isoja`` lapsia ei otettu, joten siksi tämä Kevinin 2v. neuvolakin venyi näin, että synttäreistä on jo pian kuukausi. Eipä tuo haittaa, kun ei tämän ikäinen enään kuukaudessa kasva merkittävästi tai opi liutaa uusia suuria asioita (pieniä juttuja tietysti viikoittain ellei päivittäin, esim. uusi sana tms.)

Olin kuullut paljon jo 1½v. neuvolasta, että olisi kaikkia testejä ja niitä olisi viimeistään 2v. neuvolassa. No eipä meillä ollut kummassakaan, tosi outoa.
Neuvolatäti vain jutteli meidän kanssa, kyseli kaikkea ja katseli, kun Kevin leikki leluilla. Ainut ´´tehtävä`` mikä oli, taisi olla nuppipalapeli, jonka hän oli nostanut pöydälle ja Kevin kävi sitä vähän katsomassa, mutta eipä se kauaa jaksanut kiinnostaa.
Ja Neuvolatäti kysyi, että tykkääkö kotona rakennella palapelejä, johon vastasin, että kyllähän tuo hetken jaksaa, mutta enimmäkseen kaikki liikunnallinen kiinnostaa ja leegoilla jaksaa kyllä rakennella.


Juteltiin syömisestä, että Kevin syö kotona sekä tarhassa tosi hyvin ja pyytää usein lisääkin.
Varmisti, että ruoka on monipuolista, ei allergioita ja kaikki maistuu.
Vitamiinien ja xylitoltuotteiden käytön varmisti myöskin.

Nukkumisesta puhuttiin myös ja kerroin, että meillä ei olla vieläkään sopeuduttu normisänkyyn ja hän lohdutteli, että ei se ole mitenkään epätavallista. Toisilla kestää kauemmin ja toisilla vähemmän aikaa, että jos se ei meidän elämää hirveästi häiritse herätä joinain öinä viemään poikaa takaisin sänkyyn, niin ei asialle mitään tarvitse tehdä - se jää kyllä pois aikanaan.
Ja oltiin samaa mieltä siitä, että on parempi antaa lapsen tottua yksin nukahtamiseen, kuin istua vieressä ´´nukuttamassa``.

Uhmasta ei hirveästi juteltu, kysyi vain että onko uhmaa, sillä se vaan kuuluu tähän ikään. Ja kyllähän sitä löytyy, enemmän kuin tarpeeksi.

Liikkumisesta hän kyseli, että juokseeko, pomppiiko, kiipeileekö ja kaikkeen vastasin että kyllä. Osaa kiivetä normi rappuset seisten tai karhukävelyllä, puolapuut menee, tikkaat menee, hyppii tasajalkaa ja seisoo yhdellä jalalla.


Puheesta puhuttiinkin eniten. Sen arvasinkin.
Kysyi, onko kehittynyt yhtään puolessavuodessa ja sanoin, että onhan sanoja nyt tullut iso liuta lisää, mutta ei niitä käytä pyydettäessä eikä sano yhtään lauseita, edes kahden sanan yhdistelmiä.
Kevin kuitenkin yrittää kovasti ja niitä yksittäisiä sanoja tulee. Hän myös ymmärtää kaiken mitä hänelle sanotaan. Osaa ilmaista itseään muuten ja esim. eläintä osoittaessa osaa kertoa mikä eläin on kyseessä - ääntelemällä sen eläimen ääntä.
Huomautin myös siitä jänteestä, joka menoa hidasti ja joka on vihdoin leikattu, yksityisellä.
Saatiin ohjeet, että edelleen jatketaan harjoittelua ahkerasti ja pitää oikein kovasti erilaisin keinoin kannustaa Keviniä puhumiseen. Jos 2½v. iässä ei tule vähintään niitä kahden sanan lauseita ja lisää sanoja - myös pyydettäessä, niin soitamme neuvolaan ja sieltä laitetaan lähete puheterapeutille arviointiin.

Saatii myös lappu, jossa lukee mitä 2-3v. lapsen pitäisi osata (kielellisellä puolella):
• ilmaisee mielipiteensä
• keskustelee kanssasi
• ymmärtää lyhyitä lauseita
• noudattaa yksinkertaisia ohjeita
• osaa vastata ´´kuka``- ja ´´mikä``- ja ´´missä`` -kysymyksiin
• käyttää kieltä leikkiessään
• osaa nimetä, selittää ja kuvailla näkemiään asioita
• ymmärtää postpositioita, adjektiiveja ja pronomineja
• 3-4 sanan lauseita
• kuvailee ajatuksiaan ja tunteitaan
• tietää värit

Sen takia katsellaan vielä puolivuotta, koska se ikähaarukka milloin lapset yleensä alkaa puhua/kuuluisi alkaa puhua kunnolla on 1½-2½v.
Eikä me ollakkaan huolissaan. Kevin on vasta vähän aikaa voinut kunnolla edes harjoitella, nyt on päiväkotikin missä tulee harjoitusta ja kun hän kuitenkin edes yrittää ja onnistuukin välillä.Niin, sitten tietysti ne mitat
Pituutta oli tullut 5cm, eli nyt jätkällä on vartta 88cm, ja painoa on 12kg.
Painoon ei ollut tullut kuin 800g, mutta tuo paino on kuulemma erittäin hyvä, joten ei ollut tarviskaan tulla hirmuista määrää.
Seuraava neuvola on sitten vasta 3v.:nä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥