1.9.2014

Tyttö, poika vai lapsi?

Olen miettinyt paljon tätä, kuinka vahvasti lokeroidaan jo ihan vauvat siihin, onko tyttö vai poika. Parhaiten tämä ilmenee vaatetuksessa.
Ajattelin ensin, etten kuitenkaan jaksa aiheesta kirjoittaa, kun Iina sen mahtavasti tekikin jo (kurkkaa Iinan postaus aiheesta TÄÄLTÄ)
Mutta nyt on tullut pari sellaista anokommenttia, jotka saa mun silmät tippumaan päästä.

Tuntuu, että monet ajattelee, että tytöille punaista, keltaista, violetti, vaaleanpunaista jne.
Pojille vain sinistä ja vihreää
Tai jos oikein hurja on, niin molemmille joissain tapauksissa voi käydä myös musta, harmaa ja ruskea!
Sitten pitäisi ehdottomasti huomioida kuosi, vaatteen malli, miten saumaukset ja rypytykset on tehty.. lista on loputon.

Miksi hitossa osa ihmisistä tekee lasten pukemisesta niin pirun vaikeaa?
Minulle riittää, että vaate on kivan näköinen ja käytännöllinen, ihan sama onko se ´´tyttöjen-`` vai ´´poikien puolelta``.
Okei, niin hurja en ole, että lähtisin pukemaan Kevinille prinsessa mekkoa (paitsi isompana jos hän tahtoo leikkiä prinsessaleikkiä niin mikäs siinä leikkiessä mekkoa pitäessä).
Mutta toisaalta, vaikka mulla olisi tyttölapsi, en sitäkään välttämättä kovin usein mekkoihin pukisi, koska esim. konttaaminen on varmasti hankalampaa siinä, kuin vaikka sukkiksissa.

Hirveä haloo on siis noussut tästä vaatteesta:


kaksi anoa oli vakaasti sitä mieltä, että se on tyttöjen mekko/paita/vaate eikä mitenkään sovi pojalle.
Herregod! Se on musta, siinä on eläintenkuvia ja se on kesähaalari?
No mutta himpskatti sentään, kun siinä onkin tehty pientä kiristysrypytystä kuminauhaolkaimiin ja ompeleet menee tuossa rintakehän päällä niin näkyvästi että joku puoli sokea voisi sitä luulla röyhelöksi.

Repikää nyt jo ne viimisetkin jouhet päästänne: Kevinillä on myös täysin pinkki paita (+ pari kirkuvan punaista paitaa sekä punaisia housuja... ja yhdet vihreät leginsit..)!

Kuitenkaan tuo reilu kaksi vuotias ei vielä heiluttele peppua kuvitellen hameenhelman liehuvan, tai kulje pikkurilli pystyssä. - Ja vaikka näin tekisikin, ei hän olisi yhtään sen huonompi LAPSI.

Ja sitten toisinpäin tämä homma. Vaikka meillä on nyt poikalapsi ja hänen pieneksi jääneet vaatteet on säilötty varastoon mahdollista seuraavaa lasta varten, voisin minä pukea suurimman osan noista vaatteista surutta myös tyttölapselle.

Eli tiivistetysti, mun mielestä on hölmöä, että edelleen 2000-luvulla on ihmisiä, jotka ovat niin noissa tyttö/poika lokeroissa kiinni, että pitää mennä ja tulla jo muidenkin pukemistyylejä arvostelemaan.
Pukekaa ihan rauhassa itse tyttöjänne vain hentoon vaaleanpunaiseen röyhelöön ja poikanne vain autokuvioisiin sinisiin normimallisiin paitoihin, mutta antakaa muiden pukea lapsensa niinkuin parhaaksi näkee.

Kumpaan porukkaan SINÄ kuulut? Katsotko vaatetta niin, että onko se kiva mielestäsi, vai niin, että siitä ei voi erehtyä onko kyseessä tytön vai pojan vaate?

12 kommenttia:

 1. Mun mielestä toi ekan kuvan vaate sopii oikein hyvin pojalle!
  Mulla ei ole poikalapsia, mutta itse vetäisin rajan siihen, etten pukisi pojalle "i'm a princess"-paitaa, saati sitten rimpsumekkoa. Värillä ei kauheasti musta ole väliä, toi vaaleanpunainen pikeepaitakin on vallan ihana teidän pojalla!! Ja punainenhan on oikein unisex-väri.
  Meillä on tytöillä aika tyttömäisiä vaatteita, mutta tosiaan, keltäs se on pois..jokainen vaatettaa lapsensa niinkuin haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Liisan kans <3

   Poista
  2. Noni, hienoa että löytyy muitakin, ketkä on kanssani samaa mieltä! :)
   Aivan, en tosiaan tarkoittanut, ettei saisi pukea oikein tyttömäisesti, kyllä minäkin pojan pukemisen jälkeen varmasti nyttäisin oikein urkalla hentoa vaaleanpunaista röyhelöä ja kukkapantoja tytölle ;) Vaan juuri se, että kukin pukee niinkuin itse haluaa! =)

   Poista
 2. Anonyymi1.9.14

  Oon kans huomannu saman. Ihmiset kai pelkää et jos pojalle laittaa värejä nii siitä tulee homo tms. Jotenki surullista ja tosi rajottunutta. Varsinki sitte ku ne lapset alkaa ymmärtään "noin ei voi pukeutua/tehä/yms, koska oot tyttö/poika.. En ymmärrä sitäkään et miks puhutaan "unisex"- väreistä, koska miks mikään väri ei semmonen ois..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan samaa mieltä tuosta ´´unisex`` jutusta, ei tullut itsellä vaan kirjoittaessa mieleen, mutta sama asiahan tuo on juuri, kuin, että miksi on ´´tyttöjen värit ja poikein värit`` väri kuin väri hemmetti :D

   Poista
 3. Anonyymi4.9.14

  Moi. Löysin blogisi kun etsin tietoa kielijänteen leikkauksesta. Meillä tehtiin se reilu 2 vuotiaalle. Niin nyt on pakko kysyä että miten teillä vaikuttanut puheeseen leikkaus? Ja mikä oli tilanne puheen kans ennen leikkausta? Kiitos jos vastailet.. -M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   No leikkauksesta ei vielä paljoa ome aikaa, mutta muutosta huomaa siinä, että poika tykkää enempi liikutella kieltään ja se taipuu ylöspäinkin mitä ei ennen tehnyt, joten nyt mm. L ja N sanat helpompia/mahdollisia. Yrittää enempi puhumista ja on uusia sanojakin tullut paljon. Kuitenkin vielä liikaa jälessä kielellisessä kehityksessä, joten jos ei puolenvuoden päästä (2puol v.) Ole kunnolla parannusta tullu niin varataan aika puheterapiaan :)

   Poista
  2. Anonyymi5.9.14

   Aivan :) Kuitenkin selkeästi edistystä ja sanoi ne siellä sairaalassa meillekin ettei tulokset heti näy. Tavallaan lapsen pitää opetella kielen käyttöä.. Me kävimme jo 2v puheterapeutin arviossa, kohta uusi arviokäynti. Siitä on kyllä paljon edistystä tullu kun viimeksi käytiin ja nyt just leikattiin kielijänne. Kiva jos kirjoittelet tänne vielä tuosta puheen kehityksestä Kevinillä, kun on paljon yhteistä meidän pojan kanssa.. Jään seuraileen :) -M

   Poista
  3. Kirjoittelen toki aina kun on jotain aiheesta kerrottavana :)
   Ja jos tosiaa haluut seurailla muttet bloggerin kautta pysty niin bloglovin ja fb on hyviä tapoja pysyä kyydissä ;)

   Poista
 4. Voi härregyyd ! miusta toi musta haalari on aivan ihana, eikä se mun mielestä kyllä tytön vaatteelle näytä? tai sit oon sokee :D ja toi pinkki paita on kans aivan ihana <3 ja itelläni ku on pieni poika ni kyllä puen hälle esim seeprakuvioisen haalarin, ja kappas arvaappa oonko saanu kuulla kans että " tyttöjen haalari" hahaa, kaikki on vaan niin kateellisii ja mun mielest mie saan pukee lapselleni ihan mitä vaan haluan, eikä sen pitäisi rassata toisten päätä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, noita haalareita oli kans punasia, joten sitte ynmärtäisin edes jotenkin tuon naoutuksen, mutta mutta.. :D

   Tosiaa jokaisen oma asia miten lapsesa (ja itsensä) vaatettaa! :)

   Poista
  2. äläpä! ja en mä kyl periaattees sitä punastakaa viel tyttöjen väriks luokittelis, tai miten sen ny kukaki näkee, veetillä aineki on punaisia vaatteita ! :D mut kukin tyylillää, toisesta korvasta sisää toisest ulos, mut ois niin hauska että kirjottas ees omalla nimellä eikä anona, naurettavaa :/ mut mikäs siin jos ei kehtaa ladella omana itsenään vaan anona mielipiteitään!

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥