3.1.2015

Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat + atto-valinnainen

Harmittaa, kun aloitin blogin kirjoittamisen niin myöhään, joten ensimmäisestä opintovuodestani ei ole kovin yksityiskohtaista tietoa, ainut mitä olen ensimmäisenvuoden opiskelusta kirjoittanut, on TÄMÄ ja voin sanoa, että sieltä puuttuu aika paljon tavaraa..
Joten nyt päätin kirjoitella tästä toisesta opiskeluvuodesta enemmän ja paremmin, se kun tuntuu myös teitä kiinnostavan.
Seurakuntajaksosta kirjoitin jo TÄÄLLÄ

Ja nyt vuorossa ammattitaitoa täydentävät tutkinnonosat sekä atto-valinnaiseni.
Nämä kurssit oli heti lukuvuoden alussa, mutta ne on lojuneet luonnoksissa.

Äidinkieli 3
ykkös ja kakkos kurssi meillä oli ensimmäisenä vuotena ja nyt toisena opintovuonna kolmas ja neljäs kurssi.
Äidinkielen kursseista olen aina saanut kolmosen ja yläasteellakin kaikki kokeet oli 9 tai 10.
Joten paineet oli kovat.

kolmos kurssiin kuului Työelämän viestintätilanteet.
ELI: suullisia ja kirjallisia ilmaisuharjoituksia, mediakriittisyyden oppimista, tiedotteiden tekoa,  asiakirjamallien harjoittelua ja tekoa (monia erilaisia), kokoustaitojen opettelu ja kokouskutsun, esityslistan ja pöytäkirjan teko, työhakemuksen ja ansioluettelon tekeminen. Sekä portfolion harjoittelua, joka koottiin tämän äidinkielen kurssin asioista.
Kurssin lopussa oli koe, jossa piti osata yllämainitut asiat ja tehdä kokouksen pöytäkirja ulkomuistista.

kurssista tuli onneksi kolmonen. Kokeesta en tiedä, mutta ilmeisesti meni hyvin..

Englanti 2
Tästäkin ykkös kurssi käytiin ensimmäisenä vuotena.
Tällä kakkoskurssilla käytiin hyvinvointiin, terveyteen ja terveelliseen ruokaan liittyvää sanastoa, tehtiin ruokapäiväkirjaa, kehitettiin liikuntasuunnitelmia, suunniteltiin ruokalistoja erikoisruokavaliota noudattaville ja tehtiin erilaisia tehtäviä näihin liittyen.
Käytiin myös tutustumassa Keravalla sijaitsevaan Kiddy Houseen, eli kaksikieliseen päiväkotiin ja siellä piti kysellä kaikkea mitä mieleen tuli ja kirjoittaa muistiinpanoja. Tehtiin myös Europassi.

Kurssin arviointi koostui neljästä tehtävästä:
parityönä (mutta yksilöinä arvioitu) esitetty vuoropuhelu lasten erityisruokavalioon liittyen (toinen oli vanhempi jolla kaksi lasta ja molemmilla eri ruokavaliot, toinen oli päiväkodin työntekijä ja teki ruokalista ehdotelmia + muuta höpötystä siinä samalla) Tästä sain kolmosen.
Toinen tehtävä oli myös parityönä tehty, yksilöinä arvioitu vuorokeskustelu työhaastattelutilanteesta, tästäkin sain kolmosen.
Kolmas arvioitava oli se Europassi, josta sain kolmosen niinkuin varmaan jokainen, koska opettaja tarkasti, korjasi, palautti ja sitten vaan korjattiin ne jutut ja palautettiin uudelleen.
Neljäs arvioitava tehtävä oli käynti kaksikielisessä päiväkodissa, josta piti tehdä raportti, siitäkin sain kolmosen.

Opettaja laittoi minulle vielä s-postiakin, että kurssista ehdotoomasti puhdas kolmonen ja hän suosittelee minulle vaihto-ohjelmaa ja jatkoa amk:ssa. Tuosta viestistä olin kyllä todella häkeltynyt, mutta iloinen tietenkin!


Laitetaan tähän samaan nyt valinnainenkin, koska minulla niitä ei ollut suoritettavana, kuin yksi, koska sain hyväksilukuja omasta lapsesta ja ajokortista.
Eli Atto-valinnainen: Ruotsin tukikurssi
Valitsin sen, koska olen ruotsissa ihan todella surkea ihan vain siitä syystä, että se ei ole ikinä minua kiinnostanut yhtään, oikeastaan vihaan koko kieltä. Näin ollen en yläasteella tehnyt enkä opiskellut mitään ja rehellisesti, lunttasin kaikki kokeet ja siitä syystä peruskoulun todistuksessa ruotsi on 8, vaikka todellisuudessa se olisi 4. Nyt tiesin, että minun on opittava edes jotain, että voin sen ruotsin pääaineen päästä läpi.
Tukikurssi ei kuitenkaan ollut ihan sitä mitä oletin, vaan joka tunnilla opeteltiin liuta uusia juttuja ja jaettiin läjä paperia. Kaikki asiat käytiin hirveän nopeasti ja sitten lätkäistiinkin koe nokan eteen.
Näinpä kotiin jäi hirveästi luettavaa/opeteltavaa. Se kuitenkin kannatti, sillä kokeesta ja koko kurssista tuli kolmonen, jota en olisi ikinä uskonut!

Ekana vuonna minulla oli valinnaisina ilmaisutaito ja seksuaalikasvatus
ja atto-valinnaisissa psykologia ja puhu rohkeasti.

FYKE = Fysiikka & Kemia
Tämä oli tässä koulussa meidän ensimmäinen FYKE:n kurssi.
Tällä kurssilla meidät jaettiin ryhmiin ja annettiin lista asioita, joista kukin ryhmä sai valita minkä aiheen ottaa. Tuosta aiheesta piti krijoittaa tietopaketti ja pitää esitelmä luokalle. Ryhmät valitsivat meteoriitin, sateenkaaren, säteilyn, ukkosen, valon ja meidän ryhmällä oli luonnonilmiöt.
Näistä muodostui koe. Eli opettaja laittoi moodleen kaikkien ryhmien tuotoksen ja sieltä kukin kävi lueskelemassa.

Kurssin arvosana koostui tietysti siitä, miten tunnilla oli ollut, kokeen arvosanasta sekä ryhmätyöstä. Me saatiin ryhmätyöstä 2½ ja kokeesta sain 3, joten kurssin arvosanani oli 3.

YYT = yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto
Tämä oli näistä kaikista minulle ehkä vaikein, heti ruotsin jälkeen. Olen ollut aina koulussa tosi huono yhteiskuntaopissakin, koska a) se ei ole kiinnostanut pätkääkään ja b) opettajat on sattuneet aina olemaan sellaisia, ettei niistä ole ottanut mitään tolkkua.
No eipä meillä tässäkään kovin hyvä opettaja ollut, joten kokeeseen sai lukea aika urakalla.
Koe muodostui niin, että meidät jaettiin ryhmiin ja jokainen ryhmä teki 4 koekysymystä, yhteensä niitä siis tuli 16kpl ja opettaja lisäsi itse 4 kysymystä. Näistä 20:stä kysymyksestä kokeeseen tuli 10 + 1 listan ulkopuolelta.

Tunneilla käytiin aika sekavasti kaikkea, enkä aina ihan ymmärtänyt että mistä puhutaan, joten luntatattava kurssilapusta sisältö: yhteiskunnan päätöksenteko (tähän taisi liittyä ne hyvinvointivaltio jutut, presidenttiin liittyvät ja valtioon liittyvät) , yksilö kuluttajana, yrittäjyys.

Kokeesta  ja koko kurssin arvosanaksi tuli 2, johon olen enemmän, kuin tyytyväinen, koska toivoin ykköstä, että pääsee edes läpi..


Seuraavat ammattitaitoa täydentävät on vasta juuri ennen kesälomaa, tulossa ainakin FYKE 2, Äidinkieli 4 ja  ruotsia. Ja ymmärtääkseni ne on sitten viimiset, eli kolmantena vuotena ei ole ollenkaan näitä aineita.
Semmoista.. Seuraavaksi jatkuu taas ammatilliset ja ensikuussa taas töihin.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi4.1.15

  Moikka!
  Voisitko tehä postauksen vähäkalorisista naposteltavista ja välipaloista, joita voisi maistella vaikka työ ja koulupäivänkin ohella?
  Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postausideasta, pitää pohtia asiaa, varmasti jossain vaiheessa voin toteuttaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥