19.1.2015

Puheterapia

Olen täällä aina kertoillut miten Kevinin puhe kehittyy  ja nyt on aika siirtyä seuraavalle tasolle tässä hommassa, nimittäin puheterapia.
Pohjustetaan vähän, jos joku ei ole ihan taakillaan.
Lisäksi laitan tähän pari videokoostetta havainnoillistamaan.

Ensimmäiset sanat Kevinillä tuli 9kk iässä.
Ja niitä tuli kokoaika silloin tällöin uusia eikä huomattu juuri mitään poikkeavaa. Kunnes tajuttiin, että hän unohtaa jo oppimiaan sanoja.
Sitten seuraavaksi tajuttiin, että L-, T- ja N-kirjaimet eivät onnistu.
Me vaan odotettiin silti, että kyllä kai hän kohta jo puhuu ja välillä huomattiin, että poika on paljon kiinnostuneempi taas opettelemaan ja oppimaan, mutta ikinä se homma ei vaan kunnolla lähtenyt kulkemaan.
2v. hammaslääkärissä lääkäri totesi, että kielen jänne on aivan liian kireä ja se olisi syytä leikata.
Silloin muistin, että kielen jänteestä sanottiin heti kun Kevin syntyi, mutta asialle ei kukaan mitään tehnyt vaikka oli imemis ongelmiakin.
Varattiin heti aika yksityiseltä leikkaukseen (koska kunnallinen ei suostunut edes katsoa, vaikka oli lähete neuvolalääkäriltä)
Koko tuosta kielijänne jutusta kirjoitin silloin leikkauksen jälkeen laajasti TÄÄLLÄ
Leikkauksen jälkeen on kieli toiminut normaalisti ja puuttuvat kirjaimet onnistuu.
2v. neuvolassa tuli puhumattomuus puheeksi ja neuvolan täti sanoi, että odotetaan vielä puolivuotta, jos ei vielä silloinkaan tule edes kahden sanan lauseita niin hän laittaa lähetteen puheterapiaan.

2-vuotiaana Kevin aloitti myös päiväkodissa.
Hoitajien kanssa puhuttiin usein tuosta puhumattomuudesta ja he pyysivät KELTO:n (konsultoiva/kiertävä erityislastentarhanopettaja, mikäli oikein tuon sanahirviön muistan) katsomaan Kevinin puhetaitoja. KELTO oli ehdottomasti sitä mieltä, että aivan älytöntä ihmetellä ja odotella jotain määräaikaa, vaan tietenkin pitää selvittää tämä asia mahdollisimman pian, että mahdollinen ongelma löytyy ja siihen saadaan apua. Hän siis käski varaamaan sitten ajan puheterapiaan.

Minähän soitin sitten heti joulukuussa ajanvaraukseen ja siinä jo minulta kyseltiin kaikki mahdollinen tieto. Saatiin aika tammikuulle. Postissa tuli esitietolomake, jossa kyseltiin taas kaikkea mahdollista, ihan hassuakin - näin ei-asiantuntijan mielestä, haha! Lomake käskettiin ottaa mukaan ensimmäiselle käynnille. Myös päiväkodista saatiin lomake, johon he olivat arvioineet Keviniä eri osa-alueilla.

Tämä video on kuvattu 19.12.14 ja vähän pätkii kun otin pois sieltä kaikki mun ´´hmmm...`` ´´öööö..`` ´´mitähän sä voisit sanoa...``
Ja tässä vielä linkki, jos video ei tässä toimi:
https://www.youtube.com/watch?v=1xoYbUPmX7w&feature=youtu.be

Tänään meillä oli tuo ensimmäinen käynti.
Kevin sai leikkiä automatolla ja terapeutti kyseli meiltä (minulta) kaikkea mahdollista ja seurasi samalla, kuinka kommunikoidaan lapsen kanssa.
Hän kehui useaan kertaan tyyliäni kommunikoida ja esim. sitä, kuinka pyysin Keviniä tuomaan lelukorista kukan.
Mulla on ollut alusta asti sellainen tyyli sanottaa, että esim. nähdään kukka ja sanon ´´siinä on kukka. Sano kukka`` ja Kevin toistaa perässä. Terapeutti sanoi, että useilla se ei toimi, vaan lapsi menee lukkoon siitä, että pyydetään toistamaan perässä, mutta meillä se selvästi toimii oikein hyvin, joten siitä ei ole mitään haitaa.
Hän myös huomasi, että Kevin on äärimmäisen tarkkaavainen, kun hän kysyi minulta, että oliko se joku kurkku- nenälääkäri, joka leikkasi kielijänteen, niin Kevin näytti heti omaa kurkkuaan ja sanoi ´´kurkku`` vaikka oli ihan omissa touhuissaan silloin.
Hän myös huomioi, että Kevin ottaa oikein hyvin kontaktia ja katsoo hyvin silmiin kun hänelle puhutaan.

Siinä kun oli jutusteltu jonkun aikaa, antoi hän Kevinille palapelin. Kevin laittoi muutaman palan, mutta sitten loppui kiinnostus. Kerroin, ettei hän kotonakaan jaksa tollaisia näpertely juttuja kauaa.
Sitten hän pyysi Kevinin istumaan ja käänsi heidän eteen ison peilin. Siinä he kokeilivat tehdä erilaisia liikkeitä kielellä ja terapeutti sanoi, että kieltä on hyvä jumpata muutenkin vaikka se hyvin toimiikin, koska mitä vetreämmin kieli liikkuu - sitä helpompi on muodostaa äänteitä/tavuja/sanoja.

Kielijumpan jälkeen terapeutti otti puppe -kirjan ja alkoi sieltä kysellä Keiviniltä kaikkea, esim. ´´missä on isäkoira?`` ´´Missä isäkoiran häntä?`` ja Kevin osoitti kaikki mitä kysyttiin, oikein.
Kirjassa oli sellaisia kurkistus luukkuja, joiden takaa löytyi aina joku eläin. Yhteen oveen terapeutti koputti, ja Kevin koputti perässä. Se olikin niin kiva juttu, että sen jälkeen Kevin koputti kaikkiin luukkuihin ja terapeutti sanoi, että oikein hyvin matkii.
Yhden luukun takaa löytyi pupu. Toisen luukun takaa löytyi kana ja terapuetti totesi, että ´´onko pupu?``  ´´Ei ole pupu`` ja pyöritti samalla päätään. Kevin teki perässä ´´pupu``*pyörittää päätään*
Tästä hän sanoi, että se on jo lause, vaikkei olekaan kokonaan sanoilla ilmaistu, mutta lapsi tarkoittaa sillä, että ei ole pupu.

Kevin sanoi paljon sanoja käynnin aikana, vaikkakin moni niistä oli sellaisia ´´ei täydellisiä`` ja osa jopa sellaisia, että terapeutti kysyi minulta, tarkoittaako sana jotain. Koko aika hän kirjasi asioita ylös.
Terapeutti sanoi, että Kevinillä on täydet valmiudet puhumiseen, hän ei näe mitään syytä miksi puhuminen ei onnistuisi. Hän myös antoi kaikkia ohjeita puheen tukemiseksi, mutta ne minulla onkin ollut jo käytössä, joten mitään uutta ei oikein tullut mukaan.
Kotitehtävänä on leikkiä prepositioilla (esim. ´´vie pallo pöydän alle`` ´´vie nalle sohvan taakse``) ja listata kaikki Kevinin osaamat sanat ylös + jos tulee jotain uusia sanoja niin ne eri sarakkeeseen + pvm.

Tämä video on äsken otettu (19.1.15)
Ja linkki, jos ei tässä toimi: https://www.youtube.com/watch?v=6SD5Y2qWbd4&feature=youtu.be

Nyt Kevinillä on ollut pari kuukautta selvä innostus kielelliseen puoleen ja uusia sanoja on tullut tosi paljon. Hän myös jaksaa toistaa useampia sanoja perässä, kun ennen sanoi sen pari sanaa ja lähti touhuamaan jotain ihan muuta. Myöskin sponttaani sanojen käyttäminen arjessa on hieman lisääntynyt, vaikka turhan heikkoa onkin edelleen.
Lohduttavaa kuitenkin kuulla ammattilaiselta, ettei mitään vikaa ole, hän vaan oppii omaa tahtiaan ♥

Tulen varmasti kertomaan meidän seuraavastakin käynnistä (ihan jo omaksi muistoksi + jos siellä sattuisi olemaan muita hitaasti puhumaan oppivien lasten vanhempia), joka on 3.2 ja muutenkin päivittelen edistymista aina välillä.

4 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen postaus =) hienoa että saatte tukea kielenkehitykseen ja toivottavasti kaikki menee jatkossa hyvin. Reipas pieni teillä =)

  VastaaPoista
 2. Onpa kummaa kunnalliselta puolelta!Sais moisesta valittaa kyllä.Asuimme Englannissa kun meidän esikoiselta leikattiin kireä kielijänne.Poika oli silloin 4 kk ja jänne nipsaatiin korvapolilla saksilla ilman puudutuksia.Poika itki pienen tovin ja verta ei juuri vuotanut.Reipas pukkumies teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä juuri... se kun olisi ollut helpoin leikata heti syntymän jälkeen kun ongelma todettiin... onneksi on lapsivakuutus niin oli mahdollisuus yksityiseen jossa homma hoitui täydellisesti :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥