25.6.2015

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Olen joskus maininnut, että minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta en ole siitä sen kummemmin kirjoitellut. Nyt sen kuitenkin vihdoin teen, kun asia on itselläkin taas käsittelyssä. Kun olen kirjoittanut, että olen käynyt lääkärissä, niin ne käynnit ovat aina johtuneet siitä, että olen käynyt ´´taistelemassa`` itselleni kokeiluun suurempaa annostusta, koska oireet ovat viimeisen 1½-2vuoden aikana taas pahentunut salakavalasti pikkuhiljaa ja lopulta olo ollut niin paha, että normaali olotila ja -elämä on ollut vieras käsite.

Kilpirauhanen sijaitsee kurkunpään alapuolella ja tuottaa kahta elimistön toimintaa kiihdyttävää hormonia: T3 (trijodityroniini) ja T4 (tyroksiini). Ne vaikuttavat solujen ja elinten toimintaan, energia-aineenvaihduntaan, kasvuun, lisääntymiseen ja lämmöntuottoon sekä säätelevät suoliston immuunivastetta. Ne auttavat myös säätelemään elektrolyyttien, hiilihydraattien, proteiinien, rasvojen, veden ja vitamiinien käyttöä. Lisäksi kilpirauhashormonit muuttavat joskus muiden hormonien ja lääkkeiden vaikutuksia. Kilpirauhasen toimintaa puolestaan säätelee aivolisäkkeen erittämä tyreotropiini (TSH). Tyreotropiini on kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka lisää kilpirauhasen eritystoimintaa sekä säätelee kilpirauhassolujen tilavuutta ja määrää. Aivolisäke erittää tyreotropiinia kilpirauhasen toimiessa vajaasti, jolloin kilpirauhanen lisää kilpirauhashormonien (T3 ja T4) tuotantoa.

Tämä vaan on sellainen sairaus, jonka oireet voivat sopia moneen muuhunkin sairauteen ja usein tätä hoidetaan väärin masennuksena.
Näin kävi minullekkin vuosia sitten. Kävin kaikissa labroissa vähänväliä, ja aina sanottiin, että arvot on ´´ihan siinä viitearvoissa``.  Lopulta iskettiin masennuslääkeresepti kouraan.
Eipä auttaneet lääkkeet, ihme kumma.. Ja ne sitten lopetettiin.
Raskausaikana, 2012 puolella yksi lääkäri olikin katsonut kaikkia mun tietojani ja järkyttyneenä kysyi, miksi minulla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkitystä. Olin ihan ihmeissäni ja sanoin, että en ole saanut kun ne arvot on kuulemma ihan ok. No, tämä lääkäri taas osasi katsoa myös olotilaa ja sen mukaan niitä arvoja ja määräsi heti aloitettavaksi thyroxinin 0,1mg puolikas tabletti joka aamu.
Olo alkoi paranemaan, mitä nyt siinä sitten oli raskausoloja ja sen jälkeen vauvan tuomaa olotilaa, mutta muuten ihan jees.

Olo kuitenkin alkoi taas tosiaan huononemaan, mutta alkuun siihin ei kiinnittänyt juuri huomiota, sitten se alkoi vähän vaivaamaan ja ärsyttämään, mutta pärjäsin. Lopulta olotila olikin jo niin paha, että en muista miltä tuntuu olla pirteä, että ei väsyttäisi. Koulu jatkui ja oli työharkkoja. Olin niiin loppu, että muisti alkoi pätkiä, keskittyminen herpaantui ja nukahdin kotona kesken leikkien lattialle. Työkaverit kiinnitti huomiota siihin, kun haukottelen kokoaika. Nukahdin töihin kahvitauoille. Nukahdin nukkariin, jossa olisi pitänyt vahtia lapsien nukkumista, vaikka kaikin keinoin yritin pysyä hereillä.
Ihan sama kuinka paljon nukun, ulkoilen, syönb, en nuku. Aina vaan väsyttää.

Kokoan tähän listan erilaisista oireista ja tummennan ne, mitä itseltäni löytyy:

väsymys ja epätavallinen väsymys työpäivän jälkeen
•  vaikea saada mitään aikaan ja aloitekyky vähenee
Vilunväristykset, sisäinen kylmyyden tunne lähinnä rintakehän alueella
hämäränäkö heikkenee ja kohteiden havaitseminen läheltä ja kaukaa hidastuu
• Yleensä ummetustaipumus, ilmavaivat. Toisilla on ripulia, joka yleensä yhdistetään kilpirauhasen liikatoimintaan. Ripuli kilpirauhasen vajaatoiminnassa voi johtua ruoansulatuskanavan entsyymien erityksen hidastumisesta suolistossa, mikä häiritsee ruoansulatusta
Harjoituksen jälkeen lihakset palautuvat tavanomaista myöhemmin. Lihakset voivat tuntua jäykiltä tai jänteet muuttua jäykemmiksi
• hidas syke, sydämen ´´muljahtelu``
turvotus, pöhötys kasvoissa
kuiva iho
• hikoilu kyky vähenee
• Suun ja sukuelinten limakalvot voivat olla kuivat
Hiukset voivat olla kuivat, ohuet ja helposti katkeilevat
paino voi nousta kymmenen kiloa tai jopa enemmän lyhyessä ajassa, ja tulleita kiloja on vaikea saada pois.
ruokahalun väheneminen
 • ajatusten hitaus tai muistihäiriöt
 • hauraat ja ohuet sormenkynnet (kynsimuutokset)
 • hermostuneisuus
 • kuorsaus
 • kuukautishäiriöt (esim. epäsäännölliset kuukautiset, kuukautisten poisjäänti, lapsettomuus tai tavallista runsaampi kuukautisvuoto)
 • kuulo-, haju- tai makuaistin heikkeneminen
 • laiskuus
 •  niveloireet


 • Sain sitten yhdellä lääkärikäynnillä labralähetteen kaikkiin mahdollisiin tutkimuksiin, koska tuo lääkäri nyt ei vaan voinut uskoa, että tarvitsisin suurempaa lääkitystä, koska arvot on viitteissä. No kaikki otettiin ja mitään ei löytynyt.
  Taas lääkäriin. Tälläkertaa oli oikein kiva lääkäri, joka otti tosissaan, kuunteli huoleni ja totesi itsekin, että eipä hän keksi mitään mistä nämä oireet voisivat johtua, joten kokeillaan nostaa lääkitystä. Nyt kokeilussa siis 75mikrogrammaa Thyroxinia joka aamu, eli annosta nostettiin 25mikrogrammaa.
  Tai oikeastaan ei enään joka aamu, vaan joka ilta, koska mulla tulee se piristyminen illalla kahdeksan-yhdeksän aikaan ja sitä ennen koko aamu ja päivä on tosi väsynyttä, jumiutunutta ja sumuista. Olen monesta paikasta lukenut kokemuksia, että kun on aamuoton vaihtanut iltaottoon, on aamut alkanut pirteinä ja jatkunut koko päivän ja väsy iskenyt sitten illalla ja nukkuminenkin ollut laadukkaampaa. Mulla ei tosiaan nukahtamisen kanssa ole ongelmaa, mutta onhan se inhottavaa, että ainoa pirteä aika menee hukkaan nukkuessa. Joten toivotaan, että näistä muutoksista on apua!
  Heinäkuun lopulla taas labroihin tarkistelemaan vähän arvoja ja lisäksi on puhelinaika tälle lääkärille, jonka kanssa sitten pohditaan jatkoa, onko tästä nostamisesta ollut hyötyä/haittaa, nostetaanko, lasketaanko vai pidetäänkö annostus samana jne.

  Suomessa ei vielä ole tarpeeksi tietoa tästä sairaudesta, vaan tuijotetaan vaan tarkasti niitä viitearvoja, jotka nekin vähän vaihtelevat labroittain ja niiden tulkintakin on vähän lääkärikohtaista. Mielestäni tuossa lehtiartikkelissa oli hyvin kirjoitettu tuo: ´´emme hoida laboratorioarvoja, vaan potilaan vointia. Joskus erittäin pienet lääkemuutokset muuttavat vointia``

  Tämän tekstin kuvituksena siis skannattuna kirjoitus kilpirauhasen vajaatoiminnasta oma aika lehdestä.

  Saa nähdä mitä mun labra-arvot ja vointi tuossa kuukauden päästä sanoo, mutta kyllä tässä on jo muutamassa päivässä huomannut pientä muutosta parempaan. Ripulointi loppui melkein heti, vähän yritti närästää mutta se meni äkkiä ohi ja mikä oudointa; mun piiiiitkän aikaa (yli vuoden ainakin... en edes muista) kadoksissa olleet unet on palautunut ja vitsit se tuntuu oudolle! Ja tarkoitan siis tosiaan unia, joita ihmiset näkee nukkuessaan, olen nyt kahtena yönä taas nähnyt niitä ja sitä on oikeasti edes vaikea kuvailla, miltä tuntuu aamulla herätä unesta kun sitä ei ole ollut aikoihin!

  Onko siellä muita vajaatoiminnasta kärsiviä?
  Tai onko jollain jotain kysyttävää?, vastaan mielelläni!

  1 kommentti:

  1. Kilpirauhas oiretta on tulkittu väärin, lääkitykseen ei pitäisti uhrata loppu elämää..
   Kun katsotaan monokkelilasilla T3 tai T4 hormooneja ei päästä puusta pitkään.
   Kirjoittajan oteamus; ei hiljaista tulehdusta; autoimmuunisairautta voi hoitaa; on tämänhetkisen puu -lääketieteen näkemys.
   On olemassa jo lääkitys/ hoitoa siihen.
   Vastatkaa "miksi naisia pidetään löyhässá hirressä"?

   VastaaPoista

  Kiitos kommentistasi ♥