2.7.2015

puheterapia, viides käynti

Tänään oli viides puheterapia käynti, oli taas vajaan parin kuukauden tauko käyntien välissä, mutta eipä tässä hirveästi edistystä tapahtunut.

Huomattava edistysaskel käyntien välillä oli se, että Kevin on oppinut tunnistamaan/vertaamaan ja sanottamaan ison ja pienen. Hän laittaa autojakin riviin suuruusjärjestykseen ja vertailee usein esim. normi auto on pieni ja vieressä oleva asuntoauto on iso.
Myös tyttö/poika käsitteet kiinnostaa.

Sanoja tulee ihan hirveän paljon, mutta edelleenkään ne ei yhdisty kuin kahden sanan lauseiksi. Kaiken tuo toistaa perässä ja poimii lauseista itselleen uusia sanoja, joten on ihan mahdoton enään edes sanoa mitä kaikkea hän osaa/kuinka monta sanaa, mutta tosi paljon. Siksi tämä onkin outoa ettei puhe lähde sujumaan..

Terapeutti nyt kuitenkin oli sitä mieltä, että on kyllä hyvää edistystä tapahtunut, että se tapahtuu nyt vaan eri osa-alueessa, että Kevin harjoittelee nyt selvästi enemmän haastavia, pitkiä sanoja ja kahden sanan yhdistelyä ja juuri noita vertailuja ja myös ottanut hyvin käyttöön eri sanaluokkien sanoja.
Hänen kanssa pystyy myös jo jotenkuten kommunikoida, vaikka pojan vastaukset ja toteamukset ovatkin vielä kovin yksinkertaisia ja lyhyitä.

Tällä käynnillä Kevin muisti heti alkuun, että viimeksi puhallettiin saippuakuplia ja niitähän oli nytkin saatava! Puhaltelujen jälkeen hän sai kuvista valita mitä haluaa tehdä ensin ja tietenkin valitsi autoleikin.
Sai ekaa kertaa automatonkin, jonka päällä leikki. Terapeutti kyseli kaikkea ja pyysi tekemään eri juttuja ja seuraili miten Kevin käyttää sanoja leikissä.

Sitten oli palapelin kokoamista ja sen jälkeen harjoiteltiin värejä kahdella eri pelillä.
Niitä pitää edelleen harjoitella, niinkuin tähänkin asti on harjoiteltu, mutta kun ei ne aukea.. No saatiin uusi ohje: otetaan värien nimeämisen tueksi tukiviittoma. Meillä tulee ne koulussa vasta nyt viimisenä vuotena, joten sain terapeutilta ohjeet värien viittomiselle.
Tukiviittomat auttaa siinä, että usein lapsi kiinnostuu ja oppii ensin sen viittoman ja sen jälkeen puheellisen nimityksen kys. asialle.

Puhuttiin myös siitä, kun niitä kolmen sanan lauseita ei tule, mutta pute ei ollut siitä yhtään huolissaan, mutta antoi kuitenkin yhden harjoituksen meille, jonka avulla voi yrittää saada muotoutumaan niitä lauseita.

Nostin myös esille huoleni neuvolan näkötestistä, kun ei Kevin osaa kertoa mitä siellä näkee. Ollaan saatu opeteltua omena ja talo, mutta neliö ja ympyrä ei onnistu millään. Terapeutti ehdotti, että ympyrähän voi olla pallo ja tuosta kannattaa keskustella neuvolan kanssa ensin, että kyllä niillä keinot on, ei Kevin ole ainoa kolme vuotias, joka ei puhu.

Lopuksi Kevin sai vielä uudelleen puhallella saippuakuplia ennen lähtöä.
Seuraava aika on reilu kuukauden päästä, 18.8 ja sitten mietitään miten käyntejä jatkossa on. Minä toivon samanlaista jatkoa kyllä, mutta pute vaikutti vähän siltä, että hän ei näkisi niinkään tarvetta ainakaan näinkään tiheään... saa nähdä.

Nauttikaahan auringosta ja lämmöstä nyt kun sitä on! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥