1.10.2015

Viisaudenhampaan leikkaus

Maanantaina oli se kauan jännätty päivä, eli alaviisurin leikkaus.
Molemmat yläviisurit multa on revitty jo pois, koska ne kasvoi poskeen päin ja teki kipeetä.
Niiden poistot oli niin helppoja ja nopeita, että mulla pääsi molempien jälkeen helpotuksen itku. Kipujakaan ei ollut juuri lainkaan ja ne paranikin oikein kivasti.

No, tämä alaviisuri ei ollutkaan niin helppo juttu. Se kun ei ollut vielä edes puhjennut niin se piti tietenkin leikata, vaikka ilmeisesti yleensäkin alhaalta leikataan.
Röntgenkuvasta näki, että viisuri on viimisen hampaan alla jumissa eikä siksi edes pääsisi kasvamaan. Oikeastaan tilanne on sama molemmilla alaviisureilla. Toinen leikataan kahden viikon päästä.

Sain odotellessa antibiottia, särkylääkettä sekä esilääkityksen.
Se esilääke ei oikeastaan auttanut siihen jännitykseen mitenkään, alkoi vaan haukotuttamaan ja väsyttämään tosi paljon ja askel vähän haparoi, mutta yhtälailla siinä penkissä jännitti. Oli siitä se hyvä puoli kuitenkin, että uni kyllä tuli oikein hyvin, kun kotiin pääsin.

Huoneessa mun piti taas purskutella suuhuuhteella ja sitten penkissä mut peiteltiin niin, että vain suu ja nenä jäi näkyviin. Näkyvä osa lisäksi pyyhittiin jollain desinfiointi aineella.
Puudutetta laitettiin reilusti kolmessa osassa ja onneksi osui, joten toimenpide ei sattunut, niivitys vaan tuntui.
Puudutus tuntui muuten ihan erilaiselta alhaalla, kuin ylhäällä. Oikeastaan se jopa säikäytti, kun tunsin miten se puudute leviää koko leukaluuhun ja puolet kielestä ja huulesta meni myös.
Leikkaus kesti n. puolituntia. Ja hammas jouduttiin porailemaan osiin, sillä se ei kokonaisena suostunut tulemaan toisen hampaan alta.

Sain mukaan jääpallon (lateksihanskaan jäädytettyä vettä), reseptille särkylääkkeittä ja antibioottia. ja jälkihoito ohjeet. Niin ja saikkua leikkuu päivän, sekä siitä seuraavan päivän, mutta menin kyllä tiistaina normaalisti kouluun, vaikka kivut olikin silloin vielä tosi kovat.
Kotona nukuin sen kolme tuntia leikkauksen jälkeen ja voi jestas sitä kipua, kun heräsin ja puudutus oli lakannut.
Ensimmäinen yö oli myös ihan tuskaa, heräilin kokoaika kauheisiin kipuihin.
Suu ei auennut kahteen päivään (kuin ehkä sentin), joten puhuminen oli vaikeaa ja  kunnon syömisestä sai vain haaveilla, lääkkeetkin täytyi pikkurillillä vaan työntää kurkkuun ja vettä päälle.

Nyt neljäntenä iltana ei tunnu kokoaikaista kipua, jos lääke vaikuttaa, mutta suun avaaminen kunnolla on vieläkin vaikeaa, mutta jokapäivä kuitenkin alkanut aukeamaan paremmin/enemmän ja nyt saa jo sen verran auki, että puhuminen ja syöminen onnistuu normaalisti, mutta esim. haukotteluun ei aukea. Ja suun avaaminen/aukomisen yrittäminen ei siis satu, mutta se ei vain onnistu.
Kun lääkkeen vaikutus alkaa hiipumaan, palaa kivut. Ne eivät enään tänään ole olleet mitenkään sietämättömiä, mutta häiritsevää kyllä. Nyt on myös alkanut ns. kiristävä tunne, jonka uskon johtuvan tikeistä. Leuka on kosketusarka myös, tottakai.

No näillä mennään ja toivotaan, että tämä paranee tästä eteenpäinkin normaalisti ja on kunnossa ennen seuraavaa leikkausta.

Kysykää ihmeessä, jos kiinnostaa kuulla jotain muuta viisaudenhampaan leikkauksesta, vastaan mielelläni omien kokemusteni mukaan!

4 kommenttia:

 1. Anonyymi1.10.15

  Huih.. Pelkään hammaslääkäriä ja mullaki kasvaa viisuri alhaalla. Tuntuu että ihan vinoon kasvaa ja välillä aina jomottaa :/ Saas nähä mitm hml sanoo. Tsemppiä sulle toipumiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, mulla ei muuten ole hammaslääkäripelkoa, mutta alan aina etukäteen panikoimaa paranemista :/
   Mutta koita sinäkin vaan ajatella (jos päättävät ottaa pois) että sittepä ei vaivaa enää! Se helpotus on aivan mahtava kun kauan kipeillyt hammas on poissa!

   Kiitos! :)

   Poista
 2. Anonyymi1.10.15

  Multa kun poistettiin alaviisuri niin se oli viikon kipeä ja jouduin koko ajan käyttämään tosi vahvoja kipulääkkeitä joitten kans ei saanu ees ajaa autoa ja niistä tuli huono olo.. Leikkauskohassa oli sulavat tikit mutta tuntui että tikit aiheutti vaan enemmän kipua kun heiluivat leikkauskohdassa joten poistin ne omatoimisesti pari päivää leikkauksen jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on kolmio lääkkeet.. oon toiminu niiden kanssa niin et aamul otan vaa burana 600 ja koulus peril vasta panacodia, sit seuraava taas vast kotoon, näin ei ole mulla ajoon vaikuttanut :)
   Joo mullakin tosiaa alkanu kiristää inhottavasti noi tikit, varmaa poistavat seuraavan leikkauden yhteydes neki jos ei oo sulannu, en ehkä nää kovin fiksuks alkaa ite operoimaa :D

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥