1.11.2015

opetellaan kertomaan päivästä! & kuulumisia

Meillä on ollut oikein touhukas viikonloppu!
Eilen päätin vihdoin siivoilla Kevinin vaatekaapin ja lelut järjestykseen, ettei sitten tarvitse joulun jälkeen kotiutuessa ihmetellä lelukasan kanssa, että mihin hittoon kaiken tunkee taas. Nyt on erilaisille peleille ja palapeleille oma paikkansa, vitriiniin jäi vielä muutama hylly tyhjäksi ja kaikki lelut on siellä missä pitääkin, eikä turhaa krääsää näkyvissä.
Se nimittäin sekoittaa lapsia, jos kaikki lelut on näkyvillä, sitten se menee todella herkästi siihen, että levitetään vaan kaikki ympäriinsä.
Siksi olenkin hankkinut ikeasta noita laatikoita hyllykköön niin niihin saa piiloon ison määrän leluja. Lisäksi otin nyt tosiaan käyttöön myös vaatekaapista pari hyllyä niille peleille. Ja joitain juttuja on lukitussa vitriinissä, että vaikka ne näkyy niin sieltä ei lapsi voi omineen levitellä kaikkia ympäriinsä, vaan ne pitää pyytää sieltä ja näin pystyy vahtia ettei kaikki lelut ole yhtä aikaa käytössä. Yritän muutenkin pitää kiinni siitä, että yksi leikki kerrallaan, jos haluaa vaihtaa leikkiä niin edelliset on siivottava ensin pois. Jos on kavereita kylässä, niin sitten en jaksa nipottaa ja siivoan sitten itse kun vieraat on lähtenyt.

Sain myös vihdoin aikasiksi tehdä leikinvalinta kortit meille kotiin. Eli annan korteista valita mitä Kevin haluaa leikkiä, näin hän näkee vaihtoehdot (ettei aina tulisi sitä samaa auto leikkiä kun ei muutakaan keksi) ja saa konkreettiseksi sen, että nyt on tämä valittu ja sillä touhutaan eikä levitetä muuta. Kortti kiinnitetään siis kaapin oveen näkyville.
Helpottaa myös siinä, ettei käy niin, että lapsi pyytää jotain ja joudunkin sanomaan, että se ei nyt käy ja toiselle tulee harmi, vaan jos joku ei sillä kertaa käy niin sitä ei tietenkään anneta vaihtoehdoksi.
tässä kortit, jotka olin saanut jo valmiiksi kn kuvailin, muutamia tästä puuttu, mm. lääkärileikki, korjaaminen, pallottelu ymym.

Lisäksi laitoin kaappiin ja laatikoihin kuvat, missä on mikäkin leikki, vaikka Kevin kyllä laatikoiden sisällöt muistaakin.

ylhäällä vasemmalla olevassa korissa ei ole kuvaa, koska en ole löytänyt sellaista ´´seka lelut``-kuvaa :D

Sitten innostuin väkertämään meille oman ´´päivän seinän``. En tiedä mitä nimeä siitä käyttäisi, kun päiväkodeissa sanotaan, että on aamupiiri ja siinä on sitten nämä, mutta se aamupiiri/päiväpiiri nimitys nyt ei oikein kotioloihin sovi..
Eli opetellaan kertomaan päivästä: millainen sää on? Mikä viikonpäivä, vuodenaika, kuukausi, päivämäärä.

Koska Kevini ei oikein osaa puhua, aloitetaan sään kertominenkin sillä, että annan kuvat eteen ja katsellaan ikkunasta, nimetään yhdessä kuvien säät ja katsotaan täsmääkö. Eli pikkuhiljaa harjoitellaan.

Viikonpäiviin on tuo muistisääntö myös monissa päiväkodeissa käytössä: Mansikka maanantai, tikkari tiistai, keksi keskiviikko, tomaatti torstai, peruna perjantai, lanttu lauantai, suklaa sunnuntai. Ja nuolien avulla on helpompi hahmottaa mitä tarkoittaa eilen, tänään ja huomenna.

Vuosi/kuukausi tauluja on sitten aina erilaisia, itse väkersin nyt tällaisen, missä on näppärästi samassa vuodenajat, kuukaudet ja sitten lätkäistään se päivämäärä vielä siihen.
Värikoodasin vuodenajat ja niihin kuuluvat kuukaudet, että olisi taas helpompi muistaa. Lisäksi näön vuoksi piirtelin kuukausiin niihin sopivia kuvia ja ehkäpä nekin auttaa sitten pikkuhiljaa muistamaan, että niin se missä on ne luistimet on helmikuu jne.
     Päivämäärän sanominen oikeassa taivutuksessa on todella vaikeaa, mutta tavoitteeni näin alkuun onkin, että poika oppisi ihan vaan tunnistamaan numeroita, siitä sitten pikkuhiljaa sanomaan esim. kaksikymmentäyksi (21), taivutuksen, kahdeskymmenesensimmäinen (21) on kyllä niin vaikea, että sitä en odota vielä muutamaan vuoteen, mutta toki sen itse aina sanon niin, kuin kuuluu.Käytiin illalla vielä hakemassa varastosta talvivaatteita, ettei sitten käy niin, että joku aamu onkin pakkasta eikä ole lämmintä puettavaa. Nyt tosin näyttäisi olevan vielä plussakelejä päivät sekä yöt, joten nastoja ei autoon viitsitty vielä vaihtaa, vaikka alkuun olin ajatellut, että varmasti heti kun saa! Mutta eipä ole järkeä kuluttaa niitä turhaan, katselen kuitenkin sää ennusteita ja heti kun näyttää pakkaset tulevan edes öihin niin lähtee renkaat vaihtoon.

Perjantaina Kevinillä oli tarhassa naamiaiset ja poika oli kyllä tosi innoissaan, kun sai pukeutua. Naamaan hän ei halunnut mitään, kun ehdotin, että maalattaisiin vähän seittiä poskiin.
Tiedä sitten vaan onko meillä isopäinen poika, vai puvun tekijällä mittasuhteet hukassa, asu on siis paketin mukaan 3-4-vuotiaille, no muuten joo, mutta hattu keikkuu päälaella!


Meillä oli töissäkin halloween juhlat, mutta kun ei me olla ikinä sitä vietetty mitenkään niin eihän mulla ollut mitään asua. Laitoin sitten mustat legginsit, mustan mekon, tummat meikit ja kruunun päähän = halloween prinsessa! Ei myöskään voinut vetää yli meikkien kanssa, ettei pienet pelästy.
Mutta tämä meni oikein hyvin näin.


PS. TÄÄLLÄ eilinen kirjoitukseni kateellisuudesta

Mukavaa marraskuuta, saako jo aloittaa? KOHTA ON JOULU! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥