12.1.2016

EEG- aivosähkökäyrä

Käytiin eilen sairaalalla ottamassa EEG Keviniltä, hereillä sekä uni EEG.
Kevin piti edellis iltana laittaa vähän myöhemmin nukkumaan ja aamulla piti herättää aiemmin.
Kevin meni aamulla normaalisti tarhaan ja siellä he olivat tietoisia mitä on tulossa, joten olivat kehittäneet kaikkea väsyttävää puuhaa, Kevin sai myös syödä siellä ja sitten menin hakemaan hänet kun muut lapset oli menossa päiväunille.
Kotona Kevin piti vielä pitää hereillä ja keksiä tekemistä, sillä aikamme oli vasta 13.30

Kirjoitan eilisestä reissustamme mahdollisimman tarkkaan, jos joku vaikka on menossa samaan tutkimukseen ja kaipaa tietoa, mitä siellä tapahtuu.

Sairaalalla sairaanhoitaja kutsui minut ja Kevinin huoneeseen (Rasmus ei ollut mukana, koska tutkittavan mukana saa olla vain yksi ´´saattaja``). Ensin hän kyseli kaikkia tietoja ja näpytti niitä koneelle lääkärille. Hän kysyi mm. kuinka usein Kevinillä on poissaolokohtauksia, missä tilanteissa, minkä pituisia ja milloin viimeksi ollut, miten nukkuu, kuinka pitkät on yöunet, entäs päikkärit, onko säännöllistä lääkitystä.
Lopuksi hän kysyi, haluanko, että Kevinille annetaan melatoniinia, joka auttaa nukahtamisessa eikä ole mitenkään vaarallista. Suostuin tietenkin.

Sitten hän antoi melatoniinin nestemäisenä, sain valita ottaako mittamukista vai ruiskusta ja valitsin ruiskun, koska sillä Kevin on tottunut ottamaan muitakin lääkkeitä.
Sitten mitattiin päänympärys ja soviteltiin tutkimus myssyä (joka näkyy kuvassa). Kun sopiva myssy löytyi, se laitettiin leuan alta kiinni ja väliin pumpulia pehmittämään, sillä se on aika tiukka.
Sitten piuha kiinni koneeseen ja alkoi sellaisella tikulla ´´rapsuttelemaan`` jotain mömmöä myssyssä olevien elektrojen kautta, se kuulemma auttoi siihen, että myssystä menee yhteys koneeseen. Se oli Kevinistä todella inhottavaa, mutta lopulta sain hänet keskittymään katsomaan koneen näytöltä palloja ja yhdessä vahdittiin, että ne muuttuu vihreäksi sitä mukaa kun päätä rapsutellaan ja kun kaikki pallot on vihreänä, on homma valmis.
Tuon jälkeen ne elektrojen reiät täytettiin jollain toisella mömmöllä, se ei tuntunut miltään, mutta poika ei olisi malttanut olla paikoillaan enään.
Otettiin piuha irti ja olisi käyty sängylle, mutta käytiin välissä vielä vessassa. Oli ihan hauskaa, ihan kun olisi koiraa taluttanut kun kuljin Kevinin perässä pitäen myssystä lähtevää johtoa.

Sitten myssyn piuha kiinni koneeseen ja sängylle. Sängyn vieressä oli se kone ja koneen yllä oli vielä kamera, joka kuvasi koko aika.
Siinä sängyllä maaten laitettiin silmiä kiinni ja auki, siihen sairaanhoitaja käytti semmoista pehmoista taiteltua kangasta, jolla peitti silmät aina n. viideksi sekunniksi.
Sen jälkeen piti vielä puhallella sellaista keppihyrrää, kuulemma pitäisi puhaltaa viisi minuuttia, mutta toteutetaan lapsen jaksamisen mukaan. Kevin jaksoi ehkä kolme minuuttia, mutta tuli hyviä ja erilaisia puhalluksia kyllä.
Sitten sairaanhoitaja laittoi silmäkulmaan anturin, rintaan kaksi sydämen sykettä mittaavaa lätkää sekä masun ympäri hengitystä tarkkailevan vyön. Kaikista tietenkin meni vähän lisää piuhoja koneeseen.

Piti käydä nukkumaan, sammutettiin valot ja odoteltiin. Kevin on tosi huono nukahtamaan ihan normi oloissakin, joten tämä osio minua jännitti kovasti. Nyt vielä piti olla paikoillaan - selällään, ei saanut koskea myssyyn eikä piuhoihin.
Onneksi melatoniini auttoi ja Kevin nukahtikin yllätävän nopeasti.
Kun hän oli nukahtanut, piti päästää kädestä irti ja ottaa peitto pois, että kameraan näkyy jos tulee jotain säpsyjä.
15minuuttia annettiin nukkua, sitten laitettiin radio päälle, seurattiin hetki, kirkkaat valot päälle ja seurattiin ja sitten minä sain tarkoituksellisesti herättämään. Eihän hän olisi millään jaksanut herätä ja sitten tuli itkukin. Piti käydä istumaan ja sai valita tarran ja heräillä.
Sitten piti käydä vielä takaisin selälleen ja naaman yläpuolelle tuotiin lamppu. Siitä tuli monta eri sarjaa todella kirkasta valoa, joka vilkkui aina eritavoin. Se oli niin voimakas, että mun oli pakko kääntyä pois kun tuli huono-olo.

Sen jälkeen taas silmiä kiinni ja auki.
Sitten oli varmaan se kamalin osuus, kun kaikki mittausvälineet otettiin pois ja se silmäkulman anturi oli teipattu kulmakarvoihin ja ne sydämen seuranta lätkät oli myös tiukoilla tarroilla, joista on jäljet vieläkin. Hiukset oli ihan limaiset niistä tököteistä, mutta lähti kotona pesussa hyvin pois.
Kotona Kevin saikin jatkaa unia reilu tunnin ja oli loppuillan vähän tokkurainen.

Tuloksia voidaan odotella kahden viikon päästä postitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥