18.4.2016

Puutarha parvekkeella viikot 1 & 2

Ajattelin esnin, että teen yhden ison postauksen sitten lopuksi, tästä mun puutarha -parvekkeella projektista, mutta tajusin jo toisen viikon jälkeen, että tulee liian pitkä sepustus, joten jatkossa saattekin ´´kulkea mukana`` mun kasvatus harjoittelussa, sillä tarkoitus olisi päivitellä joka viikko miten istutukseni voivat.
Mietin myös mikä sana kuvaa parhaiten maustekasvien, kukkien, tomaattien ja mansikoiden kasvatusta, kun se tapahtuu parvekkeella, erilaisissa ruukuissa.
Kasvimaa -sanasta tulee mieleen ulkona oleva MAA jossa kasvaa kasveja. Kukkatarhakaan ei käy, koska pääpaino on jossain ihan muualla, kuin niissä kukissa. Yrttitarha taas tuntuu rajaavan istutukset yrtteihin.
Niinpä päätin, että käytän sanaa puutarha, joka tarkoittaa hyöty- ja koristekasvien, varsinkin hedelmäpuiden, marjapensaiden tai kukkien viljelyalue. esim. Omakotitalon puutarha. Kasvitieteellinen puutarha. Talvipuutarha. Kauppapuutarha.
Vaikka ei mulla ole hedelmäpuita eikä marjapensaitakaan, mutta hyöty- ja koristekasveja ja viljelyalue!
Eli kaikki tämän sarjan postaukset tulee löytymään tunnisteella: puutarha

Mutta nyt asiaan, ensimmäiset kaksi viikkoa kasvatusta takana:

Aloitin siis 3.4 ostamalla siemeniä ja istuttamalla ne ohjeiden mukaan multaan pieniin astioihin/ruukkuihin.
Multiin tökin jokaisen kasvavan kuvan, nimen ja pienet ohjeet.
Laitoin kukkia (ihan perus kesäkukkia Maloppi ja Malvikki, mutta ekaa kertaa kokeilen itse kasvattaa siemenistä asti),
maissia, tilliä, ruohosipulia, pinaattia, persiljaa ja mansikkaa.
Astiat vein makuuhuoneeseen itämään. Se on valoisa, ei kylmä eikä kuuma ja sinne ei pääse kissat ja Kevin sörkkimään.


1 VIIKKO KASVATUSTA
Mansikat: Ensimmäisen viikon viimisenä iltana huomasin, että vihdoin oli tullut ihan pinen pienet alut, mitä ei aiemmin ollut.
Testasin myös mansikoiden kasvatusta eritavoin: yksi astia pimeässä ja toinen valoisassa. Pimeässä kasvanut lähti nopeammin! (ohjeessa luki, että itää pimeässä)

Maissi: maissia laitoin kahteen ruukkuun, molempiin kaksi siementä. Toisessa ruukussa näkyi molempien siemenien alut, mutta toinen ruukku pysyi ihan tyhjänä. Päätin laittaa viikon viimeisenä päivänä tyhjään ruukkuun kaksi uutta siementä itämään.


Persilja: multa pysyi täysin tyhjänä.

Tilli: tuli ensin ihan loppuviikosta pientä kasvua näkyviin, mutta sitten se kasvoikin parissa päivässä tosi pitkäksi jo.

Pinaatti: Lähti tosi nopeasti kasvamaan! Taisi olla ensimmäinen, johon tuli kasvua näkyviin.


Ruohosipuli: hitaasti, mutta pientä heinää näkyvissä

Maloppi ja Malvikki lähti myös hyvin ja nopsaa kasvamaan.2 VIIKKOA KASVATUSTA
Mansikat kasvaa hitaasti, mutta näyttää ihan hyvälle.

Maissi: uudelleen istutetun maissin ruukkuun onkin tullut näkyviin kolme alkua, eli viikko sitten kylvetyt 2 siementä on lähtenyt kasvuun sekä yksi vanhoista siemenistä - oli näköjään vaan hitaamman puoleinen. Toisessa ruukussa on jo todella pitkät ja hyvinvoivat kasvut. Ovat jo haarautuneet kahteen lehteenkin. Kuvatessa huomasin, että alkavat ´´kaatua``, joten laitoin niille tukikepit.

Laitoin viikon lopulla myös pensas tomaatin kasvamaan siemenestä.

Persilja lähti vihdoin kasvuun ja onkin kasvanut ihan hyvää vauhtia ja näyttää mun silmään oikein hyvälle (kuvassa vasemmalla). Luulen että syy hitaaseen kasvuun oli se, että en liottanut siemeniä vuorokautta ennen istutusta, niinkuin ohjeessa kehoitettiin. Muuta väliähän sillä ei olekaan, kuin se, että lähtee itämään nopeemmin. Samoin nopeiten kasvava pinaatti on hyvässä kunnossa (oikealla).

Tillille tapahtui jotain, epäilen, että vein liian myöhään ulos (se kun ei kuulemma sisällä pärjäile ollenkaan) ja se laahasi multaa pitkin, päätin kokeilla kuitenkin vielä yhden viikon jos se ulkoilmassa toipuisi. Jos ei elvy, niin laitan suorakylvönä uudet pihalle.

Ruohosipulin vointia epäilin ensin, se kun kasvaa kyllä, mutta näyttää lähinnä heinälle. Mutta mummini sanoi, että niin se aina alkuun näyttää heinälle, se on silti syötävää ja pitäisi kyllä pikkuhiljaa paksuuntua loppukesää kohden.

Maloppi ja Malvikki jatkaa tasaisesti kasvuaan hyvän näköisinä.Laitoin myös kahta muuta kukkaa viikon lopulla kasvamaan: Päivänsini (köynnös) ja pensasköynnös kranssin. Näitä siemeniä piti liottaa ensin 1vrk ja sitten itämään multaan ja nyt tein ohjeen mukaan, persiljasta viisastuneena.

Viikon viimeisenä päivänä siirsin mansikat uuteen tilavampaan ruukkuun, jossa on kasvamassa nuo uudet kukatkin toisella puolella. Tämä ruukku on vielä sisällä.
Maloppi ja Malvikki kukkaruukuista koulin huonoimpia taimia pois, että parempi kuntoisilla on riittävästi tilaa kasvaa.Lisäksi Rasmus rakensi ison kukkapenkin parvekkeelle (vai miksikä noita sanotaankaan..) mihin sain siirrettyä tillit, ruohosipulit, pinaatit ja persiljat.
Tuo ´´kasvimaa`` on 120cm x 60xm ja korkeutta 40cm. Multaa laitettiin 7x24l eli 168litraa.
Ainiin, päätin kokeilla ruohosipulin kanssa myös suorakylvöä, koska haluaisin, että sitä tulisi olemaan paljon! Ja hauska kokeilla sitäkin, onko eroa tekeekö esikasvatuksen vai laittaako suorakylvönä.


Maissit saa siirtää 3vk taimikasvatuksen jälkeen, eli ensiviikonloppuna.

Kasvien siirto oli yllätävän helppoa, pelkäsin, että tapan kaikki kun yritän niitä kaivella vanhoista mullista, mutta vain kahdelta siirrokilta onnistuin katkaisemaan juuret.
Hammastikun avulla koulin/phemensin multaa kasvin ympärillä, nostelin vähän multaa tikulla, että näin mihin suuntaan juuret menee ja seurailin niitä. Kun juurta oli hyvin esillä, nostin varovasti koko setin. Jotkut tuli pelkän juuren kanssa ja joissain oli multaa niin tiukasti ympärillä että laitoin multapaakkuineen uuteen multaan.
Uuteen istutus paikkaan olin valmiiksi tehnyt koloja, mihin upotan juuret.


Tällaisia postauksia siis luvassa jatkossakin! Toivotaan, että kasvatus onnistuu ja saadaan kesällä/syksyllä hyvät sadot!
Onko siellä muita kasvattajia? Jollain enemmän kokemusta ja hyviä vinkkejä? Tai muita aloittelijoita, miten sujuu?

4 kommenttia:

 1. Anonyymi19.4.16

  Reipasta! :) ite en kyllä jaksais ryhtyä moiseen. Ei oo kyllä minkäänlaista viherpeukaloa mulla nii siks parempikin jättää nuo puuhat muille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo kyllä minäkää mikää viherpeukalo, mutta kaippa sitä tämänkin homman tekemällä oppii! :) ihan kiva harrastus ja mukava seurailla noiden kasvua!

   Poista
 2. Parveketta todellakin kannattaa hyödyntää, oli viherpeukalo tai ei. Kuten Petra sanoit, tekemällä oppii ja se on kiva harrastus. Aina onnistuessaan kasvattamaan satoa, onkin sitten NIIN voittajafiilis, että se korvaa kyllä ne epäonnistumisetkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon tuon fiiliksen ja toivonmukaan saan sen syksyllä kokea edes jonkun lajikkeen kohdalla! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥