13.5.2016

Viimeinen näyttö: ilmaisutaitojen ohjaus

Eli viiminen työssäoppijakso ja näyttö on nyt suoritettu. Tänään, kun lähdin töistä, oli tosi ristiriitaiset fiilikset, toisaalta helpottunut olo, että nämä opinnot oli nyt tässä, mutta toisaalta taas tosi surullinen, sillä en olisi tuolta paikasta halunnut lähteä ollenkaan! Sain siinä ryhmässä vielä pidettyä itseni kasassa, mutta heti, kun ovi sulkeutui niin kyynelkanavat aukesi.
Ohjaajani sanoi, että voitaisiin käydä Kevinin kanssa heitä moikkailemassa ensikuussa vielä, ja varmaan käydäänkin!

Eli viiminen jakso oli valinnainen, valittavana oli joko seurakunta, ilmaisutaitojen ohjaus, monikulttuurisuus tai joku mitä en edes muista.. Valitsin ilmaisutaitojen ohjauksen, koska uskoin siitä olevan eniten hyötyä tulevaa työuraa ajatellen.
Jakson teoria osiosta voi lukea TÄÄLTÄ

Työssäoppi kesti taas kuusi viikkoa. Olin muuten normaalisti, mutta kiinnitin vielä enemmän huomiota ympäristön viihtyvyyteen, työvälineiden saatavuuteen ja toimivuuteen, omaan esillä oloon, lasten hyvään vuorovaikutukseen ja lasten oman ilmaisun tukemiseen.

Näyttöön suunnittelin aarre jahdin, jossa olisi mahdollisimman monipuolisesti kaikkea. Lapset tykkäsi siitä hurjan paljon!
Jahti alkoi sillä, että pidin käsinukke esityksen, siinä oli Liisa -koira ja Timppa -pöllö. Liisa tuli kertomaan Timpalle, kuinka hän oli kuullut aarteesta ja että aarteen löytää jos seuraa vihjeitä ja tekee tehtäviä. Liisa kertoi myös jo löytäneensä ensimmäisen vihjeen, mutta oli hukannut sen matkalla, johonkin lähistölle. Lopuksi he pyysi lapsilta apua vihjeen ja aarteen löytämiseen.

Esityksen jälkeen minä vielä kysyin lapsilta, että mitäs tapahtui ja mitä pitää tehdä. Sitten lapset etsivät huoneesta ensimmäistä vihjettä ja oli tosi riemuissaan kun se löytyi.

Ensimmäisessä vihjeessä luki ´´Mikä kulkee eteenpäin ja siinä on monta vaunua?``
Äkkiä lapset hoksasi, että sehän on juna.

Sitten me askarreltiin yhteinen juna, joka koostui siis jokaisen omasta junavaunusta. Vaunut tehtiin niinkin yksinkertaisesti, että leikattiin maitotölkistä pohja, liimattiin päälle paperi. Leikattiin kartongista pyöreät renkaat (4kpl/vaunu) ja liimattiin ne. Piirrettiin ovi ja ikkunoita ja mitä kukakin nyt halusi. Yksinkertainen, nopea, lapset ymmärsi hyvin ohjeen ja tykkäsi tehdä ja lisäksi kaikista vaunuista tuli ihan oman näköisensä.

Yhtenä päivänä yhteen vaunuun olikin ilmestynyt uusi vihje. Siinä luki ´´Mitä pitkin juna kulkee? Näyttäkää se leikkien`` No tietysti junarata. Olin tehnyt leikkiä varten maitotölkeistä juna-asemat, lapset rakensi junaradan kulkemaan asemien kautta ja pääteasemalle oli jemmattu seuraava vihje, jonka lapset löysi, kun ajoi junilla perille.

Vihjeessä ei lukenutkaan mitään, vaan siinä oli kuva metsästä, kävystä, kivestä, havunneulasesta ja kepistä. Se siis meinasi, että lähdetään metsään ja etsitään jokainen omaan vaunuun nuo tuotteet.

Metsäretken jälkeen välipalakärryn mukana ilmestyi soittimia, eläinkortteja ja uusi vihje/ohje ´´Olette etsineet metsästä erilaisia luontokappaleita, seuraavaksi teidän pitäisi ratkaista mitkä näistä eläimistä voi asua metsässä?`` Eläimet oli lehmä, karhu, lintu, pingviini, kala ja hiiri. Väärien eläinten takana luki käännettäessä ´´minä en asu metsässä`` ja oikeiden eläinten takana oli seuraavat ohjeet: 1. ´´Miten karhu/lintu/hiiri liikkuu?`` - ja lapset näytti.
2. ´´Minkä soittimen ääni sopisi karhulle/linnulle/hiirelle?``
3. ´´Seuraavaksi saatte olla tarkkana ja leikkiä karhua, lintua ja hiirtä! Esittäkää aina sitä eläintä, jonka soitin äänen kuulette`` Minä soitin aina jotain kolmesta valitusta soittimesta ja lisäksi työkaveri näytti sen eläimen kuvaa. Ja lapset liikkui sen mukaan ja hauskaa oli!

Sitten meille tuli aamupiiriin vieras: Liisa -koira! Se kutitteli minun paidan alla ja tuli kysymään onko aarre löytynyt, miten vihjeiden kanssa on sujunut ja lisäksi se oli löytänyt jumppasalin ovesta uuden vihjeen: ´´Olette jo melkein perillä, vaan rankin osuus on viel edessä. Jos radan ryhmänä läpäisette ja tienne luolaan selvitätte, voi perillä odottaa vihje viimeinen ja aarteenne....    ....ehkä pian läydätte!``
Lapset oli niiiin intona ja muutama totesikin, että nyt kyllä jännittää!
Eli meillä oli silloin jumppapäivä ja olin tehnyt sinne radan, jossa piti ensin selvitä hämähäkinverkosta (naruja oviaukossa - piti pujotella läpi), kävellä kivipolkua pitkin (tasapaino paloja ja lattia tyynyjä), ylittää joki (riipattiin katosta roikkuvilla renkailla), kiipeillä vuoristossa (tasapaino lankku, kiipeilyä, liukumäki), laksea koskea kanootilla (sellainen lauta missä on pyörät alla ja naru vedetty kiinni ja sen avulla vedettiin itsemme ysi kerrallaan toiselle puolelle), tunneli ja luola. Luolassa oli kirjekuori, jossa luki, että sen saa avata ruuan jälkeen.
Sitten piti selviytyä vielä takaisinkin.

Ruuan jälkeen sitten avattiin kuoret (mentiin siis jumppaan kahtena ryhmänä ja molemmat sai kuoren) kuorista löytyi kartan puolikkaat. Sitten vedettiin kengät jalkaan ja lähdettiin seuraamaan karttaa, joka vei hiekkalaatikolle, jossa oli kaksi punaista lapiota päällekkäin X-merkkinä. Lapset alkoi kaivaa ja sieltähän se aarre löytyi!
Aarteeksi olin laittanut kunniakirjat jokaiselle lapselle ja niistä roikkui mitalit (muumi suklaa kolikot), hopeaa (folioon käärityt kit-kat patukat) ja kolikoita (sellofaaniin käärityt nyytit leijona karkkeja) sekä kirje, jossa kerrattiin mitä kaikkeen matkaan on mahtunut ja lopussa luki ´´ps. haluatte ehkä tietää kuka aarteen piilotti..`` (yksi lapsi ehti jo huutaa oikean vastauksenkin - yllätyin ihan!) ´´se olin minä, Liisa -koira, toivottavasti teillä oli hauskaa!``

Minä olin lisäksi kuvittanut kaikki ohjeet ja vihjeet, koska työskentelin integroidussa ryhmässä, jossa käytetään kuvia kaiken ohjeistuksen tukena.

Oli kyllä onnistunut juttu ja aion säästää tekemäni materiaalin, että voin hyödyntää sitä jatkossakin!
Harkka ja näyttö meni kaikkiaan tosi hyvin.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi13.5.16

    Oot kyllä tosi luova persoona!! Onnittelut näyttöjen suorittamisesta!! 😊😊👍

    VastaaPoista
  2. Anonyymi15.5.16

    Kuulostaa tosi hauskalta =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥