13.7.2016

Endometrioosi ja Evra ehkäisylaastari

Vähän erilaisempaa aihetta tällä kertaa..
Tekstiä on aika paljon, mutta kannattaa kyllä lukea, jos jompikumpi aihe yhtään kiinnostaa.

Lopetin siis viime vuoden lopulla e-pillerit ihan siitä syystä, että mulla oli ollut jo pitkään kovia alavatsakipuja, joskus jopa oksensin niiden takia ja tyhjennysvuodot tuli aivan miten sattuu. Silloin jos tyhjennysvuotoa ei tullut, tuli ihan jäätävät vatsakrampit.
Ajattelin, että kaikki se kipuilu johtui niistä pillereistä, kun ei mulle muutkaan merkit olleet sopineet aiemmin. Olen siis käyttänyt yasmineja, gestinylejä, merciloneja ja viimesimmäksi zoelyt, kolmesta ekasta tuli hirveät hiivakierteet ja merciloneista myös Kevin.
Zoelyjen kanssa sitten ne vuodot tosiaan tuli miten huvitti, halut lähti ja olin todella räjähdysherkkä ja lopulta tuli myös ne kovat kivut.

Menin sitten perhesuunnitteluneuvolaan pohtimaan mitä seuraavaksi kokeillaan ja päädyin evra ehkäisylaastareihin. Vaihtoehtoina mulla oli mielessä laastarien ohella ehkäisykapseli. Tämä kuitenkin tuntui mukavammalle kokeilla ensin. Kierukkaan olen sanonut joka kerta jyrkän ei:n, koska itseäni vain puistattaa ajatus sisälleni tungettavasta vieraasta esineestä. Nuvaringien kanssa vähän sama homma ja lisäksi en jotenkin usko niiden pysyvän siellä missä pitää...

Olin pillerien ja näiden laastarien välissä käyttämättä hormonaalista ehkäisyä monta kuukautta ja ne kivut eivät helpottaneet ollenkaan, joten varasin aikaa lääkärille enkä uskaltanut aloittaa laastareita.
Muuten kaikki palautui kyllä normaaliksi, kun lopetin pillerit. Kuukautiset säännöllistyi heti, mieli oli suht tasainen, halut palasi ja olin jopa ehkä himpun pirteämpi.

Ramppasin kipujen kanssa lääkäreissä, kunnes sain ajan gynelle. Sisätutkimuksella ei löytynyt mitään muuta, kun yksi kipukohta, mutta gyne onneksi laittoi lähetteen ultraan.

Ultrassa sai taas kertoa kaikki oireet, milloin ja millaista kipu on jne. Ultraus kesti aika kauan eikä kuulemma ihan kaikkea saanut näkyviin, kun kohtu on huonossa asennossa (täysin pysty asennossa), mutta totesi, että ultra löydösten ja oireiden perusteella mulla olisi endometrioosi.
Varman diagnoosin sekä tarkemman tiedon missä endoa on, saa vain laparoskopialla eli tähystyksellä, joten nyt mun tiedoissa lukee ´´määrittämätön endometrioosi``.

Ultraaja sitten totesi vaan, että jos meinaan lisää lapsia tehdä niin kannattaa tehdä ne nuorena ja ainakin alle 30-vuotiaana sillä mitä vanhemmaksi odotan niin sitä vaikeampaa se voi olla.
Mullehan iski tietenkin heti paniikki, vaikken kolmekymppiseksi ollut ajatellutkaan odottaa, joten hän rauhoitteli, että ei se automaattisesti tarkoita että raskautuminen olisi vaikeaa/mahdotonta.
Menin sitten kuitenkin lukemaan netistä, että 50% endometrioosipotilaista kärsii lapsettomuudesta...

Kysyin kivuista ja sain vastauksen, että jos ei lapsia nyt meinaa niin aloitettava ne laastarit heti seuraavista kuukautisista, sillä hormonaalinen ehkäisy voi pitää endoa ja sen oireita kurissa. Jos kivut ei helpota niillä, niin saatavilla on myös ´´vahvempia droppeja``.
Kuitenkaan kuulemma kipuja sekä lapsettomuutta ei sitten voida hoitaa yhtäaikaa sillä kaikki kivunhoito ehkäisee raskautta.

Olo oli aika uskomaton ja ristiriitainen tuon käynnin jälkeen. Toisaalta helpottavaa tietää mistä kivut (ja moni muukin oire/vaiva) johtuu, mutta toisaalta tietty mietityttää tuleva.
Liityinkin heti facebookissa endometrioosi ryhmiin että saa lueskeltua muiden kokemuksia.

Laparoskopiaan en ole vielä menossa, vaan vasta sitten jos kivut ei tosiaan hellitä näiden laastareiden myötä tai sitten joskus jos raskaus ei ota onnistuakseen.

Mieshän ei luonnollisesti tajunnut tilanteen vakavuutta eikä seurauksia eikä varsinkaan sitä miltä minusta tuntuu, joten soittelin äidille ja mummille ja kuulin, että suvun naiset on niin pitkälle kun tietoa on, kärsineet tästä, mutta kaikilla se on puhjennut ilmeisesti vasta lastenteon jälkeen.

Tähän väliin vähän tietoa endometrioosista, kun se monille voi olla vieras sairaus.
Endometrioosi, eli kohdun limakalvon sirottumatauti, on n. 5-10%:lla naisista esiintyvä sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella.
Endometrioosissa sirottumapesäkkeissä tapahtuu limakalvon paksuuntumista ja vuotoa. Pesäkkeet aiheuttavat kipua, tulehduksia ja arpikudosta.
Oireet ovat usein kroonisia, mutta erityisen vaikeita kuukautisten aikoihin.

Yleisimpiä oireita on:
• kipu (alaselässä, alavatsassa, lantiolla, ulostaessa, virtsatessa, yhdynnän aikana tai sen jälkeen)
• tärähdys arkuus
• kivuliaat ja erittäin runsaat kuukautiset
• vuotohäiriöt, tiputteluvuoto
• lapsettomuus
• pahoinvointi
• ripuli/ummetus/molemmat vuorotellen
• vatsan turvotus
• krooninen väsymys
• altistaa myös hiivatulehduksille

Altistavia tekijöitä:
• ikä (yleisin 25-29 vuotiailla, harvinaisempi nuorilla tytöillä tai vanhoilla naisilla)
• lantion infektio
• munanjohtimia tukkivat sairaudet (esim. kasvaimet)
• perintötekijät (tautiriski on n.7-kertainen, mikäli sukulaisella on endometrioosia)
• runsas kuukautisvuoto
• vähälapsisuus (synnyttämättömyys; lasten hankkiminen hidastaa tai ehkäisee tautia, koska raskaus aikana ja usein imettäessäkin kuukautiset pysyvät poissa)

Endometrioosi yhdistyksen sivuilta löytää lisää hyvää tietoa!
Turvotusta turvotusta.... Eikä tässä vielä edes pahin tilanne...

Nyt on evra laastari kolmatta viikkoa käytössä,  ja ainakaan vielä en ole huomannut mitään vaikutusta mihinkään. Onneksi laastari ei ole myöskään (ainkaan vielä) aiheuttanut mitään ihoärsytyksiäkään.
Saa nähdä tuleeko tyhjennykset oikeaan aikaan.

Laastari tosiaan toimii niin, että sen käyttö aloitetaan kuukautisten ekasta päivästä (niinkuin pilleritkin) ja se päivä, kuten minulla torstai, tulee aina olemaan vaihtopäivä. Eli 1.torstaina laastari kiinni,
2.torstaina vanha irti ja uusi tilalle,
3. torstaina taas vanha irti ja uusi tilalle,
4.torstaina vanha irti ja viikon tauko - jolloin pitäisi tyhjennysvuodon tulla.
Sitten taas 5.torstaina uusi laastari kiinni jne.
Laastarien mukana pakatessi tulee myös muistutus tarrat, jotka voi laittaa kalenteriin.

Laastarin voi kiinnittää minne vaan karvattomaan kohtaan, mutta ei rintoihin! Ja kannattaa tietysti miettiä paikka niin, ettei se joudu ihan hirveästi venymään ja joustamaan.
Itse olen pitänyt nyt tuolla ihan alamahalla sivussa niin, että jää pikkareiden alle piilon. Toinen ja kolmas kuvissa.
Talvella varmaan tulee pidettyä myös selässä ja olkapäissä, kun ei tule heiluttua bikineissä eikä topeissa.
Laastarin pitäisi kestää normaali elämää; saunomista, uimista, kylpyjä jne. Ja mulla ainakin on pysynyt ihan hyvin, paristi on yrittänyt karata, mutta olen saanut sen vielä liimautumaan takaisin.
Jos ei pysy niin vaihdettava heti uusi laastari tilalle.


Paha näin lyhyen käytön jälkeen vielä varmaa mielipidettä sanoa, mutta ainakin näin alkuunsa tuntuu oikein hyvälle ehkäisyvaihtoehdolle (kunhan vielä alkaisi hillitä kipuja..). Joten jos joku siellä pähkäilee mitä hormonaalista ehkäisyä kokeilisi, niin suosittelen kyllä harkitsemaan laastareita!

Onko lukijoissani muita, jotka kamppailee endometrioosin kanssa? Miten hillitsette oireita?

4 kommenttia:

 1. Anonyymi13.7.16

  Mullakin on epäilty sitä endoa kun oli kipuja ja vuotoja miten sattuu. Ultrassa ei kuitenkaan näkynyt mitään. No, lueskelin netistä et monilla ei siinä näykään mitään vaan tähystys on ainoa varma keino diagnosoida. Saapa nähä jatkoista mitä lääkäri meinaa.. Tsemppiä sullekkin asian kans! Ei nää mitään helppoja juttuja oo.. -Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ultralla ei saa varmuutta ja kun sillä ei pysty muutenkaan nähdä joka paikkaan :/ Tähystys vaan ei mitään kivaa puuhaa varmastikaan ole, joten mieluusti sitä tietty lykkää niin pitkään kun mahdollista..

   Toivotaan, että sinunkin oireisiin löytyy selvä syy!

   Poista
 2. Anonyymi22.11.16

  Moi. Kiitos hyvän aiheen kirjoittamisesta. Itselläni havaittiin synnytyksen (sektio) yhteydessä mahdollinen endometrioosi löydös kohdun ulkopuolella. Tätä ennen en ollut ajatellut koko sairautta, vaikkakin siitä kuullut kun tuttavallani sellainen löydettiin. Olen itse jopa välillä unohtanut, että minulta tehtiin tuo epäilty löydös 3 vuotta sitten.

  Raskaaksi tulin samantien kun pillerit jätin pois. Olen syönyt pillereitä myös monen merkkisiä ennen raskauttani, vuodot olivat pillereiden kanssasäännölliset, mutta söin aina 3 listaa putkeen jotta kuukautis kipuja olisi mahdollisimman vähän.

  Nyt halusin eroon pillereistä ja laitatin 3-vuoden ehkäisy kapselin 3/2016. Viimeiset 2 kuukautta olen kärsinyt jatkuvasta tipputelu vuodosta sekä vatsa krampeista alavatsallani. Erityisesti liikunta suoritusten yhteydessä mutta myöskin levossa saattaa tulla.
  Eilen sitten heräsin ajatukseen, että voisikohan tämä liittyäkin endometrioosiin eikä vain kapselin sivuvaikutuksiin.

  Tänä aamuna vatsa kramppasi niin pahasti, että varasin ajan yksityiselle gynelle ja haluan selvittää mistä tämä johtuu. Harkitsen kapselin poistamista.

  Voimia sinulle, mielelläni luen aiheesta lisää ja ehkä itsekin päädyn joskus kokeilemaan laastaria. Kuukautis kipuihin olen käyttänyt kuumavesi pulloa vatsan päällä, koska se rentouttaa tosi mukavasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Hyvin tutuilta kuullostaa vatsakramnpit ja kivut, kannattaa tosiaan käydä asia kunnolla tutkimassa, koska voi hyvinkin olla siitä endosta... Mikäli se sitä on, niin joku hormonaalinen olisi hyvä olla, sillä se pitää endoa vähän kurissa, sen takia minullakin nämä laastarit käytössä ja nyt näin pidempään käyttäneenä voin sanoa, ettei niin mitään valittamista ja kivut ja vuodotkin on hillitympiä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥