7.1.2017

Evra ehkäisylaastari kokemuksia

Heippa!
Kirjoittelin Heinäkuussa postauksen (<--klik*) kun olin käyttänyt evra ehkäisylaastaria kolme viikkoa, silloin en siis vielä paljoa osannut siitä sanoa.
Nyt laastarit ollut käytössä siis n.puolivuotta ja ajattelin kertoa omia kokemuksia, mikäli siellä sattuisi olemaan joku joka miettii näiden aloittamista.

Laastari tosiaan toimii niin, että sen käyttö aloitetaan kuukautisten ekasta päivästä (niinkuin pilleritkin) ja se päivä, kuten minulla torstai, tulee aina olemaan vaihtopäivä. Eli 1.torstaina laastari kiinni,
2.torstaina vanha irti ja uusi tilalle,
3. torstaina taas vanha irti ja uusi tilalle,
4.torstaina vanha irti ja viikon tauko - jolloin pitäisi tyhjennysvuodon tulla.
Sitten taas 5.torstaina uusi laastari kiinni jne.
Laastarien mukana pakatessi tulee myös muistutus tarrat, jotka voi laittaa kalenteriin.


Laastarin voi kiinnittää minne vaan karvattomaan kohtaan, mutta ei rintoihin! Ja kannattaa tietysti miettiä paikka niin, ettei se joudu ihan hirveästi venymään ja joustamaan.
Laastarin pitäisi kestää normaali elämää; saunomista, uimista, kylpyjä jne.

Jos ei pysy niin vaihdettava heti uusi laastari tilalle.

Olen itse kokeillut eri paikkoja; reiteen milloin mihinkin kohtaan, pikkarien alle eteen tai sivulle, alavatsaan, kylkeen ns. jenkkakahvojen kohdalle...
Jokaisessa paikassa on laastari aina pysynyt, vaikka jumppaan, saunon, uin jne.
Ainut on etureisi, jossa joutuu vähän varoa, jos kiskoo jotain über tiukkoja housuja jalkaan.

Laastari ihan alkuun vähän kutitti ihoa, mutta se loppui parissa viikossa ja sen jälkeen ei ole ollut mitään ärsytystä. Kohta on toki aina jonkun aikaa vielä punainen laastarin irrotuksen jälkeen, mutta mitäpä se haittaa.

Tyhjennysvuoto on tullut aina ajallaan, alkaa parin päivän sisään laastarin irrotuksesta ja loppuu viimeistään uuden laastarin kiinnitystä seuraavana päivänä.
Vuoto ei ole ihan niin mallia tulva, kuin normaalisti olisi ja myös kivut ovat vähän siedettävämpiä. Kokonaan tämä ei niitä ole vienyt (en sitä odottanutkaan) mutta lievittänyt niin että pystyn elämään kipulääkkeiden kanssa normaalielämää.
Ylimääräisiä tiputteluja ei ole ollut.
Vuodon siirtokin pitäisi näillä onnistua ihan samaan tapaan, kuin pillereillä, itsellä ei ole ollut vielä tarvetta kokeilla siirtoa. Kerran kyllä unohdin torstaina irrottaa kolmannen laastarin ja muistin irrottaa sen perjantai-iltana, joka siirti vuodon alkuakin yhdellä päivällä.

Laastarin vaihto on myös tosi helppo muistaa, kun se on aina sama päivä, lisäksi kalenterissa on muistutus tarrat ja kännykässä vielä varuiksi sovellus, joka huutelee torstai-iltaisin klo yhdeksän ´´ole hyvä ja laita laastari!``

Joten jos joku miettii jotain hormonaalista ehkäisyä, niin kannattaa miettiä tätäkin vaihtoehtoa. Kaikilla ei tietenkään tämäkään toimi, mutta kannattaa kokeilla, toimiessaan aivan loistava ratkaisu.

2 kommenttia:

 1. Mä käytin noita laastareita vissiin pari vuotta, voi olla että kauemminkin. Tykkäsin kyllä, todella helppo! Mutta myöhemmin sitte selvis että järkyttävät päänsäryt joita oli päivittäin (joskus oli päivä kun ei särkenyt) johtu ilmeisesti tuosta laastarista. Voikun olis aiemmin tajunnut :D nyt ollut kierukka kolme kuukautta ja ainakaan vielä ei ole säryt palannut..Lääkäri pelotteli että jos yhdestä hormonaalisesta ehkäisystä tulee oireita, ne tulee todennäköisesti kaikista. Voi olla lapsen saaminen vaikutti myös asiaan..mistäs noista hormooneista tietää :D hyvä että sulla toimii! Niinku jo sanoin, on niin helppo! Helpompi ainakin kun pillerit jotka täytyy muista jokapäivä samaan aikaan, en ole edes uskaltanu kokeilla..Liian suuri riski :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, kurjaa :/
   Mä muistin kyllä pilleritkin kun on muitaki lääkkeitä ja vitamiinejä mitä kiskon aamuin illoin :D mutta ne ei muuten sopineet. Kierukkaa mä en halua enkä mitää niitä nuvaringejä, inhottaa koko ajatus. Kapselia harkitsin mutta seki kuullostaa aika inhottavalle, joten toimin että nää laastarit toimii jatkossakin! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥