23.8.2017

Avaimet onnelliseen parisuhteeseen

Ihan ensin pakko sanoa, että tämä postaus perustuu omiin ajatuksiini sekä kokemuksiini, kantapään kautta tajuttuihin asioihin.
Joku voi tulla sanomaan, että hänellä on onnellinen parisuhde, vaikka tämä tuo ja se ei toteudu, se on ihan fine. Listasta voi myös puuttua jotain ollennaista, jos teillä on lisäyksiä niin heittäkää ihmeessä kommenttia!

Oma eroni aiemmasta suhteesta johtui varmasti siitä, että suurinosa alla olevasta listasta ei vaan toteutunut. Huvittavinta on se, että tajusin sen itsekin oikeasti kunnolla vasta uuden suhteen myötä. Laskettiin viiden vuoden aikana suhde liian itsestäänselvyydeksi ja tylsäksi arjeksi, jossa toisen seura ei vaan enään kiinnostanut eikä kumpaakaan huvittanut tehdä tilanteelle mitään. Tai sitten huvitti, mutta eri aikoihin, ja eihän se toimi jos vaan toinen yrittää.

Eli mitkä ohjeet minä antaisin onnelliseen parisuhteeseen:

Puhukaa! Tämä on ehdottomasti tärkein.
Puhukaa ihan kaikesta; tunteistanne, mitä mielessä liikkuu, suunnitelmista, menoista.
Kertokaa, jos joku asia painaa mieltä/on huonosti, vastapainoksi on hyvä osata myös kiittää toista jos siihen on yhtään syytä.
Puhukaa tulevaisuuden suunnitelmistanne, että vältytte yllätyksiltä. Välillä on hyvä myös kartoittaa, että molemmilla on yhä samat tulevaisuuden näkymät.
Puhukaa myös ihan arkiasioista; miten töissä meni, millä mielellä olet ollut tänään. Muistakaa kysyä toisen päivästä. Joillekkin tämä on itsestäänselvyys, ei kaikille. Mutta ero on huomattava siinä tehdäänkö tätä vai ei. Pienillä asioilla pystyy osoittamaan kiinnostusta toista kohtaan.

• Puhumisen lisäksi kuuntele. Ole oikeasti läsnä ja kiinnostunut siitä mitä toinen sinulle haluaa puhua, äläkä vain jankkaa omia asioitasi tai tuijota kännykkää.

• Kysy toisen mielipiteitä ja kunnioita niitä. Neuvotelkaa, perustelkaa omaa kantaa, joustakaa puolin ja toisin.


Älkää menkö vihaisena/riidoissa nukkumaan, vaan yrittäkää saada joku sopu aikaan ennen yöunia. Tietysti on osattava nähdä myös se hetki, jolloin kiukku on liian pinnassa ja molempien parempi rauhoittua ensin, ettei tule sanottua asioita joita ei edes tarkoita.

• Joillekin on hankalaa myöntää virheensä, helpompihan se on nähdä ja syyttää vain toista hänen tekemistä virheistä. Joten opettele myöntämään omat virheesi, pyytämään anteeksi ja myös antamaan anteeksi toiselle.• Ajattele lähtökohtaisesti aina perheen/teidän yhteinen onni tai toisen onnellisuus edellä. Jos molemmat ajattelee vain miten itse olisi onnellinen, ei se kanna kovin pitkälle.

Auttakaa toisianne. Pienet asiat; jos tiedät, että toista ärsyttää joku tietty asia, vaikkapa se surullisen kuuluisa vessanpöntön kansi, niin etkö voi sen pienen asian tehdä, joka vie sun päivästä ehkä 2sekuntia ja jolla vältät taas sen toisen naputuksen kuuntelun? Se on sitä toisen huomioon ottamista, jos et siihen kykene, niin pitäisi ehkä elää yksin...
Jos tiskikone on tyhjentämättä ja toinen on poikkeuksellisen väsynyt vaikka töiden jälkeen tai kuunneltuaan koko päivän lapsen/lasten kiukuttelua, niin eikö paremmin jaksava voisi sen tehdä, vaikka ei olisi hänen vuoro siihen puuttua.
Ja nämäkin tietysti molemminpuolin, ei toimi jos aina vaan toinen tarjoutuu auttamaan.

Läheisyys. Myös ihan mielettömän tärkeä, varmasti toisiksi tärkein asia. Läheisyys kaikissa muodoissa. pussatkaa, halailkaa, hipaise kumppaniasi vaikka ohi mennessäsi. Hyvänyön pusut.
Illalla jotain sarjaa/leffaa katsoessa, älä pakene sinne toiseen päähän sohvaa, vaan mene lähelle. Pienillä asioilla saa välitettyä toiselle sen, että välittää yhä.
Myös sanoin voi hyvin helposti viestiä välittämistä. Ei vaadi paljoa kehaista tai muistuttaa että tykkään susta/rakastan sua.
Näiden lisäksi seksi. Jos ette usko miten se vaikuttaa, niin kokeilkaapa ihan testi mielessä olla pitkä aika (mikä se pitkä aika kellekkin on) ilman ja sen jälkeen niin, että sitä on usein. Kyllä se tuo ihan erilaisen läheisyyden tunteen kaikkeen olemiseen. Mielummin ´´uhrautuu`` toisen vuoksi ja ennenkaikkea sen hyvän suhteen vuoksi, vaikka itselle meinaisi iskeä kuivakausi fiilis, koska siitä loppujenlopuksi hyötyy itsekin.

Omaa-aikaa, molemmille. Omia harrastuksia, omia kavereita. Aina ei tarvi nyhjätä kahdestaan joka paikkaan, varsinkin jos suhde on jo pidemmällä ja arkistunut. Pienet hetket erillään omissa puuhissa tekee hyvää molempien mielenterveydelle sekä sitä kautta sille suhteelle. Toisen naama alkaa ärsyttää paljon nopeammin, jos sitä katselee koko aika.

• Jos on lapsi(a) suhteessa, ottakaa mahdollisuuksien mukaan lapsivapaata ja viettäkää aikaa ihan kahdestaan. Lähtekää treffeille. Virkistää kummasti lapsiperhearkea, kun välillä ns. palaa alkuun, panostaa siihen yhteiseen treffi-iltaan. Älkääkä vaan tehkö sitä virhettä, että puhuisitte arkiasioista ja niistä lapsista siellä treffeillä!

• Välillä arki on todella raskasta ja tulee syytettyä sitä tasapaksua arkea siitä, että suhde voi huonosti. Ei se kaipaa irtiottoa rodokselle, vaan pientä spesiaalia voi tuoda siihen arkeen. Pimenevinä syysiltoina laittakaa kynttilät palamaan ja käpertykää viltin alle, tai kokatkaa yhdessä jotain hyvää ruokaa, hassutelkaa, muistelkaa hyviä yhteisiä hetkiä. Löytäkää ilo ja onni siitä perus arjesta.
Toista on kiva myös piristää silloin tällöin arjen keskellä; tuo vaikka jotain hyvää mistä tiedät toisen pitävän, ihan muuten vaan. Tai tee aamupala, hiero, jätä kivoja post-it lappu terkkuja, ihan mitä ikinä keksit.

Luottamus. Se on usein se kompastuskivi. Itselläni se on suurin ongelma, koska se matto on vedetty jalkojen alta liian monta kertaa, joten mulla ei ole heittää ideoita miten oppia luottamaan toiseen. Jos teillä on tähän vinkkejä niin antaa tulla!
Ainut mitä voi tehdä, on yrittää luottaa ja pitää omia harhaisia kuvitelmia kurissa. Ja tietysti olla itse luottamuksen arvoinen. Älä tee mitään, mitä et toivoisi toisen tekevän, toimii aika hyvin.
Ja kaikista asioista puhuminen on se avain tähänkin asiaan.

• Vaikka suhde on vuosia vanha ja arkistunut, kaikki rullaa omalla painollaan: Älä ikinä pidä toista ja teidän suhdetta itsestäänselvyytenä. Vanha sanonta ´´toisen arvon tajuaa vasta kun sen menettää`` pitää ikävän usein paikkaansa.


Jos omat neuvot ei enään riitä ja suhde voi huonosti, muttette halua vielä luovuttaakaan; suosittelen kokeilemaan pariterapiaa. Kaikille ei siitäkään ole apua, mutta joidenkin suhde pelastuu sillä.
Tai olkaa hetki erillään ja miettikää mitä haluatte elämältä, siltä suhteelta, mitkä omat tunteet on ja onko halua vielä yrittää vai mielummin heittää yhteiset vuodet menemään. Mikä on mielestäsi paras vaihtoehto. Usein omatkin ajatukset selkiytyy kun on erillään.

Nyt kommenttikenttä on teidän!
Oletteko samaa mieltä, tai erimieltä jostain? Onko lisäyksiä mun listaan?

3 kommenttia:

 1. Anonyymi24.8.17

  Mulle yks iso asia on viinan käyttö. Koti tissuttelija mies on ällöttävintä mitä tiiän. Kotiin kannetaan pari kaljaa ja maataan ja vkonloppuna AINA otetaan isommin. Kavereita nähdään ja baarissa juostaan.

  Sanoin heti ku alettiin virittelee nykyisen miehen kanssa yhteisiä kuvioita että mun kanssa ei voi onnistua jos meinaa juopotella paljonkin. Kunnon perseet sillon tällön on ihan fine mutta voi vittu jatkuvasti kaljoitteleva mies on vastenmielinen 😂😂😂

  Ja mahtavaa että sulla on nyt hyvä juttu!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi28.8.17

  Paljon tärkeitä asioita olit listannut, niihin voi yhtyä! Parisuhde todella vaatii työtä rakastaminen on myös sitä tahtoa rakastaa! Fiilikset tulee ja menee ja oikein huonona päivänä ei puoliso tunnu välttämättä niin rakkaalle kun kaikki vaan ärsyttää mutta silti se rakkaus siellä on!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥