6.5.2018

Kypros - Ayia Napa

Oltiin kuun lopulla viikko Kyproksella. Mulla ei sinne mitään varsinaista himoa ollut päästä, mutta halusin johonkin lämpimään vielä ennen kaksosten syntymää ja lentomatka piti olla mahdollisimman lyhyt ja siksi valittiin tuo Kypros, jota kehutaan aurinkovarmaksi ja lentoaikakin vain 4tuntia.
Meille ehkä osui vähän sitten huono viikko, koska meidän viikkoon mahtui kaksi pilvistä päivää ja yhtenä iltana tuli jopa sadekuuro, joka tosin oli vain tihkusadetta ja kesti vain muutaman minuutin.
Mutta lämmintä oli 24-30 astetta joka päivä ja kyllä me sitä aurinkoakin saatiin ihan tarpeeksi.


Muuten en Kyprosta voi oman kokemuksen perusteella suositella kenellekään muulle, kuin sellaiselle, joka ei halua lomaltaan muuta kuin hiekkarannalla löhöämistä tai joka katsoo vain parhaat palvelut omaavan hotellin ja pysyy siellä. Eli hirveästi nähtävää siellä ei ole ja nekin harvat paikat mitä on, ovat todella kaukana toisistaan eli yhteen kohteeseen on varattava koko päivä ja lapsen kanssa se on jo vähän hankalaa.
Meille sattui myös huonot matkaoppaat, jotka eivät osanneet kunnolla kertoa eri paikoista ja kuinka niihin pääsee. Mentiin nimittäin oppaan ohjeilla luonnonsuojelualueelle Cape Grecolle, jossa piti olla meriluolia ja ranta ja metsikköä yms.
Mutta kun mentiin bussilla oppaan ohjeilla päädyimme keskelle jotain erämaata, jossa olisi tarvinnut jonkun menopelin alle ja josta oli kylttien mukaan vielä 2km rannalle ja toiseen suuntaan 2km ensimmäisille luolille huonoa ryteikköä pitkin...

Kivan oloisia laivamatkoja satamasta lähtee ja halpojakin jopa, mutta eipä nekään oikein lapsen kanssa pelitä, tai ainakaan Kevin ei olisi viihtynyt kun aikuiset hyppii uimaan ja snorklailemaan ja itse joutuu vaan kökkimään paikallaan olevassa paatissa.
Mutta kuten ylempänä viittasin, on Kyproksella hyvät rannat ja niitä on paljon!
Me ei hirveästi tykätä hiekassa makoilusta, joten käytiin katsomassa vain suosituin Nissi Beach joka sijaitsee Ayia Napalla. Ranta oli todella upea, puhdas ja vesi jopa pelottavan kirkasta! Rannalta löytyy myös paljon erilaisia ravintoloita, vessat, suihkut, pukukopit ja vesiaktiviteettejä sekä kiva pieni vuori, jonka päälle kannattaa kiivetä katsomaan maisemia!Kulkeminen Kyproksella on ehdottomasti kätevintä vuokratulla autolla tai vaikka kirpulla/mönkijällä, mutta haastetta siihenkin tuo kaahailevat paikalliset sekä vasemmanpuoleinen liikenne. Itselle tuo väärällä puolella kulkeminen ei hahmottunut edes jalan, joten en hypännyt auton rattiin. Jos kuljettava matka on vähän lyhyempi on tarjolla myös erilaisia pyöriä vuokrattavaksi.
Taxit ovat suhtkoht saman hintaisia, kuin suomessa, joten niitä me ei käytetty kuin pakon edessä vaan liikuttiin paikallisilla busseilla.
Bussitkin tosin olivat vähintään mielenkiintoisia:
niitä on ensinnäkin eri hintaisia, perus bussit on 1,50€ per matka ja intercity bussit 5€ matka. Ilmeisesti nuo intercity bussit eivät pysähdy kaikilla pysäkeillä = matka on nopeampi.
Jotkut kuskit huutaa pysäkkien nimet, tai osan pysäkeistä ja jotkut eivät.
Kaikissa busseissa ei ole STOP-painikkeita tai ne eivät välttämättä toimi.
Ja lisäksi kaikista busseista ei edes näe ulos, kun ikkunoihin on vedetty jotkut teippaukset. Siinähän sitten arvot missä jäisi pois.
Huomattiin myös että bussit ajelee välillä vähän omia reittejä, sillä käytettiin samaa bussilinjaa hyvin paljon ja kerran, kun oltaisiinkin haluttu jäädä Protarakseen, ei bussi mennytkään sen kautta vaikka aiemmin oli mennyt suoraan läpi.
Ei kannata myöskään ihmetellä, jos kuski ajelee välillä vähän väärällä kaistalla tai lähellä ojaa, sillä heillä on tapana rassata kännykkää, lukea jotain tai jopa kirjoittaa kirjeitä ajaessaan.Kulkukissoja kaduilla näkyy surullisen paljon ja oppaat kertoi, ettei niihin kannata koskea, sillä niissä on myös paljon mm. kirppuja. Yhdestä pusikosta me löydettiin kissojen oman ruokintapaikan ja luulen että niitä on ympäriinsä enemmänkin.Luin netistä, että Kyproksella on myös hyviä ostospaikkoja, mutta enpä nyt sanoisi ihan niinkään. Toki kaikkia kaupunkeja me ei kierretty, mutta Ayia Napa, Larnaca, Paralim ja Protaras ainakin on lähinnä pullollaan matkamuisto kauppoja, rantavaatetta, leluja ja ´´cyprus`` tekstillä varustettuja paitoja. Parhaiten perus vaatteita löytyi pienille lapsille niistä parista liikkeestä mitä löytyi. Toki mm. Larnacasta löytyy sitten pari kansainvälistä liikettä esim. Zara ja Guess.
Paralimistä löydettiin pieni Mark & Spencer liike, jossa oli hyvissä alennuksissa vaatteita.

Ravintoloita sen sijaan on joka puolella erilaisia, mutta Kyproksella on aika mautonta ruokaa. Ja se on siis oikeasti mautonta, koska minä en itse muutenkaan käytä juurikaan mausteita ja edes minun suuhun ruuat ei maistunut miltään. Ja hintataso on paikasta riippuen samaa kuin suomessa tai ihan himpun vain halvempaa.
Margarita pitsaa suosittelen maistamaan, se oli paras ruoka mitä reissussa syötiin, ei paljonkaan täytteitä mutta mielettömän hyvää.Yhtenä päivänä tehtiin retki Camel Parkiin. Sinne ei mene bussia, joten lähdettiin Ayia Napasta bussilla Larnacaan ja siitä jatkettiin taxilla.
Kamelipuistossa saa ratsastaa kamelilla, aasilla ja ponilla. Tosin raskaana olevia he eivät päästä minkään näiden kyytiin. Lisäksi puistossa on muitakin eläimiä nähtävillä sekä lapsille leikkipaikka, kioski, ravintola, pelikoneita ja uima-allas alue. Me ei uimaan eikä syömään siellä menty ja silti saatiin 2tuntia kulumaan.Meillä oli hotellina Sunwing Sandy Bay Beach, joka on ilmeisesti tjäreborgin oma lapsiperheille suunnattu hotelli.
Me tykättiin tuosta hotellista, siellä oli kaikki tarpeellinen: paljon erilaisia uima-altaita, ravintoloita, hyvä huonepalvelu, mukavat huoneet ja eritoten sängyt oli oikein mukavat, lapsille leikkipaikka, lollo & Bernie clubi, minimarket, lääkäri, spa ja kuntoilupaikka... Hotellin respassa oli jopa yksi suomalainen työntekijä, joten jos olisi tullut joku asia, jota ei saa englanniksi hoidettua niin olisi vain odottanut, että tuo suomalainen on työvuorossa.
Lääkäriäkin jouduttiin reissun aikana kokeilemaan, kun Kevinille puhkesi korvatulehdus, lääkäri oli ihan ok - hoiti hommansa ja hänen kanssaan asiointi sujui ongelmitta.Mulla alkaa postauksia kasaantumaan luonnoksiin, kun en ole löytänyt mistään aikaa saada niitä valmiiksi, kun en haluaisi vain jotain pientä pikaiseen räkästä. Nyt halusin kuitenkin tämän saada alta pois, josko ensiviikolla saisin kirjoiteltua taas raskauskuulumisia ja ainakin hankinnoista vauvoille on tulossa postausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥